icon icon

Cupa
României

icon icon icon icon icon icon

Campioana
României

imagine Imagine În aminitirea lui Coco Dumitrescu, la centenar

09 dec 2021

În aminitirea lui Coco Dumitrescu, la centenar

Ziua de 8 decembrie 2021 a marcat centenarul nașterii marelui Nicolae Dumitrescu. Amintirea omului de al cărui nume se leagă absolut toate marile performanțe ale Bătrânei noastre Doamne a fost onorată la cimitirul ”Eternitatea”, acolo unde se odihnește în apropierea lui Petschovsky, Farmati, Vaczi și a multor camarazi de arme de odinioară. Reprezentanți ai conducerii clubului UTA și ai Suporter Club UTA i-au fost alături fiicei sale, doamna Adina Grecu, depunând împreună o coroană de flori la mormântul lui ”Coco”.

Nicolae Dumitrescu a început fotbalul la echipa bucureșteană FC Suter, apoi s-a remarcat la Sportul Studențesc. De acolo, Baronul Francisc Neuman l-a chemat la ITA, pe care dorea s-o facă cea mai tare echipă din România. Și a reușit. Iar Coco Dumitrescu avea să rămână pe veci loial UTA-ei și Aradului. Aici, în prima linie roș-albă, a cucerit patru titluri de campion național (1947, 1948, 1950 și 1954) și două Cupe ale României (1948 și 1953). A jucat pentru UTA, în perioada 1946-1955, 165 de meciuri și a încris 51 de goluri pe prima scenă. Și tot de la UTA a făcut pasul spre echipa națională a României, pe care a reprezentat-o în 10 meciuri, marcând 3 goluri.

A început antrenoratul la juniorii UTA-ei, câștigând două campionate naționale. Tot la nivel ”tânăr”, a adus României singurul titlu european la acest nivel, câștigând cu ”tricolorii” Campionatul European din 1962. Trecut la prima echipă, a construit o generație excepțională împreună cu Ioan Reinhardt, iar alte două titluri au intrat în vitrina Aradului, în 1969 și 1970. Momentul ”Feyenoord” și primăvara europeană din 1972 au desăvârșit portretul celui care avea să fie distins cu titlul de ”Maestru emerit al sportului”.

A răspuns ”prezent” de fiecare dată când UTA a avut nevoie de el, ultimul episod a fost consemnat în sezonul 1993-1994, când Nicolae Dumitrescu a fost directorul tehnic al generației care învingea la Arad toate echipele puternice ale Diviziei A. S-a stins pe 16 martie 1999, lăsând în urmă o moștenire enormă și amintirea unui om dedicat sută la sută UTA-ei.

În acest an ”centenar”, pe 18 aprilie, viața sa reconstituită din propriile însemnări a fost cuprinsă în cartea ”Coco Dumitrescu. Pentru totdeauna în inima Bătrânei Doamne”, iar tribuna I de la Arena Francisc Neuman îi poartă numele.

Nicolae Dumitrescu, familia UTA îți păstrează mereu amintirea!

Sponsori