Forumul "Bătrânei Doamne"

Versiunea integrală: Scena politică românească
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Acum mai ganditi-va ce discutii sunt cand nici nu exista camere de filmat Smile)
Daca tot te-a mancat in cur sa mergi , de ce dracu nu ii dai cu cifrele peste bot prostului ? Ca si chioru recita o poezie invatata de la consilieri , nu e doctor in economie. Dar sa mergi asa ca boul la poarta noua...mai bine stai dreacu acasa. Sau du-te.......

http://www.gandul.info/puterea-gandului/...i-12934628

Caligula o prinde pe tânăra mireasă şi o abuzează scurt într-un ungher. Mirele vine să protesteze şi Caligula îl abuzează şi pe el, democratic, după care îi înfige în posterior o viorea.


Nu doar figura de împărat roman dement, din amurgul imperiului, a lui Traian Băsescu mi-a adus în minte scena asta din „Caligula”, cu Malcolm McDowell, dar şi cei doi abuzaţi la Cotroceni, Viorel şi ministruţa Harvard. Ce-au căutat acolo, cu lumânarea, mi-e imposibil să pricep.

Dacă ai acceptat să mergi la Băsescu, şi nu singur, ci împreună cu ministrul de Finanţe, atunci mizezi, evident, pe argumentele zdrobitoare pe care le vei aduce în favoarea măsurii tale, reducerea CAS, ca să convingi publicul şi să câştigi electoral.

Dacă nu ai niciun argument solid, economic, cu cifre şi procente, atunci refuzi cu mândrie să te supui chemării la ordine din partea tiranului, aştepţi să n-o promulge, Parlamentul i-o mai dă o dată, şi gata.

Tertium non datur. Ori e albă, ori e neagră.

Dar în România funcţionează cu succes principiul terţiului inclus: între alb şi negru există totdeauna o zonă gri-şobolan.
În zona gri-şobolan s-au plasat Viorel şi ministruţa Harvard venind la Cotroceni ca doi bobleţi. Dânsa a adus ca prim argument... sufletul, întreg sufletul personal, pus la bătaie în sprijinul reducerii CAS. D-şoara Petrescu ar trebui să nu fi uitat, dacă a ştiut vreodată, că răspunsul „Sufletu!” înseamnă în româneşte n-am bani, canci, nexam. Or, tocmai asta a întrebat-o pe diverse tonuri, de la ameninţător până la compătimitor, Traian Băsescu. Care sunt sursele de acoperire a găurii bugetare provocate de scăderea CAS cu 5%? Show me the money, pe înţelesul Harvyţei.

Răspunsul a fost tipic comunistoid, dacă nu jignesc în felul ăsta comunismul: banii or să vină din economia neagră, care o să se albească şi din investiţiile pe care or să le facă negreşit întreprinzătorii. Viitorul de aur ca soluţie pentru găurile prezentului, am mai auzit asta cândva, nu?

Băsescu mai întreabă, totuşi, cu un soi de milă: o estimare, o hârtie, nişte cifre pentru conversia economiei negre aveţi?
Petrescu se consultă din ochi cu Ponta, ca o făptaşă cu avocatul, şi răspunde cu dârzenie: „Lucrăm la asta...”
Conu Leonida şi Coana Efimiţa, Tanţa şi Costel, Iri şi Moni în mizerie sunt cuplurile sagace care îmi trec prin cap în vreme ce ascult holbând ochii.

Dar secvenţa-medalion, care va rămâne celebră peste ani, ca un final de Casablanca, este mişcarea facială şi oculară a lui Victor Ponta când Băsescu îl întreabă: „Dar cu cele 5 miliarde pentru MTO, cum faceţi?” Prim-ministrul României roteşte ochii în sus, în jos, la stânga şi la dreapta, ca un şobolan de desen animat, înţelege cu groază că de la făptura aflată în dreapta lui, pe postul lui Florin Georgescu nu are a aştepta vreun ajutor, drept care scheaună încetişor: „Le rezolvăm pe toate, domnu preşedinte...”

Remarc fineţea sadică a lui Băsescu de a nu-i explica ce înseamnă MTO-ul ăla - Medium Term (Budgetary) Objective - provizionul de risc bugetar cerut de UE pentru prevenirea dezechilibrelor.

Nu sunt economist, nu mă pronunţ în legătură cu oportunitatea reducerii CAS, dacă e o măsură utilă sau doar o nouă electorată.
Dar sunt critic de film şi pot să vă spun că, după ce ne oprim din râs, vom constata că ce joacă domnul Ponta e un horror în toată regula
Basescu o fi avand el pacatele sale insa alaltaieri in discutia cu cei doi prosti a fost cat se poate de decent si intelegator.
Probabil nici lui nu i-a venit sa creada cat de slab pregatiti s-au dus cei doi, nu crede nimeni ca el o fi vreo somitate in economie sau ca el nu si-a pregatit discursul pe baza a ceea ce i-au spus consilierii (ceea ce e un lucru bun pentru ca el mereu a fost renumit pentru faptul ca nu tine cont de sfaturile consilierilor, indiferent e domeniu) insa asta nu scuza incopetenta premierului si a ministrului de finante.

Nu ai voie sa te prezinti astfel, este o sfidare la adresa fiecarui roman. Pacat insa ca lumea-i proasta si mult prea putini inteleg natura problemei si ceea ce s-a intamplat acolo.
Oricum a mai fost un gol incasat de Ponta si sper ca pana in toamna sa mai incaseze cateva.
Interesant raspunsul pdlist cu fuziunea cu forta civica. predoiu oricum nu trecea de sticla televizorului si pdl asista neputincios la competitia pnlista iohannis-antonescu de pe margine, astfel ca a fost adus mru care mai mult ca sigur va fi aruncat in competitia pt prezidentiale ca si om al, de acum, noului pdl. antonescu inca forteaza mana delegatiei permanente a pnl iar noua strategie cu o "uniune crestin-liberala" pt alegeri il favorizeaza mai mult decat o fuziune. totusi majoritatea sondajelor care apar fortate ba de psd, ba de pdl (nici un sondaj comandat de pnl tousi Smile)) ) il dau pe iohannis lider sub ponta si le face viata grea lui anotnescu si liberalilor care nu asa au gandit "jocul" . prostia lui ponta l-a mai ridicat pe base in clasamentele increderii , la fel si poza cu susanalele lui cu merkel de azi rasuflata pe facebook, insa udrea&poseta sunt la colt si privesch stingheri desfasurarea evenimenteleor care nu ii includ in nici un fel.


http://www.gandul.info/politica/forta-ci...i%2Bgandul
In sfarsit afirma si asta un adevar. Big Grin

Citat:Elena Basescu: Pana si eu imi dau seama ca Ioana Petrescu habar nu are de economie
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-1767...onomie.htm
Citat:Victor Ponta admite că va folosi banii din acciza de 7 eurocenţi la carburant nu pentru drumuri, ci pentru pensii

Premierul Victor Ponta a admis ieri, pentru prima dată, că va folosi banii rezultaţi din acciza suplimentară de 7 euro­cenţi la carburant introdusă anul acesta pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, deşi până acum a susţinut permanent că banii vor merge doar în construirea de autostrăzi.
În contextul polemicii publice legate de sustenabilitatea măsurii de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale, premierul a precizat ieri că măsura este acoperită contabil din creşterea accizei, taxa specială pe construcţii şi încasări suplimentare inclusiv pe baza noii legi a insolvenţei.

„Strict ca sustenabilitate - m-am uitat încă o dată pe toate datele - avem anual o încasare suplimentară de 2,6 mld. lei din creşterea accizei, 1,5 mld. lei din taxa specială pe construcţii şi, am verificat şi acum, faţă de anul trecut, la venituri curente, pe primele şase luni avem 3 mld. lei în plus. Deci, dacă e vorba de conta­bilitate, acoperim con­ta­bil, doar că economia nu e doar contabilitate, mai e şi un pic de minte care uneori lip­seşte la cel mai înalt nivel“, a susţinut Ponta în şedinţa de ieri a gu­vernului. „Dacă nu facem acum reducerea CAS, cu creş­tere eco­nomică, încasări supli­men­tare şi venituri certe, în­seamnă că nu o să mai putem să o facem nicio­dată“, a spus Ponta.

În strategia de autostrăzi până în 2018 publicată la finele anului trecut guvernul indică între sursele de finanţare fondurile europene, bani veniţi de la parteneri priviaţi, dar şi fonduri publice de 750 de milioane de euro, anual, veniţi din „fonduri de la bugetul de stat, din fondul creat în urma indexării accizei pe combus­tibil“, adică din acciza suplimentară de 7 eurocenţi. Când au fost criticaţi pentru noua acciză, responsabilii admi­nistraţiei au susţinut că banii vor merge doar la autostrăzi, chiar dacă nu vor fi identificaţi separat în buget. „Dacă Autostrada Piteşti - Sibiu va fi 4 mld. euro, un mi­liard trebuie să-l dea România, pentru că e cofinanţare minimum 25%. Un miliard de euro este această acciză pe un an şi ju­mătate. Deci acciza pe un an şi jumătate o bag toată ca şi co­finanţare la Sibiu-Piteşti. Dacă luăm Comarnic-Braşov, unde trebuie să dau plăţi de disponibilitate, la fel, îmi mai trebuie un an de acciză“, explica premierul în 24 martie pentru ca în 30 martie să afirme: „Ideea de a avea o resursă prin această acciză este singura variantă pentru a avea cu adevărat au­tostrăzi.“

Guvernul a avut ieri pe masa de lucru proiectul de modi­fi­care a Codului fiscal, care prevede majorări de taxe şi im­po­zite locale şi care fusese retras de pe site-ul Ministerului Fi­nan­ţelor, săptămâna trecută, la cererea premierului. Acesta nu a mai fost însă discutat. El a fost folosit ca argument de Traian Bă­sescu în disputa sa de luni cu premierul pe marginea sus­te­nabilităţii măsurii de reducere a CAS, şeful statului opi­nând că guvernul va recurge la majorări de taxe pentru a aco­peri golul bugetar (5 mld. lei anual) rezultat în urma reducerii CAS.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2014

SURSA: Ziarul Financiar
http://www.realitatea.net/antonescu-vs-i...86886.html

Trebuie sa fiu sincer si sa recunosc ca neprezentarea lui antonescu ieri in fata partidului si infrangerea de azi din delegatia permanenta ma fac sa nu mai inteleg nimic din ce fel de joc a facut antonescu in ultimul an. Ori a fost o strategie de autodistrugere , un "sacrificiu pt partid" pe care sincer nu il inteleg, ori a fost atat de dobitoc incat astazi toate miscarile pe care le descriam pana acum ca fiind de "geniu" mi se par de-a dreptul ridicole.

Azi , dupa 3-4 demisii in lant ale lui antonescu , necerute de nimeni si care pareau a duce discutia intr-un singur sens, imi apar fie eroice si de un altruism fara margini (sa fim seriosi) , fie , asa cum imi vine sa cred din ce in ce mai mult, o mostra de prostie incredibila din partea unui om care putea avea "totul". Din presedinte de partid castigator al alegerilor, presedinte de senat, presedinte al unei aliante care a castigat alegerile cu peste 66% din voturi, din cel mai puternic om al dreptei si (la un moment dat prezumtiv) viitor presedinte al Romaniei sa ajungi azi sa fii .......nici nu stiu cum sa il descriu.

Fostul sau consilier de anul trecut (si care a fost in trecut si consilierul lui base in 2004 si al lui geoana in 2009) cozmin gusa ii facea o descriere pe care am trecut-o cu vederea ieri dar care azi imi apare ca fiind foarte plauzibila .

http://www.realitatea.net/cozmin-gu-a-de...86626.html

ps. ce-i mai tragic e ca falca s-a reorientat rapid, l-a abandonat pe nasu' si pupand inelul lui blaga se afla acum in tabara care va desemna primul ministru , daca nu de anul asta , in mod sigur din 2016 . iar pdl-ul va forta functia de presedinte al pnl inca din primul an odata eliberata functia de catre iohannis Sad

ps2. desigur mai ramane varianta ca ponta sa reuseasca sa scape de presiunea baronilor si cu inca 1-2 stangacii sa devina atat de ridicol incat sa fie fortat psd-ul sa vina cu un alt candidat la functia de presedinte, iar ponta sa isi pastreze functia de presedinte de partid si de prim-ministru (cum de altfel isi si doreste) si atunci pnl sa piarda cu adevarat totul (antonescu deja a pierdut in opinia mea tot ce se putea pierde)
Citat:Cînd vinovatul e nevinovat
de Andrei Plesu

După întîlnirea de la Cotroceni a premierului (însoţit de ministrul său de finanţe) cu preşedintele ţării, nu mai pot fi supărat pe Victor Ponta. Nu te poţi supăra pe o insuficienţă.

Te poţi supăra pe cineva care nu-şi valorifică în mod inteligent calităţile, sau care nu-şi cunoaşte limitele, ori nu-şi domină slăbiciunile. Dar nu te poţi supăra pe un ins încă nealcătuit, nearticulat, fluid, imprevizibil nu prin subtilitate dinamică, ci prin carenţă structurală. Nu te poţi supăra – să zicem - pe o amoebă. Or, în cazul de faţă, avem de a face cu un personaj fără portret recognoscibil: nu evoluează prin opţiuni raţionale, ci prin tropisme de conjunctură.
Cînd inapt şi ţîfnos ca un repetent obraznic, cînd pompos ca un pionier distribuit, la sfîrşit de an, în rolul lui Mihai Viteazul, cînd drăgălaş ca o cadînă, cînd burzuluit ca un miliţian proaspăt crescut în grad, cînd glumeţ ca un băieţel din grupa mare, cînd solemn ca un lider planetar, Victor Ponta reuşeşte o stranie performanţă de minus-existenţă, un apogeu al lui „fără“: fără experienţă, fără prestigiu, fără competenţe specifice, fără prea multă minte, fără prea mult caracter, fără haz, fără simţul răspunderii, fără conştiinţa nenumăraţilor „fără“, care îl caracterizează.
Dar cum să te superi pe infirmitatea cuiva, pe ghinionul lui constitutiv, pe un reprezentant al pseudopodelor, aflat în curs de evoluţie lentă, mizînd, adică, pe viitor pe baza unui trecut minimal? Nu, nu sunt ipocrit, nu fac şmechere jocuri de cuvinte. Chiar nu mai pot fi supărat pe Victor Ponta. Comportamentul lui comic de la Cotroceni ar fi putut fi relativizat printr-o abilă, sau măcar cuviincioasă, manevră de repoziţionare. Dar în loc să se eschiveze prin umor, sau printr-o explicaţie decentă, sau printr-o curajoasă recunoaştere a greşelii, a preferat (cuvîntul nu e chiar potrivit, pentru că „a prefera“ implică reflecţie şi discernămînt) a preferat, deci, retorsiunea infantilă: a invocat „familia de infractori” a preşedintelui, prostul său accent englezesc, „înscenarea” nedreaptă la care a fost supus (deşi nu l-a silit nimeni să joace în acest film şi mai ales să joace atît de prost).
O altă tentativă de eschivă a fost „mîndria” personală: „nu m-am dus să dau socoteală!” În fine - ce s-o mai lungesc? – omul e mereu pe picior greşit, dar cu un fel de „spontaneitate” aproape candidă. De aceea, repet, nu mă (mai) pot supăra pe el. Mi-ar părea chiar rău să-l întristez cu vorbele mele, în cazul că i-ar ajunge la ureche. Să ne gîndim: cîţi dintre noi ar face faţă mai bine, dacă, peste noapte, ar fi trecuţi, din cursul primar, în ultimul an de facultate? Dacă din debutanţi în materie de jurisprudenţă, ar deveni, dintrodată, preşedinţi de mari firme sau bănci internaţionale? Nu. Victor Ponta nu e vinovat! Face şi el ce poate, ce-i îngăduie vîrsta, educaţia, vanitatea şi soarta…Problema este că, pur şi simplu, nu e la locul lui.
Cineva e vinovat, totuşi. Grav vinovat! Mai întîi Partidul Social Democrat. E de neînţeles cum cel mai mare partid post-revoluţionar, populat de suficiente figuri pregnante politic, experimentat în tehnicile guvernării şi în intrigăraia de partid, nu a reuşit să-şi găsească un conducător mai copt, mai consistent, mai îndemînatec. Au crezut, poate, că fac celui „promovat” un serviciu, un hatîr stimulator. În realitate, l-au adus în pragul smintelii. I-au luat dreptul la dezvoltare organică, la creştere firească, la consolidare umană şi profesională. L-au aşezat, prematur, (de fapt cinic), într-o poziţie a cărei anvergură cerea o cu totul altă înzestrare decît aceea a unui învăţăcel ambiţios, a unui „cîrlan” năuc, a unui trapezist cu rău de înălţime. (Ion Iliescu, autor al cîtorva memorabile portrete de politicieni din tabăra proprie ar trebui să ne explice, poate, de ce partidul Domniei Sale e atît de sensibil la „cîrlani” şi „prostănaci”). Pe scurt: nu Băsescu, nu Crin Antonescu, nu televiziunile şi gazetele „băsiste” îi fac cel mai mare rău lui Victor Ponta. Cel mai mare rău i l-au făcut deja camarazii lui de partid. Dacă i-ar preocupa, cu adevărat, viitorul lui, l-ar scoate o vreme din joc, l-ar retrimite la antrenament. Iar admiţînd că, pentru dînşii, Victor Ponta e un lider politic de neînlocuit, măcar să nu-l împingă spre demnităţi care angajează destinul ţării.
Un al doilea potenţial vinovat pentru această dramă a inadecvării la care asistăm zi de zi riscă să devină electoratul majoritar. Cu toate nefăcutele de care se face răspunzător, cu toate eşecurile unei guvernări care a promis neruşinat de mult, ştiind (sau nu?) că nu va putea împlini ce-a promis, sondajele curente îl dau pe Victor Ponta drept favorit al cursei pentru preşedinţie. Trăim, aşadar, într-o ţară în care Ceauşescu e socotit cel mai bun preşedinte al României din ultimii cincizeci de ani (unii – potrivit unui sondaj din mediul rural – îl vor chiar sanctificat), trăim într-o ţară în care 60% din populaţie regretă comunismul şi, iată, într-o ţară care inclină să-l instaleze la vîrf pe Victor Ponta. E o situaţie pe care nu îndrăznesc s-o comentez. Nimeni nu se poate substitui voinţei naţiunii şi nimeni nu poate transforma opţiunea unei majorităţi în culpă. Pe de altă parte, dacă avem (sau vom avea) ceea ce vor cei mai mulţi dintre noi, atunci nu ne rămîne decît să învinovăţim stelele, conspiraţia mondială, pe turci şi pe fanarioţi, pe ţigani, pe unguri şi pe evrei. Suntem victimele de serviciu ale Europei. Dar măcar ne alegem conducătorii care ne plac!

SURSA: http://adevarul.ro/blogs/andrei.plesu
http://www.gandul.info/puterea-gandului/...e-12956965

Pe internet este comod să ai opinii şi să te implici, virtual, în viaţa societăţii. Internauţii români discută pe teme politice, sociale şi economice, dar când vine vorba de acţiuni fizice care ar putea să schimbe lucrurile în bine, implicarea lor este foarte redusă. Cel mai bun exemplu în acest sens este mersul la vot.

Avem pe gândul sondaje în care ne întrebăm cititorii ce părere au despre anumite subiecte la zi. La majoritatea participă mii de oameni, fapt care mă face să cred că românilor le place să pună „ştampila” virtuală, să aleagă. Mai mult, nu există comunitate online - Facebook, Reddit, Twitter ş.a. - în care să nu existe dezbateri politice în fiecare zi. Şi totuşi, senzaţia mea este că foarte puţini dintre aceşti oameni, activi pe internet, merg la vot pentru a-şi alege liderii politici sau ies în stradă pentru a protesta. Aceste „ochiuri de apă virtuale” sunt vii, în ele există un ecosistem activ. Problema este că ele nu comunică, prin niciun fel de canal, cu balta din realitate pe marginea căreia s-au format.

Avem câteva cazuri în România în care mişcări care au luat naştere pe internet s-au tranformat în acţiuni de protest fizice, în stradă. Exemple sunt Uniţi Salvăm sau marşul pentru apărarea DNA. Votul, la fel ca şi protestul la Universitate, poate fi, pe lângă un instrument aducător de schimbare (unul din puţinele pe care le au la dispoziţie cetăţenii), o formă de protest. Problema este că cei care ar putea folosi votul ca pe o formă de protest ignoră, în marea lor majoritate, această unealtă. Pentru electoratul disciplinat, care de 20 de ani îşi exprimă opţiunea politică de fiecare dată, votul este orice altceva. Poate fi un instrument de susţinere a partidului sau politicianului favorit („Mi-a dat 5% la pensie!” sau „Mi-au dat înapoi ce mi-au tăiat ăia”.) sau preţul pe care se simte obligat moral să îl plătească pentru găleata, tricoul şi kilul de făină primite. Pentru aceşti oameni votul nu este o formă de protest.

Mulţi vor spune că nu merg la vot pentru că sunt apolitici, pentru că toate partidele sunt la fel sau, mai simplu, pentru că nu au pe cine vota. Dacă un cetăţean a ajuns la o astfel de resemnare, înseamnă că guvernul actual nu i-a îmbunătăţit calitatea vieţii. Iar o modalitate de sancţionare a formaţiunii/coaliţiei politice aflate la putere ar fi votul acordat unui alt partid. Să ne înţelegem: nu există albi şi negri. Există doar multiple nuanţe de gri: unii sunt mai puţin nocivi decât ceilalţi.

Alţii vor spune că pe mine, care lucrez la o multinaţională, seara joc World of Tanks, iar în weekend-uri mă duc la Cernica, nu mă afectează cu nimic viaţa politică. Nimic mai greşit. Nu te afectează pe termen scurt, dar pe termen mediu şi lung da. S-ar putea ca din cauza guvernării defectuoase a unor indivizi care nu ştiu ce-i ăla MTO compania străină pentru care lucrezi să nu o mai ducă bine în România atunci când îi cresc costurile şi să facă restructurări, să-ţi scadă salariul sau chiar să plece spre ţări mai calde. S-ar putea ca puterea de cumpărare să-ţi scadă din cauza taxelor şi accizelor nenumărate, care se reflectă în costurile bunurilor şi serviciilor pe care le cumperi. Iar atunci neimplicarea ta în viaţa societăţii începe să te afecteze. Şi ştii ceva? Nu ai dreptul să te plângi. Nu atâta timp cât nu te foloseşti de una din puţinele unelte democratice pe care le ai pentru a schimba societatea în care trăieşti: votul, măcar ca formă de protest.
Ponta strikes again. Dobitocul a tinut ieri o conferinta de presa unde a vrut sa ii dea lui Basescu peste nas "pe cifre" insa dobitocul s-a prezentat cu o prezentare in Power Point facuta de catre Ziarul Financiar. Smile
Omul asta este de-a dreptul incredibil. Chiar n-are niciun consilier pe probleme economice, chiar nu il trage nimeni de maneca inainte de a se prezenta in fata presei?

Citat:Guvernul Ponta a găsit 8,45 mld. lei care să compenseze reducerea CAS de 4,8 mld. lei

Premierul Victor Ponta a prezentat aseară la Palatul Victoria starea economiei la doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, prilej cu care a adus argumente bugetare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Premierul şi-a întărit spusele cu un grafic din ZF privind evoluţia randamentelor la titlurile de stat pe care l-a inclus în prezentarea sa PowerPoint fără însă a cita sursa ilustraţiei.

Elementul-cheie al prezentării este o pagină din PowerPoint prin care se menţionează „cu cifre“, aşa cum i-a cerut preşedintele Traian Băsescu, sursele de acoperire a „costului reducerii CAS“.

Astfel, se menţionează că măsura de reducere a CAS cu 5 puncte va lăsa 4,8 miliarde de lei anual la dispoziţia firmelor private, deci va diminua veniturile bugetare cu o sumă echivalentă.

Adunate, toate aceste posibile surse dau în total 8,45 miliarde de lei, adică aproape dublu faţă de cât ar avea nevoie!

În condiţiile în care atât Consiliul Fiscal, cât şi FMI şi Comisia Europeană au arătat că anul viitor va fi foarte dificil ca guvernul să se încadreze într-un deficit bugetar mai mic decât anul acesta şi fără reducerea CAS, datele aruncate cu atâta largheţe în prezentarea premierului arată că studiile din spatele lor pot fi puse sub semnul întrebării, fiind mai mult sau mai puţin scoase „din burtă“.

Astfel, este foarte improbabil ca Fiscul să recupereze 10% din datoriile firmelor aflate în insolvenţă, în con­diţile în care rata de ieşire din insolvenţă este doar de 1,2%, iar în faliment se recuperează maxim 7%, iar banii se împart şI cu ceilalţi creditori precum băncile sau salariaţii. De asemenea, reducerea cu 10% a evaziunii fiscale la CAS este la fel de impribabilă, în condiţiile în care aceasta a crescut în ultimii ani în loc să scadă, iar Inspecţia Muncii nu a reuşit într-un an de zile (2013) să scoată la iveală decât 15.700 de angajaţi la negru, în condiţiile în care Consiliul Fiscal numără 1,5 milioane de angajaţi la negru.

Reducerea CAS este o decizie de politică economică, iar momentul ales este unul pozitiv pentru economie, este un moment în care putem transforma creşterea economică din ultimii ani în dezvoltare economică prin crearea de locuri de muncă, a sintetizat premierul.

Prezentarea în PowerPoint a premierului a fost una comparată. În­tr-un document de 29 de pagini el a arătat ce au făcut guvernele sale în doi ani şi jumătate şi ce au făcut guvernele susţinute de preşedintele Traian Băsescu.

Premierul a adus 12 argumente pentru scăderea CAS - între care o creştere economică de 3,9% în T1 2014 şi una de 3,5% în 2013, un deficit bugetar de 2,3% din PIB în 2013 şi de 2,2% din PIB în 2014, o datorie publică redusă, un risc de default redus (dovadă CDS-urile aflate la minime istorice), costuri de finanţare la dobânzi de 2% comparativ cu 10% în vremea guvernelor trecute, o creştere puternică de 10,7% a producţiei industriale în T1 2014, exporturi record (plus 10% în 2013), creşterea investiţi­ilor străine şi o absorbţie bună a fondurilor UE.

Toate aceste cifre arată că economia stă incomparabil mai bine decât atunci când la putere erau guverne agreate de preşedinte. Acum este momentul pentru reducerea CAS, iar dacă acest moment favorabil este ratat, atunci măsura s-ar putea să nu mai poată fi luată, a argumentat premierul.

Prin urmare, având în vedere starea economiei, reducerea contribuţiilor care implică un cost de 4,8 miliarde de lei anual, (bani care rămân în sectorul privat, a accentuat premierul) poate fi acoperită în buget prin încasări în plus la CAS, CASS, contribuţii de şomaj şi impozit pe venit din crearea de noi locuri de muncă (cu încasări estimate la 1,3 mld. lei) şi încasări în plus din TVA ca urmare a unor noi investiţii. Alte surse: recuperarea unor datorii de la firme în insolvenţă (calculul guvernului este că s-ar încasa 4 miliarde de lei doar dacă sunt recuperate 10% din datorii), reducerea cu 10% din evaziunea fiscală estimată la CAS (1,9 mld. lei), creşterea salariului minim în 2015 şi venituri bugetare suplimentare din creşterea economică nominală mai mare din 2015.

Reducerea ar CAS crea 70.000 de locuri de muncă, a spus premierul.

Premierul promite că modificările la Codul fiscal vor fi anunţate cu şase luni înainte de a intra în vigoare

Proiectul noului cod fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie, iar măsurile propuse vor fi anunţate cu şase luni înainte să fie introduce, a declarat premierul Victor Ponta, într-o întâlnire, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii oamenilor de afaceri din Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

El a precizat că, până în septembrie, ministrul finanţelor va discuta despre acest proiect cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic şi presa de specialitate.

Potrivit unui nou proiect de modificare a Codului fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ. Impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către guvern ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Principalele declaraţii ale premierului

+ Dincolo de calculul strict contabil, măsura este sustenabilă din punct de vedere al politicilor economice şi fiscal-bugetare promovate în ultimii doi ani şi jumătate. Dacă azi am fi avut acelaşi mod de abordare strict numeric şi contabil, România nu ar fi avut cotă unică, nu ar fi avut reducere TVA la pâine, nu am fi crescut TVA cum am făcut-o în 2010.

+ Acest impact negativ de 4,8 mld. lei, bani care rămân la firmele private, pentru că am scăzut ce nu mai are de plătit statul, este recuperat prin 1,3 mld. lei încasări în plus la CASS, 1,2 mld. lei în plus din TVA ca urmare a unor potenţiale noi investiţii, pentru că am discutat cu mediul de afaceri (...) 1,9 mld. lei vin din reducerea cu 10% a evaziunii fiscale.

+ În baza noii legi a insolvenţei şi a studiilor, recuperarea doar a 10% din cei 41 mld. lei pe care bugetul le are de recuperat de la firmele în insolvenţă reprezintă venituri de 4,1 mld. lei.

+ România a trecut de la cea mai gravă recesiune de după 2000 la o creştere economică stabilă şi fundamentată, primul loc din UE, de 3,9%. Această creştere economică poate fi sustenabilă dacă îndeplinim condiţii de stabilitate şi predictibilitate. Cel mai important element cerut de mediul de afaceri a fost reducerea fiscalizării.

+ De la un deficit de 9% în 2009, România a reuşit una din cele mai drastice ajustări ale acestui deficit, şi în 2012-2013 am scăzut sub 3%, am ieşit de sub procedura de deficit excesiv, şi în 2014 România îşi va respecta obligaţiile legate de deficitul bugetar.

+ România a trecut de la una din ţările cu cel mai mare risc de faliment, la una din ţările care în regiunea noastră e cu riscul cel mai scăzut, ceea ce asigură investitorii şi creditorii în capacitatea noastră de a ne îndeplini obligaţiile. S-a văzut în scăderea de aproape cinci ori a costurilor la care România se împrumută.

+ Cel mai important lucru e că după 2012 România a reuşit să îşi relanseze producţia industrială şi să redevină competitivă pe piaţa internaţională.

+ Rata şomajului a rămas printre cele mai mici din UE şi deciziile fiscale pe care am putut să le punem în oglindă cu cele din 2009-2012, când TVA a crescut la 24%, când CAS au crescut cu 3 puncte procentuale, am reuşit să facem sustenabilă scăderea TVA la pâine şi putem să continuăm acum ideea unui TVA diferenţiat pe diferite produse alimentare.

+ Modul de efectuare a inspecţiilor fiscale s-a reorientat în sfârşit nu spre persoane fizice, ci spre companii, cei care cu siguranţă plătesc taxe astfel încât cheltuielile bugetare să fie sustenabile.

+ Taxa privind construcţiile speciale a fost eliminarea de fapt a unei excepţii. Aşa cum se plătesc impozite pe toate tipurile de construcţii, şi aceste companii au intrat în această idee de lărgire a bazei de impozitare.

SURSA: Ziarul Financiar
Eu sper sa mai faca "de astea" si inainte de alegeri, si astfel sa scapam de el odata ca altfel cred ca va fi mai rau decat in era Basescu.
Ce zicea Brucan de noi romanii? Cred ca s-a inselat in privinta timpului care trebuia sa treaca.

Mândrii români ai lui Victor Ponta îşi explică de ce Iohannis este un pericol: „Una e să te nască mă-ta în altă ţară, alta e să vii aici şi iei cetăţenie”
http://www.gandul.info/politica/mandrii-...e-13006126

Votantul lui Ponta. Profesoara din PSD, faţă în faţă cu plagiatul: „Nu am crezut şi nu cred nici să văd”
http://www.gandul.info/politica/votantul...i%2Bgandul

Iar in final "dableiu ponta" si a sa mandrie:
http://adevarul.ro/news/politica/candida...index.html
e comic daca nu ar fi atat de tragic, dupa 25 de ani aceleasi tertipuri... nimic nou sub soare. Pacat, mare pacat. Chiar nu stiu ce mai poate scapa poporul roman si Romania in general. Aveti voi vre-o idee? Potopul?
Prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei, cel care atacase în instanţă memorandumul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, a fost schimbat din funcţie. La ordinul premierului Victor Ponta, el a fost numit subprefect, iar în locul său a fost numit Petre Şandor, susţinut de UDMR.
Într-o primă reacţie, fostul prefect a declarat pentru HotNews.ro că era în concediu când a fost luată decizia. „Nu ştiu de ce am fost schimbat din funcţie, acestea sunt negocierile în biroul de coaliţie. Eu am fost schimbat din concediu, nu mă mai miră nimic”, a spus oficialul.

Adrian-Jean Andrei apreciază de asemenea că retrogradarea sa în funcţia de subprefect este rezultatul unor „negocieri politice” în coaliţia de guvernare.

Fostul prefect mai spune că, la nivelul judeţului Harghita, în cel puţin zece localităţi, consiliile locale au adoptat hotărâri de aprobare a memorandumului privind autonomia Ţinutului Secuiesc.
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actual...l+Secuiesc
Zdreanta ,are nevoie de votul ungurilor, se da bine cu ei.
Citat:Monica Macovei si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale

Europarlamentarul PDL Monica Macovei si-a lansat marti candidatura la alegerile prezidentiale printr-un anunt video postat pe site-ul sau oficial. In mesaj, Monica Macovei precizeaza ca a decis sa candideze pentru ca "stiu ca putem mai mult. Trebuie sa dorim mai mult si sa stim ca putem mai mult ca tara", adaugand ca "in acest an, Romania este la rascruce". "Ca presedinte, voi asigura pentru Romania o economie libera si sanatoasa, care creeaza locuri de munca si oportunitati pentru tineri si o viata decenta pentru pensionari. O Romanie in care educatia si sanatatea sunt prioritati. O Romanie care este respectata de partenerii din Europa si de peste Atlantic", arata europarlamentarul.

Anuntul prin care Monica Macovei isi lanseza candidatura la prezidentiale:

"In urma cu doua luni, nu mi-as fi imaginat ca voi veni in fata voastra cu acest anunt. Abia am terminat o campanie pentru a fi realeasa in Parlamentul European. Doream sa continui de la Bruxelles, si in acest nou mandat, lupta impotriva coruptiei si fraudei pentru competitie corecta in economie, care sa aduca romanilor investitii si locuri de munca.

Intre timp, ceva s-a schimbat insa in Romania. Si eu, ca si voi, sunt nemultumita de optiunile de vot care ni s-au oferit. Optiunile de vot care ne sunt impuse de partide nu au fost testate in nicio batalie electorala nationala.

De curand, mii si mii dintre voi m-ati chemat sa intru in cursa pentru Cotroceni. Raspund acum si candidez. Nu a fost o alegere usoara, dar este o provocare pe care mi-o asum cu hotarare si credinta.

Mi-am inceput cariera ca tanar procuror, am devenit apoi avocat pentru drepturile omului, am lucrat pentru a aduce pacea si democratia in tari care trecusera prin razboaie. La sfarsitul lui 2004, am fost numita Ministru al Justitiei.

Era un moment in care de reforma justitiei depindea intrarea noastra in Uniunea Europeana. Am pus bazele independentei justitiei si am construit DNA. Acum, nu ca pana in 2004, coruptii platesc pentru faptele lor.

Acum cinci ani, am mers la Bruxelles. Am vrut sa-mi servesc tara in continuare si sa contribui ca Romania sa fie un stat modern si prosper in Europa.

Prin eforturile mele, in curand, infractorii din toata Europa isi vor pierde si averile nejustificate.

De ce candidez acum, va intrebati. Candidez pentru ca stiu ca putem mai mult. Trebuie sa dorim mai mult si sa stim ca putem mai mult ca tara.

Nu avem alta sansa decat sa cerem mai mult in aceste alegeri. In acest an, Romania este la rascruce. Putem merge inainte sau putem sa ne intoarcem cu 10 sau 20 de ani in urma.

Alegerea este a noastra. Asa cum eu am decis sa candidez si voi trebuie sa decideti sa va implicati.

Aceasta este Romania voastra. Acesta este viitorul vostru. Cei care vi-l fura, va fura mai mult decat bani din buzunar. Va lipsesc de investitiile care fac economia mai buna, pun pe fuga afacerile care creeaza locuri de munca, va fura din banii de sanatate, din educatia copiilor vostri. Fura din viitorul vostru si din viitorul copiilor vostri.

Romania are un potential urias. Ca presedinte, voi asigura pentru Romania o economie libera si sanatoasa, care creeaza locuri de munca si oportunitati pentru tineri si o viata decenta pentru pensionari. O Romanie in care educatia si sanatatea sunt prioritati. O Romanie care este respectata de partenerii din Europa si de peste Atlantic.

Dar nu pot face asta singura. Am nevoie de ajutorul vostru. Am nevoie ca si voi sa credeti ca si voi puteti face schimbarea in bine.

Veniti astazi langa mine. Implicati-va in campania mea. Aveti de ales: ii lasati sa va distruga viitorul sau veniti acum langa mine sa ne castigam impreuna viitorul."

SURSA: HotNews
Cat rahat poate manca in tot discursul ei... Inca stau sa ma gandesc daca Iohannis va putea schimba ceva sau o sa merg sa-mi anuley votul.
(06-08-2014, 12:36)Burebista a scris: [ -> ]sau o sa merg sa-mi anuley votul.

Si o sa realizezi fix un cacat si-i vei da jumatate de vot lui Ponta.
Tu care crezi ca sunt optiunile reale? Cum am zis mai sus, pana acum parca cea mai mare incredere o am in Iohannis, dar nu am o mare incredere in "noul" PNL...
Vise de fata mare taica. Tot timpul te poti prezenta la vot si poti identifica un candidat fie si numai pentru a-l penaliza pe cel dinainte care nu s-a tinut de cuvant.
Faptul ca iti anulezi votul e fix egal cu zero atat timp cat votul tau va fi compensat de unul care voteaza pentru o pereche de slapi sau o galeata de plastic si baiul ca astia-s mai multi.

Nu trebuie sa iti spun eu cu cine sa votezi si nici n-as face asta, tu singur trebuie sa iti identifici un candidat caruia sa ii poti da votul.
http://adevarul.ro/news/politica/prezide...index.html

Chiar vroiam sa va intreb ce parere aveti despre Iohannis, mai ales ca sunteti persoane care va documentati mai mult pe tema politica?!
M-am uitat la interviul asta si mi s-a parut oarecum de bun simt, nu a venit cu mari promisiuni si nici nu a atacat la nesfarsit intreaga clasa politica. De asemenea imi place ca are oarecum o prestanta si un aspect ce emana seriozitate si profesionalism, fata de rasul de betiv a lui Base de exemplu. Ce nu mi-a placut a fost usoara ezitare cand a venit vorba de minoritati, ezitare care am mai surprins-o si pe parcursul altor teme discutate in interviu.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12