icon icon

Cupa
României

icon icon icon icon icon icon

Campioana
României

imagine Imagine Un secol de la naşterea unei legende roş-albe!

04 aug 2022

Un secol de la naşterea unei legende roş-albe!

Astăzi se împlineşte un secol de la naşterea unei legende roş-albe: pe 4 august se năştea, la Mediaş, Gheorghe Vaczi. Vaczi I, aşa cum a rămas în memoria fotbalistică. 

S-a afirmat la echipa locală şi a cunoscut prima etapă a consacrării la Ferar Cluj, medaliată cu bronz în campionatul Ungariei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 
După o experienţă în Austria, la Wacker Vienna,  şi încă una în Ungaria, la Gyor, a trecut la Oradea, la ICO, în tricoul căreia a câştigat campionatul României şi titlul de golgeter (24 de goluri) în sezonul 1948-1949. 

În 1953 a trecut la UTA, contribuind decisiv la Cupa României câştigată de arădeni în 1953: a marcat, în minutul 112, unicul gol al finalei disputate în compania celor de la CCA București. Anul următor şi-a confirmat clasa, conducând Aradul din ofensivă spre un nou titlu național, cel din 1954. Din nou a fost cel mai bun marcator al primei scene, de această dată cu 13 goluri. 
În 1955 s-a întors la Oradea, ajutând-o să revină în Divizia A. 

Atacant de rasă, a fost selecționat de 13 ori în națională a României,  pentru care a înscris 8 goluri. S-a stins în 16 octombrie 2006, lăsând pentru totdeauna amintirea unui golgeter de neuitat.

Fiul său, Gheorghe Vaczi II, şi-a înscris şi el numele în istoria Bătrânei Doamne. Atacant şi el, după încheierea carierei de fotbalist a devenit antrenor şi conducător la UTA, iar de ani buni e preşedintele Old Boys UTA.

Sponsori