Despre noi

/media/pagini/0/0/59/big/despre-noi.jpg

Clubul de fotbal UTA a fost fondat în anul 1945 de baronul Francisc Neuman, patron al mai multor fabrici din Arad: Fabrica de textile, Fabrica de spirt și drojdie. Stadionul a fost construit de baron având modelul stadionului Arsenal din Londra.

De la înfiinţarea sa, UTA a câștigat de 6 ori titlul de Campioană a României și de 2 ori Cupa României. În 1970 a eliminat din Cupa Campionilor renumita echipă Feyenoord Rotterdam, campioana Europei en-titre. UTA deţine încă titlul neoficial de campioană a Provinciei, având cele mai multe titluri câștigate dintre echipele dinafara Bucureștiului.

UTA a dat fotbalului mare pe parcursul anilor nume ca: Farmati, Bonyhadi, Lereter, Petschovsky, Brosovszky, Domide, Axente, Bíró, Duckadam, Coraș, etc.

UTA este o echipă iubită. A avut și are un număr mare de fani și simpatizanţi în Arad, în ţară și în străinătate.

În ultimii ani, echipe de conducere lipsite de viziune, de respect pentru tradiţia și istoria clubului au dus simbolul UTA în pragul dispariţiei printr-un management defectuos și iresponsabil.

Un grup de iniţiativă arădean compus din primarul Aradului, consilierii municipali, Suporter Club UTA, glorii de altădată ale UTA-ei, universităţile din Arad, Asociaţia Judeţeană de Fotbal din Arad, oameni de afaceri și manageri de fotbal, a luat hotărârea de a salva cel mai important simbol al orașului nostru. UTA continuă tradiţia „Bătrânei Doamne” printr-un club funcţional, cu baze sănătoase, ce își desfășoară activitatea transparent, în baza unui plan de management sportiv și financiar realist dar ambiţios.

Noul drum al UTA-ei a început în liga a IV-a, cu o echipă formată din jucători arădeni foarte tineri, alături de câţiva jucători cu mare experienţă, simboluri ale Aradului, care s-au întors acasă pentru acest proiect.

UTA a promovat în liga a III-a în anul 2014, câștigând Campionatul judeţean și Cupa României faza judeţeană. La meciul de baraj pentru promovarea în liga III-a, la Lugoj, au fost prezenţi peste 1000 de suporteri arădeni care au creat o atmosferă unică. Aceștia au demonstrat încă o dată cât de tare iubesc „Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc”, chiar dacă echipa evolua în eșaloane inferioare, și au purtat-o spre o victorie de neuitat.

Proiectul a continuat cu succes, iar sezonul 2015-2016 regăsește UTA în Liga a II-a, după a doua promovare consecutivă. Spre bucuria tuturor, ”Bătrâna Doamnă” joacă aproape fiecare meci cu stadionul plin, iar dueluri cu echipe ca și Universitatea Cluj, Gaz Metan Mediaș, FC Bihor, FCM Baia Mare etc (adversari tradiționali de altădată) se ridică la înălțimea așteptărilor.

Astăzi, pe lângă prima echipă, Bătrâna Doamnă e reprezentată în următoarele campionate: UTA II (tineret) – Liga IV Arad, UTA juniori A și UTA juniori B – Campionatul Național al Elitelor, UTA juniori C, UTA juniori D și UTA juniori E – Campionatul Județean Arad, cu finalitate națională.

În total, la UTA activează 200 de sportivi bine selectaţi cu șanse mari de a deveni fotbaliști care să aducă faimă orașului nostru. Mulţi dintre juniorii clubului fac parte deja din loturile naţionale ale României.

Gândim în perspectivă și sperăm că atunci când noul stadion ”Francisc Neuman” își va deschide porțile, echipa noastră să fie luminată din nou de reflectoarele primei scene din România.

UTA este mereu prezentă în viaţa socială a comunităţii prin implicarea în acţiuni caritabile, diverse alte activități sau acţiuni în colaborare cu asociaţia Cetatea Voluntarilor, etc.

UTA – Mândria Aradului!

Galerie foto

Ultimele stiri

02:00, 09-05-2021,    Meciul urmator

VS

09-05-2021 14:00

Stadion: ”Francisc Neuman”

Parteneri