SĂPTĂMÂNA UTA – POLI. Triumful copiilor lui Cibi Braun

/media/stiri/0/3/433/big/DSC03313.jpg

Prin 1960, UTA era în căutarea strălucirii ce-i adusese ultimul titlu, cel din 1954. Deși nu mai câștigase vreun trofeu de ceva timp și schimbase total liniile, echipa arădeană își păstra identitatea și era mereu capabilă să surprindă formațiile din prim-planul vremii. Iar rivalitatea cu Timișoara, începută cu CFR-ul, era continuată în compania noii echipe-fanion din orașul de pe malul Begăi, Știința.

Pe 15 octombrie 1960, ziarul ”Sportul” publica cronica unei victorii arădene în fieful timișorenilor. A fost 3-2 pentru arădeni, care au început tare din start, cu Petschovsky deschizând scorul din lovitură liberă ”marcă înregistrată” în minutul 2. Știința a egalat la 1 prin Gîrleanu, care a finalizat o combinație frumoasă (18), dar Aradul a preluat conducerea din nou: Metskas (FOTO) făcea 2-1 cu un șut imparabil, de la 20 de metri (22). Avantajul s-a mărit grație lui ”Puiu” Tăucean, care i-a driblat peȚurcan și portarul Curcan, marcând în poarta goală, 3-1 pentru UTA (33).

UTA a făcut un ”joc calm, cu acțiuni clare și omogene. Petschovsky și Kapas au fost stăpâni pe teren, iar cei cinci atacanți au tras mult la poartă, din orice poziție. Arădenii au fost mai bine orientați tactic și au practicat un fotbal mai tehnic”, remarca Al. Gross, corespondentul regional al cotidianului.

Avea să se încheie 3-2 pentru UTA, timișorenii marcând ultimul gol al meciului prin Manolache (84).

Respirăm astăzi atmosfera acelui derby grație lui Christos Metskas, cel care înscria golul doi al arădenilor. ”Am jucat pe Tineretului, vechiul stadion al lui Poli, cel din Complexul Studențesc, cum treci Bega, pe stânga. Antrenor la Timișoara era Eugen Mladin, fost la UTA în 1957, și l-a luat tare pe Cibi Braun, antrenorul nostru: Cibi, ai venit cu copii, să îți bați joc de noi? Toți eram tineri, doar Petschovsky era mai în vârstă. Răspunsul lui Braun a venit după meci: Vezi ce ți-au făcut copiii? Rămâne o amintire foarte frumoasă”, povestește ”Grecul”, care avea 25 de ani la ora meciului.

Înapoi din timp, la confruntarea de duminică. ”Generația de azi a UTA-ei are momente bune, poate să surprindă. Îmi place Strătilă, se mișcă bine, iar Petre sper să prindă încredere și mai mare. Vorbesc des cu Emil Floruț (n.r. fotbalistul UTA-ei din anii 1960-1966, azi activează la centrul de copii și juniori de la Juventus București, liderul ligii secunde), și el a rămas cu inima la Arad, amândoi dorim să-i transmitem baftă UTA-ei în meciul de duminică!”, punctează Metskas, primul ”stranier” din Divizia A după Al Doilea Război Mondial.

Formațiile din Știința – UTA 2-3 (octombrie 1960)

Știința: Curcan – CODREANU, Țurcan, Neacșu – Cojereanu, Tănase – Gîrleanu, Igna, Manolache, LAZĂR, Mițaru.

UTA: FAUR – Szucs, SERES, Neamțu – Capaș, Petschovsky – Pîrcălab, METSKAS, Tăucean, Floruț, Macavei.

Arbitru: Emil Martin (București)

(Cu majuscule sunt trecuți fotbaliștii remarcați în cronica ziarului)

FOTO: UTA în preajma anului 1960

Galerie foto

Ultimele stiri

05:30, 24-02-2020,    Meciul urmator

VS

24-02-2020 17:30

Stadion: Municipal - Miercurea Ciuc

Parteneri