Forumul "Bătrânei Doamne"

Versiunea integrală: Actualitati aradene
În acest moment vizualizezi o versiune simplificată a conţinutului. Vezi versiunea integrală cu formatarea adecvată.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7


Hahahaha. Deci primaria vrea sa dea pe tava niste afaceri unei firme sau unui "serviciu" care vor trebui sa faca exact...ce face ea acum. Probabil cu sefi "profesionisti", proveniti nu-i asa din PDL. Totusi ce beneficiu mai exista inafara de un intermediar intre banii de bilete si bugetul local? Dodgy
Atentie la minutul 2:30 SmileCitat:Gata cu panourile publicitare montate pe clădiri istorice

Este vorba despre proiectul privind "aprobarea Studiului privind asigurarea coerenţei imaginii urbane a zonei construite protejate din municipiul Arad". Aleşii locali vor fi aşteptaţi să îl aprobe, în cursul lunii viitoare, studiul fiind definit de serviciul de specialitate al Primăriei drept "un instrument de lucru pentru administraţia publică locală", scrie aradon.ro.

Autorităţile îşi justifică demersul explicând că „există în acest moment în municipiul Arad puternice elemente de poluare vizuală ce ţin de cantitatea şi calitatea structurilor publicitare/mijloacelor de publicitate. Nu există actualmente o relaţie de coerenţă şi consistenţă vizuală, atât între diferite structuri publicitare învecinate, ca şi între aceste structuri şi suportul lor – arhiectura vizibilă / faţada / strada / ansamblul urban".

"Prioritatea generală e conservarea vizuală (păstrarea la vedere) a arhitecturii pe care se aplică semnalistica publicitară. Pentru ca acest deziderat să fie atins, studiul de faţă propune o tratare nediferenţiată atât a signalisticii marilor companii şi instituţii, cât şi a signalisticii actorilor minori care utilizează şi influenţează scenografia stradală", se precizează în studiu.

Se desprind, din studiu, trei propuneri de înlocuire a afişajelor actuale: cu litere volumetrice individuale, fără fundal, încorporate sau nu în tencuială – după modelul Palatului Cultural, al Teatrului sau al Primăriei. Literele vor putea fi confecţionate din tencuială, metal, sticlă, lemn. A doua variantă este cea a literelor montate pe un panou – fundal. Placajele se poziţionează în gurile de vitrină / fereastră / uşă „în aşa fel încât să nu acopere mai mult de 15% din golul respectiv”. Culoarea suportului trebuie să fie cât mai apropiată de una din culorile faţadei sau tâmplăriei.

A treia variantă este cea a literelor plasate pe faţadă sau vitrină la nivelul ochilor. Literele, cu înălţimea de maxim 15 cm şi grosimea de 2-5 cm, vor fi lipite la o înălţime de la sol de 150 – 160 cm.

SURSA: Realitatea

In sfarsit. De urmarit cum si cand se va pune in practica.
"UAV si provocarea de 3,5 milioane de euro

Scris de Monica Ardelean - A fost lansat proiectul european de 3, 5 milioane de euro câștigat de cercetătorii UAV.

ARAD. Până pe 11 septembrie 2015 echipa de cercetori ai UAV trebuie să finalizeze un proiect de 3,5 milioane de euro. Proiectul a fost câștigat de către Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, prin Centrul de Cercetare în Științe Tehnice și Naturale, care a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă de 3,5 milioane de euro pentru cercetare, banii urmând să fie folosiţi pentru achiziţia de dotări cu echipamente şi tehnologii moderne pentru laboratoarele institutului. „Este un proiect care nu presupune co-finanţare din partea universităţii şi va permite investiţii foarte mari în cercetare. Tehnologiile de ultimă generaţie care vor fi achiziţionate pentru laboratoarele noastre ne vor permite să intrăm în competiţii, de la egal la egal, cu mari universităţi europene pentru obţinerea altor finanţări, dar şi pentru a putea colabora în mai multe domenii de cercetare”, a declarat prof. univ dr. Lizica Mihuţ, președintele UAV. „Vreau să felicit echipa care a scris acest proiect, colegii mei care și- au dovedit, încă o dată, capacitatea de muncă, profesionalismul și sunt convinsă că toți împreună vom duce la bun sfârșit proiectul” a punctat rectorul UAV, prof.univ.dr. Ramona Lile.

Provocarea echipei
Echipa de cercetători are deja o bogată experiență în derularea proiectelor europene, cu cercetări și rezultate recunoscute pe plan național și european. Ceea ce va fi achiziționat în cadrul acestei finanțări va permite modernizarea bazei materiale. „Echipamentele, multe dintre ele unice, în ceea ce privește configurația, în zona de Vest vor permite dezvoltarea activității de cercetare în această parte a țării și vor determina crearea unui pol foarte puternic în ceea ce privește cercetarea științifică. Mă bucur foarte mult că universitatea arădeană a reușit să câștige acest proiect european” a punctat Gheorghe Crișan, din partea MEN. „Ne bucurăm că am câștigat acest proiect. Este un proiect foarte dificil, timpul este destul de scurt pentru implementarea lui dar sunt convinsă că împreună cu echipa de proiect vom reuși să-l ducem la bun sfârșit” a declarat directorul proiectului și directorul Institutului de Cercetare, conf.univ.dr. Cecilia Sârghie. Alături de reprezentanții UAV în momentul lansării proiectului au fost prezenți și reprezentanți ai mediului economic, profesori universitari."

http://www.aradon.ro/uav-si-provocarea-d...ro/1404058
Fain site-ul "dizidentilor arq-isti" . De urmarit.

http://specialarad.ro/faraonu-faraonu/
Site de barfa si can-can. Ma asteptam la altceva insa din pacate nivelul presei aradene este foarte scazut.
Falca are bubele sale, le stim, nu sunt o surpriza pentru noi mai ales insa sa te pui acum si sa scrii tot felul de gogonele numai de dragul de a umple spatiul mi se pare ridicol.
Sigurul pe care il apreciez de acolo este Lucian Valeriu care chiar este ziarist, restul sunt din astia cumparati alde Tomuta sau mai rau agramati cu ifose de ziaristi (vezi Fulias ala, alias Bling-Bling).
Pai cred ca asta se si urmareste sa fie . Un fel de kamikaze/catavencii local de genul "flacara rosie". Atata timp cat scriu despre toti mi se pare interesant, insa nu stiu cat mai rezista (sau cat au planificat sa reziste) pana o "cotesc" spre o parte anume.
Atata timp cat multi dintre ei il lingeau si-n fund pe Falca iar in momentul in care n-a mai fost nevoie de ei s-au "trezit", permite-mi sa ma indoiesc de obiectivitatea lor.
E plina presa aradeana de mancatori de rahat care se caciulesc pentru o ciorba. Nu mai era nevoie de altii in plus. Ma rog, sunt tot aceeasi doar ca "ziarul" e nou.
Numarul turistilor din anul 2013 pe resedinte de judet:

BUCURESTI 1.328.190
CONSTANTA 436.546
BRASOV 396.384
CLUJ-NAPOCA 265.135
TIMISOARA 224.471
SIBIU 222.793
IASI 162.992
TARGU MURES 147.062
ARAD 144.389
ORADEA 106.187
SUCEAVA 74.129
GALATI 63.521
CRAIOVA 61.928
BAIA MARE 59.404
SATU MARE 59.113
TULCEA 57.948
PITESTI 55.203
BRAILA 53.154
RAMNICU VALCEA 51.546
PLOIESTI 47.237
TARGU JIU 47.039
BISTRITA 46.937
PIATRA NEAMT 45.403
ALBA IULIA 38.921
BACAU 38.045
DROBETA-TURNU SEVERIN 37.259
MIERCUREA CIUC 31.039
SLATINA 30.968
TARGOVISTE 28.682
BOTOSANI 28.305
BUZAU 25.812
DEVA 23.398
ZALAU 22.466
SFANTU GHEORGHE 16.668
FOCSANI 16.477
GIURGIU 16.149
VASLUI 14.227
RESITA 13.021
SLOBOZIA 8.650
CALARASI 7.669
ALEXANDRIA 6.054

Sursa: http://www.insse.ro
http://specialarad.ro/cutremur-in-finante/
Interesant ca aradonul n-a scapat o vorba...
o fi vreo legatura cu finantarea ""adevarului"" Smile
Mai ales cu fiul directorului Mircea Ţâşcă, zic eu. E de inteles ca nu scriu nimic despre subiect.
Se intampla in Arad :

1. Doi inspectori scolari si o profesoara retinuti pentru mita la bac . se pare ca sunt mai multe persoane implicate si multi copii care se aflau pe liste cu notele cumparate !

http://www.aradon.ro/fostul-inspector-ge...iu/1433921

2. Fost sef al DSV mort in masina in fata Sc Gen nr 4 , strivit de un copac daramat de furtuna !

http://www.aradon.ro/furtuna-a-omorat-un...ad/1433854

3. Si cireasa pe tort : 5 tineri care au omorat un om anul trecut au fost condamnati la ..... 2 ani de inchisoare fiecare ! Probabil pt buna purtare vor iesi dupa un an de inchisoare pt ca au omorat in bataie un om !!! Daca ii furau o gaina din curte sigur luau mai mult Sad(( Da-o in mm de "justitie"

http://www.aradon.ro/doi-ani-de-puscarie...om/1433700
http://specialarad.ro/traim-intr-un-oras...j-galerie/

Trăim într-un oraș viu condus de morți! (REPORTAJ + GALERIE)

M-am dat sâmbătă seara, mai bine de două ore, prin Parcul Copiilor (încă își merită majusculele… dar să le urmărim atent!) și, îmbinând și combinând între limitele sensibilului memoriei și cele ale inteligibilului contemporan, am adunat engramă cu engramă, anchetă cu anchetă… plus nescrisele… mai ales… ca să le las scrise, în speranța că vor spune ceva important importanților lu` pește prăjit care ne conduc.
Am zis că merită… că Parcul Copiilor, dintre toate cele ce denotă prostie și pornoșag cu legile făcute de administratorii spațiului public, este cel mai sensibil dintre subiectele de pe piață.

Și m-am ales cu asta… o anchetă social-edilitară despre un parc ce în loc să prospere prin punerea în practică a unor idei de bun simț, morale și estetice, se autodevoră, se prăbușește în sine, se ruinează… Și nu pentru că nu are viață – viață este de s-o pui la conservat! Pentru că e administrat de morți! Ca și o mulțime de alte obiective, Parcul Copiilor este o roată inutilă de la căruța de făcut bani a Primăriei și Consiliului Local. Și, culmea!, este așa pentru că papagalii înzestrați cu instinctul de a face bani (mai degrabă dobândit de când cu funcția decât moștenit…) nu-i întrevăd potențialul (voi demonstra asta…).

Cazinoul nostru cel de toate viciile ar putea să-și găsească izbăvirea într-un Palat al Copiilor sau nu?!

IMG_4805Uite… s-o luăm spațial și să începem… de unde începe: „Vechiul cazino” (1872 – Monument pe cât de istoric, pe atât de isteric) ți se huluie-n cap dacă treci pe lângă el. La vârsta lui, nici nu e de mirare. În 1890 a fost folosit ca sală de expoziţie… evenimente mondene de tot felul se mai țineau acolo în urmă cu un secol. A fost un fel de birt mai de fițe pe timpul lui Ceașcă. După 1990 a dat faliment (împreună cu cel de la Constanța, cred că e primul cazinou urban din lume care a dat faliment!)… în timp ce zeci de săli de jocuri de noroc prosperă pe centru și în cartiere. Am înțeles că, în 2009, proprietarii… niște bistrițeni parcă, cereau, pe toată suprafața de 2.990 mp, 2.200.000 euro, dar fac pariu că dacă li se oferă 500.000 banii jos și li se iartă… era să zic „păcatele”… datoriile, îl dau bucuroși.
Apoi, de ce naiba trebuie păstrată destinația de cazinou la o clădire situată între liceele cele mai de elită ale orașului, vizavi de Poliția Locală, în imediata vecinătate a unui hotel în care, oricum, găsești și cazinou… dacă pentru asta ai venit. De altfel, niciun investitor privat nu a putut face față cerințelor pe care un asemenea imobil de patrimoniu le impune… mai ales atât de vechi, deci de pretențios de restaurat. Singurul care ar face față la legislația actuală ar fi statul, care, eventual printr-un proiect european, l-ar putea aduce la standarde funcționale ca, de exemplu, Palat al Copiilor, așa încât acolo s-ar putea ține școli de vară în vacanța mare, cursuri de… de toate, pe timpul școlii… orice poți să faci acolo. Vechiul Palat al Copiilor fiind retrocedat, planul de a-l muta într-un sediu ce se tot construiește de ani de zile, dar nu mai apucă, la dracu-n praznic, în Aradul Nou, fiind prost, iaca… din vechiu centru al viciilor bunicilor și părinților noștri am isca un minunat Palat al salvării păcatelor. Ar costa mai puțin decât… chinezăreala Mureșului cu fântîni roz din fier cu luminițe… de exemplu. Și ar rămâne pentru sute de ani de acum încolo…

Am gândit asta consultativ, la „prima mână”, fără să am în spate alt aparat în afară de ce ziceam mai sus… memorie, simț al inteligibilului, patriotism local, un pic de nostalgie și niște sute de documentări… cum ar trebui să aibă, după părerea mea, orice membru al unei comunități care se respectă – de la analfabet la savant – sau măcar edilii de ne decid mobilierul urban ar trebui să posede…

Vedeta incontestabilă – Copacul doborât

IMG_4817E stejarul care a căzut doborât de furtuna din 9 iulie… deja celebra furtună de la ora 13. A căzut pentru că i-au fost tăiate rădăcinile, cu intenții criminale, deci, sau a căzut de bătrânețe?… Mai sigură e prima variantă. Nu e pomul lăudat – e copacul-problemă; dar, e clar, vedeta incontestabilă a Parcului Copiilor. Cineva… inspirat, de data asta, i-a tăiat crengile periculoase și inestetice și a făcut curățenie în jurul lui, iar mai departe au intervenit, cine să intervină altcineva?, copiii, care au transformat trunchiul copacului secular într-o pe cât de atipică, pe atât de ancestrală sculptură urbană și loc de joacă deopotrivă. De testat limitele, de făcut poze, de sărit de pe ea… pur și simplu. Am stat să urmăresc reacțiile câtorva micuți și… da!… cui nu i-ar fi plăcut, copil fiind sau cu ce a mai rămas de copil la purtător, un așa obiect? Hai să nu amintim, acum, decât în treacăt, valențele poetic-antropologice ale bătrânului copac imens, prăbușit fără să rănească pe nimeni… iată… util și frumos până și mort. Spre deosebire de… uite… ăștia… inutili… deși aparent vii.

Da, e viu Parcul Copiilor… aproape uluitor de viu!

IMG_4856Sunt cu sutele pe oră. Vin, se dau cu leagănul, intră în labirint sau le plătește bunicul o tură cu toboganul gonflabil… se joacă timp de vreo oră și pleacă. Vin alții. Le place și așa cum e… se vede, se citește pe fiecare dintre reacțiile lor că le place. Adoră toboganele din plastic ce cad de pe faleză, adoră până și firele de iarbă care cresc printre dalele cauciucate nu de mult puse și deja pe jumătate degradate și furate. Sunt vii… respiră odată cu spațiul verde… cât a mai rămas… Ce edil nașpa trebuie să fii ca să nu faci ceva în direcția asta? De exemplu să cumperi tu trei tobogane gonflabile (cât poate să coste unul de ăla?… oricum, sub o bancă pusă amboulea pe Mețianu!) în care să ți se dea, pe gratis, copilul mai sărac al Aradului… Să refaci ringhișpilul, mai vreo 10 tobogane, mai vreo 5 hinte interesante și, cum ai văzut când te-ai dus prin excursii plătite din bani publici, pe la Amsterdam, Praga, Viena sau Budapesta, niște piste de skateboard… una de roleri… Ce-i așa de greu? Ce proiectu` lu` Proces-verbal așa de complicat trebuie să compileze mințile luminate din birourile Primăriei?!

Știi de ce nu merge lumea la Muzeu? Simplu… ca la imbecili: pentru că-i închis!

IMG_4867Vrea, mă, frate, pruncu un pic de răcoare, tată-su oleacă de (re)culturalizare, mă-sa să mai vadă și ea niște culori noi… deci Muzeul Județean ar fi o minunată oportunitate care să împace tot… pe toată lumea. Dar nu, mă, fratele meu – nu se poate CĂ-I ÎNCHIS! Sâmbăta și duminica după-amiază, când, în sfârșit, îl scoți pe omuleț la o vată pe băț, când poate eleva din Mozambic de la Arte ar vrea și ea să vadă cum arătau dacii liberi… ÎI ÎNCHIS! Trebuie chiar să te doară-n bască de populație ca să ții muzeul închis sâmbăta și duminica după-masă… foarte idiot trebuie să fii.
Păi vezi, bă, doamna profesoară, domnilor de la Dilema, stimați concetățeni care vă văitați că „de ce nu merge lumea la muzeu?” Nu merge din simplul și cretinul fapt că e închis!

Suntem morți!

IMG_4864

Trăim într-un oraș condus de morți… bă frate, îs morți ăștia în toate direcțiile: morți din punct de vedere intelectual, moral și estetic. Morți ca viitor politic, morți de beți… de beția puterii… care, pe câtă adrenalină îți oferă direct și personal, pe atîta de inactiv te face din punct de vedere social. S-o crezi tu că ședințele alea între voi, conferințele de presă și prezențele, aproape sfidând bunul simț, pe la diferite sărbători, reprezintă viață! Aradul ăsta nu a văzut un program coerent de reamenajare a spațiului urban de pe timpul lui Ludovic Szantay… Ceea ce e frumos și decent pus la punct în orașul ăsta minunat, din nefericire, condus de oameni plați, interesați doar de căpătuiala proprie, face parte din moștenirea trecutului. Parcul Copiilor e unul dintre exemple… unul flagrant… vizibil din orice poziție… iar dacă e adevărat că un grup de interese vrea să îl transforme în parcare cu plată, iar faptul că e lăsat să se degradeze, cu vecinătățile sale cu tot, e doar „o mutare” în șahul criminal care se joacă… ei bine… fapta e una de pușcărie… În alte epoci era de linșaj.
Citat:S-a redeschis bazinul de la Padurice

[Imagine: 2944925.jpg]

[Imagine: 2944946.jpg]

[Imagine: 2944931.jpg]

Începând de sâmbătă, 2 august, cei care vor să facă o baie în bazinul de la Pădurice pot merge la vechea bază sportivă arădeană.

Acum complet schimbată și modernizată. Și cum redeschiderea trebuie sărbătorită, în acest weekend va fi intrarea gratuită pentru toți cei care doresc să facă o baie bună în bazin. Baza este deschisă în intervalul orar 9.00 – 21.00. Începând de miercuri se reiau și cursurile de inițiere înot.

SURSA: Aradon
Bravo Eugen! Am citit tot interviul si pot spune ca pe mine unul m-ai impresionat prin felul tau de gandire si prin pasiunea cu care ne vorbesti despre Arad.

Citat:Eugen Rogojan, cel mai tânăr istoric al Aradului

[Imagine: eugen-rogojan-340x255.jpg]

Stând de vorbă cu acest băiat, ai impresia că vorbești cu un adult foarte înțelept și cu multă experiență în spate. Referitor la înțelepciune nici nu am greși mult, diferența e doar că discutăm cu un tânăr de 16 ani care uimește orice istoric cu notorietate… și nu numai. Eugen scrie din pasiune despre istoria și arhitectura Aradului, atât ale municipiului cât și ale localităților din județ, iar deja de un an, alături de câțiva prieteni, organizează tururi gratuite pentru turiști sau orice arădean doritor să afle povești interesante despre clădirile și atracțiile orașului nostru. Proiectul se numește Arad Free Tours, iar el se numește Eugen Rogojan…

Special Arad: De la ce vârstă și de unde această pasiune pentru istoria și arhitectura Aradului?
Eugen Rogojan: Toate au început prin 2012, când un amic, care se ocupă de pagina „Aradul de Altădată”, a reuşit să mă convingă să particip la concursul „Arad, dragostea mea”. Cam așa mi s-a aprins scânteia. Am început prin a mă documenta despre teatrul în istoria Aradului, teatrul fiind una din primele mele iubiri. Așa am început să îndrăgesc istoria orașului, iar de arhitectură m-am „legat” dându-mi seama că arădenii nu observă frumusețea pe care orașul le-o oferă. Atâtea clădiri frumoase pe lângă care trecem zi de zi fără să le băgăm în seamă… Vă recomand să admirați balconul palatului Cenad, cât încă îl avem!

Special Arad: Indubitabil, te numeri printre cei care iubesc enorm Aradul. Ești un participant constant și la concursul “Arad, dragostea mea”, unde ai luat Premiul I și în acest an. Și totuși… nu locuiești în municipiu...
Eugen Rogojan: Nu știu în ce măsură contează asta. E o distanță mică între Arad și Sântana, localitatea în care locuiesc. Coincidență sau nu, în Sântana locuiesc pe strada Aradului. Sunt la liceu în Arad, așa că mare parte a timpului o petrec în municipiu, fie că vreau, fie că nu vreau. Și să fiu sincer, prefer Aradul, chiar dacă-i mult mai agitat decât orășelele din județ. Îl prefer pentru bogățiile arhitecturale pe care le găzduiește și într-o oarecare măsură și pentru (mult prea puținele) evenimente culturale care au loc aici. Dacă m-aș orienta după liniște, curățenie, felul în care conducerea se ocupă de oraș și asemănarea cu alte orașe din alte țări (superioare nouă), nu aș alege Aradul, ci mai degrabă m-aș muta în Pecica.

Special Arad: Ai un blog – BIAA (Blog de Istorie și Arhitectură Arădeană) – pe care postezi adevărate file de istorie locală, într-o manieră accesibilă cititorului. De unde culegi informațiile? Din cărți, de la un profesor sau vreun alt pasionat de istorie mai în vârstă?
Eugen Rogojan: Încerc să concep textele în așa fel încât să fie ușor de înțeles de către toată lumea, iar eu cred că am reușit. Informațiile provin din cărți, foarte rar se mai întâmplă să culeg informații primite de la istorici sau de la alte persoane, informații nescrise.

Special Arad: Spune-ne câte ceva despre celelalte proiecte demarate de tine. Arad Free Tours, de exemplu. Sau, dacă e cazul, idei și proiecte nelansate încă…
Eugen Rogojan: Proiectele și ideile nelansate sau nepuse în practică vor fi anunțate și ele când le va veni vremea, acum prefer să vă spun câteva cuvinte despre Arad Free Tours. Ne-am adunat acum aproximativ un an, după ce unul dintre noi a descoperit în alte orașe conceptul de Free Tours, și-am căzut de acord că acest lucru se potrivește și pentru Arad. Cam așa a luat naștere Arad Free Tours. Pentru cine nu știe cu ce ne ocupăm, spun că suntem un grup de tineri voluntari, care organizăm gratuit tururi ale orașului. Tururile durează în jur de două ore, cuprind obiectivele importante din oraș, iar la sfârșitul turului, dacă turistul dorește să ajute proiectul, poate dona cât simte el că e nevoie. Desigur, nu ne deranjează dacă nu primim donații, pentru că nu ăsta este scopul nostru, dar donațiile ne ajută, fiind reinvestite în proiect.
Cam asta facem, tururi gratuite. Și nu sunt doar pentru turiști, așa că dacă cineva dorește să afle mai multe despre oraș, să ne caute pe facebook sau pe site (http://www.aradfreetours.com) și stabilim detaliile unui tur!

Special Arad: Practic, faci un serviciu enorm pentru cultura și turismul local. Și toate astea individual, din hobby. Te-a contactat cineva pentru un proiect oficial? Mă refer aici, de exemplu, la faptul ca Arad Free Tours să fie inclus în proiectul „Arad – Capitală Culturală Europeană”… și fiindcă anticipez răspunsul – ți-ar plăcea?
Eugen Rogojan: Ai anticipat foarte bine, nici vorbă să fi fost contactați de către cineva în legătură cu acest lucru. Am să-ți spun punctul meu de vedere, așa că dacă deranjează pe cineva, să se supere pe mine, nu pe Arad Free Tours. Observând lipsa de profesionalism și de seriozitate specifice proiectelor inițiate de Primăria urbei, aș prefera ca un proiect frumos, cum este Arad Free Tours, să nu ajungă să fie asociat cu această instituţie.

Special Arad: Apropo… ce părere ai despre această campanie? Despre șansele Aradului, sau despre logo – că tot e un mare subiect de actualitate…
Eugen Rogojan: Campania în sine este una foarte folositoare, foarte benefică pentru orașele europene, aducându-le în prim plan pentru o perioadă, lucru care le ajută să-și întărească imaginea din punct de vedere cultural și turistic. Când vine vorba de Arad, însă, mi se pare un scop imposibil de realizat. Asta dacă privim nivelul la care s-au organizat în ultimii ani tot felul de festivaluri fantomă și spectacole de păcălit proștii. Mi se pare penibil ca un oraş care candidează la acest titlu de Capitală Culturală Europeană să organizeze „evenimente” precum tăierea porcului, sau ca zilele cartierelor să fie sărbători cu mici, bere și muzică aflată la granița dintre populară și manea. Asta în timp ce la cârma unor instituții (care abia mai stau în picioare) se aleg oamenii după principii de nepotisme, nicidecum de competență. Toate aceste lucruri nu sunt făcute din prost-gust sau din inconștiență, ci din nepăsare și nesimțire. Asta-i părerea mea.
Despre logo nu cred că mai are rost să vorbesc și eu. Probabil este vorba despre un alt concurs organizat de către conducerea orașului la care se știa dinainte cine va câștiga. Nu am eu dreptul să zic nimic, însă locuitorii Aradului au dreptul să spună ceva, iar mai presus de asta, au datoria de a spune ceva, pentru că din banii dumnealor își organizează cei din conducere jocurile.

Special Arad: Ai ceva idei pentru „Arad – Capitală Culturală Europeană”? După părerea ta, pe ce segment ar trebui să se focuseze administrația locală?
Eugen Rogojan: Administrația locală ar trebui să se focuseze, înainte de toate, pe organizarea corectă a tuturor concursurilor și licitațiilor care au legătură cu acest proiect (și nu numai!). Dar trecând peste asta, imaginându-ne că ei vor ține cont de părerile arădenilor, le-aș recomanda să încerce să aducă în Arad adevărați specialiști în domeniul culturii, nu imitatori, și să facă tot posibilul să readucă la viață două festivaluri care-mi sunt dragi mie. Este vorba despre festivalul de muzică medievală ce avea loc în județ și de festivalul Rock pe Mureș, de la Port-Arthur. Cred că dacă s-ar fi păstrat continuitatea acestor două festivaluri, Aradul ar fi avut un punct în plus față de alte orașe candidate.

Special Arad: Ce alte pasiuni mai ai? Ce muzică îți place? Ce filme? Cărți, sport, timp liber etc…
Eugen Rogojan: Mă atrage foarte mult teatrul. Îmi place să-l privesc, dar prefer să fiu eu cel care dă viață unui personaj. Teatrul cred c-a fost prima mea iubire și probabil va fi și ultima. Ascult foarte multă muzică. „Felul de bază” este rock-ul, dar nu mă dau în lături nici de la alte genuri. Ascult de la Iron Maiden sau Korn până la Chopin și Vivaldi, nu am nicio problemă. „Devorez” orice mi se pare mie de calitate. La filme nu prea mă uit, pun asta pe seama lipsei de timp, dar când nu am altceva de făcut, mă mai uit la câte-o capodoperă cinematografică. Prefer filmele despre război, în special cele despre cel de-al doilea Război Mondial. Recomand „The Book Thief”, pe care l-am văzut recent și m-a impresionat plăcut din toate punctele de vedere.
Îmi place să citesc, dar în ultima vreme fac asta tot mai puțin, nu îmi dau seama din ce cauză. Prefer biografiile, jurnalele, cărțile cu interviuri… dar la fel ca și în cazul muzicii, nu mă dau în lături de la nimic ce mi se pare de calitate.

Special Arad: Unde te vezi în viitor? Profesor de istorie, poate?
Eugen Rogojan: Nu mă gândesc prea mult la viitorul îndepărtat. Încă nu sunt foarte hotărât, am mai multe variante, printre care teatrul, jurnalismul, turismul și istoria. Dar cine știe, poate apare altceva și mă răzgândesc!

SURSA: Special Arad
singura sansa a acestui tanar e sa plece repede din oras si din tara pana nu se pun baietii sa-i puna strambe sau sa-l incorporeze politic facandu-i cadou cine stie ce asociatie cultural-istoric special creata Smile
cip, mie imi place cum gandesti, iti citesc si blogul din cand in cand. Eu sunt plecat, da pe tine ce te tine? Smile
Hai sa nu ne mai dam atata de rotunzi pentru ca nu e chiar asa usor sa pleci cand ai familie, cand ai copii cand ai parinti care se bazeaza pe tine.
In plus de asta poti reusi si aici doar ca e mai mult de munca.
Pagini: 1 2 3 4 5 6 7