icon icon

Cupa
României

icon icon icon icon icon icon

Campioana
României

imagine Imagine 25 de la moartea Baronului Francisc Neuman

27 aug 2022

25 de la moartea Baronului Francisc Neuman

26 august 1997 a marcat data trecerii în neființă a Baronului Francisc Neuman, omul care a creat legenda UTA. Cel mai important om din istoria UTA-ei, cel care a înfăptuit echipa și a adus la Arad cei mai buni fotbaliști ai vremurilor, avea să facă din clubul arădean cel mai puternic al României. 

în continuare, o discuție purtată de profesorul Dionisie Piroș, în dialog cu Radu Romanescu: 

“Dar Mociornița, patronul lui Carmen București?

– Mociornița avea fabrica de ghete, dar nici pe departe nu era la nivelul lui. Avea (n.r. Neuman) legături internaționale. Ședința a avut o pauză, iar atunci oamenii au început să discute. Doi-trei de acolo, știți că întotdeauna sunt câțiva mai deștepți, au spus că nu se mai poate, ce a fost a fost, acum începe democrația, nu putem avea printre noi un capitalist, un exploatator și așa mai departe. Deși lumea a protestat, pentru că el făcea parte din proprietarii care nu exploatau muncitorii, toți l-au simpatizat, după pauză s-a pus la vot și s-a votat să nu mai facă parte din conducere.

– Cum a primit vestea?

– El știa de ședință. Era chiar în fabrică, iar un prieten, care a și fost în conducerea AMEFA-ei, Pastor, a avut și el o mică întreprindere de mecanică auto, i-a dat telefon și i-a spus că asta e situația. S-a scuzat, noi am vrut, ceilalți nu au vrut. Era jenat. Nu-i nimic, i-a răspuns. Dacă nu mă vreți, eu am să fac echipa mea. Așa a luat naștere echipa aceasta, UTA. Poate dacă ar fi fost ales, nici nu s-ar fi gândit, rămânea așa cum a fost, în spatele AMEFA-ei, echipă cunoscută în țară, care nu luase naștere din nimic.

-Ați fost acolo când s-a născut UTA. Putem reface atmosfera întâlnirii în care s-a pus totul la punct?

-Ședința de care am povestit a fost în primăvara anului 45. Scurt după aceasta, baronul s-a ținut de cuvânt, a convocat o mică ședință în clădirea de lângă stadionul UTA, cea cu etaj, din dreapta (n.r. Grădinița). A fost prezent baronul, contabilul-șef Gerold, care pe vremuri fusese portar la AMEFA, directorul comercial Herzog, încă doi-trei angajați și ceva ziariști. Întâmplător, și eu, care aveam 15 ani, eram tânăr elev și jucam tenis la UTA. Baronul a anunțat intenția lui de a avea o echipă. Un cadru foarte simplu, în jurul unei mese de ping-pong, verde, ca și cele de astăzi, dar din lemn. Clădirea era destul de modest mobilată. Acolo s-a semnat procesul verbal, totul a durat maximum jumătate de oră. Toți veniseră din fabrică, apoi s-au întors în fabrică. Nu era o mare ședință, anunțată, cu ordine de zi. S-a ales denumirea ITA, după numele fabricii, Industria Textilă Arădeană, iar ultima problemă rămânea alegerea culorilor. S-a propus verde-alb, dar baronul a răspuns că verdele nu este chiar adecvat, fiind o culoare de tristă amintire, atât în țară cât și în general. El, fiind un mare adept al echipei Arsenal, din Londra, acolo își făcuse studiile, mergea la meciurile echipei Arsenal, a propus roşu-alb.  S-a acceptat această variantă și a rămas ITA, cu roșu-alb. Contabilul-șef Gerold a și preluat la început problemele economice, iar finanțarea a fost a fabricii, echipa era a fabricii."

Cu șase titluri de campioană a primei ligi, două Cupe ale României, eliminarea campioanei intercontinentale Feyenoord Rotterdam, dar și legenda Aradului care trăiește și astăzi și aduce lângă club mii și zeci de mii de oameni în fiecare etapă se datoarează lui Francisc Neuman, fondatorul clubului care insuflă viață Aradului. 

Pentru toată moștenirea sa, pentru tot ce a lăsat în urmă, UTA și Aradul îi rămân pe veci îndatorate. 

Mulțumim, Francisc Neuman!

Sponsori