Din cate stiu eu, Aradul e la randul sau, oras martir al Revolutiei (sau lovitura de stat, cum vreti sa-i spuneti) din Decembrie '89 !!! Se implinesc 17 ani de atunci, multi dintre noi eram mici pe atunci, nu stim prea multe, dar datorita acelor oameni care au iesit atunci in strada, astazi suntem liberi sa spunem ce vrem pe acest forum....
sunt curios ce parere are Aradul despre acest subiect...
Cu aceasta ocazie tin sa urez tuturor membrilor acestui forum SARBATORI FERICITE, SANATATE,BUCURII, TOT CE VA DORITI!!!!!
Ne vedem la anul, cand vom fi EURO-forumisti :lol:
Aradul a fost al doilea oras din tara care a iesit in strada solidarizand cu Timisoara, si aici au murit oameni nevinovati din pacate dar fara aceste lucruri astazi nu am fi fost liberi pacat ca multi dintre noi nu stim sa apreciem si sa pretuim aceasta libertate in adevaratul ei sens!
Eu nu pot sa spun prea multe fiindca aveam 4 ani prin 89, dar am tot respectul pentru martirii nostri (din orice oras), si ma gandesc ca si eu poate as fi iesit in strada sa strig ca-mi doresc LIBERTATE. Libertate pe care unii nu o apreciaza cum ar trebui, asa cum spune Red Shark.
Consider ca acest moment de cumpana din istoria Romaniei trebuie omagiat, si respectat an de an, dar din pacate dupa cum spun si multi ziaristi, odata cu trecerea timpului, fiecare dintre noi uita de acea iarna sangeroasa...
Bugyi Robert-Paul ( 1059 )
Profesie: Elev
Data nasteri: 14.12.1971
Locul nasterii: Arad
Calitate: Erou Martir
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 3: 00
Locul mortii: Arad, zona Primariei
Cauza: Impuscat
Vinovati:
Observatii: A fost gasit mort dupa cinci zile, la Spitalul Municipal Arad
Clepe Ioan Gheorghe ( 102 )
Profesie: Plutonier MI, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 24.05.1961
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Arad, Calea Aurel Vlaicu, Statia Fat-Frumos
Vinovati: Focul s-a tras dintr-o Dacia 1300
Observatii:
Cojocaru Ladislau ( 1064 )
Profesie: Muncitor IMU Arad
Data nasteri: 02.11.1954
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 18: 00
Locul mortii: Arad, in spatele Hotelului Parc
Vinovati:
Observatii:
Crisan Aurel ( 1057 )
Profesie: Electrician la CPL Arad
Data nasteri: 28.05.1951
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 24: 00
Locul mortii: Arad, in spatele Primariei Arad
Cauza: Impuscat in cap, inima, gat si rinichi (sapte gloante)
Vinovati:
Observatii:
Crisan Vasile ( 1062 )
Profesie: Muncitor la AGROCOOP
Data nasteri: 26.10.1947
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 12: 00
Locul mortii: In spatele Primariei Arad, pe digul Mures
Vinovati:
Observatii:
Don Radu Adrian ( 1065 )
Profesie: Student la Facultatea de Constructii din Bucuresti
Data nasteri: 09.03.1964
Data mortii: 21-22 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, Spitalul Coltea
Cauza: Impuscat in carotida, zona Piata Universitatii
Vinovati:
Observatii:
Duma Pavel ( 154 )
Profesie: Locotenent major in Militia Arad, Capitan post-mortem
Data nasteri: 10.06.1957
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 3: 30
Locul mortii: Arad, Calea Dimitrov, intr-un ABI
Vinovati: S-a tras dintr-un TAB al UM 01380 Arad
Observatii:
Gruber Geza ( 1063 )
Profesie: Cofetar la ICSAP Arad
Data nasteri: 06.08.1963
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 23: 30
Locul mortii: Arad, in sediul fostului Consiliu Judetean de Part
Cauza: Impuscat in cap si in inimaVinovati:
Observatii:
Hartmann Marin Alfred ( 1058 )
Profesie: Muncitor la IMU Arad
Data nasteri: 03.01.1971
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 3: 00
Locul mortii: Arad, zona Primariei Arad
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii:
Herbei Dinu Cristian ( 645 )
Profesie: Soldat in termen la UM 0865 Campina, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 01.07.1971
Locul nasterii: Savarsin, Arad
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Bucuresti, Aeroportul Otopeni
Vinovati:
Observatii:
Lile Cristian Octavian ( 250 )
Profesie: Soldat in termen la UM 01926 Timis
Data nasteri: 16.05.1969
Data mortii: 24 decembrie 1989
Locul mortii: Timisoara, Depozitul de Medicamente din str. Paste
Cauza: Impuscat in cap
Vinovati:
Observatii:
Lucaciu Octavian Ioan ( 1056 )
Profesie: Maistru la IMU Arad
Data nasteri: 11.06.1952
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 1: 30
Locul mortii: Arad, zona PTTR
Cauza: Impuscat in inima
Vinovati:
Observatii:
Lukacs Zoltan Stefan ( 1061 )
Profesie: Muncitor la SERE Arad
Data nasteri: 26.02.1958
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 16: 00
Locul mortii: Arad, in fata Bancii Nationale
Cauza: Impuscat in frunteVinovati:
Observatii:
Mada Flavius Mihaita ( 1066 )
Profesie: Elev la Liceul Industrial nr. 7 Arad
Data nasteri: 08.01.1971
Data mortii: 23 decembrie 1989, ora 24: 00
Locul mortii: Arad, in fata Bancii Nationale
Vinovati:
Observatii:
Ranoiu Gelu Iustian ( 1039 )
Profesie: Soldat in termen la UM 01046 Bucuresti, sublocotenent post-mortem
Data nasteri: 19.09.1966
Locul nasterii: Grahont, Arad
Data mortii: 24 decembrie 1989, ora 14: 00
Locul mortii: Bucuresti, in zona MApN
Vinovati:
Observatii: Glontul a fost tras de la fereastra blocului din apropiere
Safaleru Andrei ( 1060 )
Profesie: Muncitor la IJGCL, Elev – seral la Liceul Industrial nr. 6 Arad
Data nasteri: 19.05.1970
Data mortii: 23 decembrie 1989
Locul mortii: Arad, Podul Decebal, intr-o masina ce transporta l
Cauza: Impuscat cu o rafala de gloante (17) in plaman, picior, inima si bazin Vinovati: Soldati in termen de la UM Cetate 01380 Arad
Observatii:
Suciu Sorin Sandel ( 1093 )
Profesie: Soldat in termen la UM 01291 Turda (Tancuri)
Data nasteri: 05.08.1969
Locul nasterii: Lipova, Arad
Data mortii: 22 decembrie 1989, ora 14: 00
Locul mortii: Turda, Cluj
Vinovati:
Observatii:
probabil ca multi dintre noi ar spune ca daca ar fi avut cel putin 18 ani la momentul respectiv ar fi iesit in strada, dar nu cred ca e chiar asa. e mult mai infiorator decat pare si sunt convins ca cei enumerati mai sus pot fi considerati EROI in adevaratul sens al cuvantului.
au iesit in strada, au luptat pentru ei, pentru familiile lor, pentru tara. nu au stat sa se gandeasca daca vor mai ajunge sa-si vada vreodata parintii, copii, fratii.
au murit pentru noi si chiar daca e cam tarziu cred ca trebuie sa le multumim pentru ca suntem liberi...
DUMNEZEU SA-I ODIHNEASCA IN PACE
Cutremurator si emotionant totodata!
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!
Din cate stiu, suntem singura tara de pe fata pamantului in care regimul comunist s-a infrant prin violente, crime. Cu atat mai mare este jertfa semenilor nostri, ei sacrificandu-se pentru un ideal, pentru o schimbare.
Dumnezeu sa-i odihneasca pe toti!!!
Pacat a acest regim a fost inlaturat cu atata sange, cu atata suferinta... Ar trebui sa fim mandrii de toti cei care au luptat pentru libertatea noastra, pentru un trai mai bun... Dumnezeu sa-i odihneasca !
PS : emotionante imaginile...
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !
vai de capul nostru de romani.nu se stie nimic din ce s-a intamplat la asa-zisa Revolutie.vorba lui Geambasu:"cei care ne faulteaza de 17 ani si care ne-au faultat inca 50 inainte ne arata acum cartonase rosii".
sunt emotionante filmuletele,dar traim intr-un Ev Mediu si intr-o ceata din care nu stiu cand vom iesi.vedem soldati si civili cu pusti indreptate spre cine,care apara ce?nu stim absolut nimic despre Decembrie 1989,suntem in continuare considerati exact ca pe vremea comunismului,masa de manevra,fraieri.
cine a tras in noi e simplu soldatii...nu asta e important important este cine le-a ordonata sa traga, ei doar si-au facut meseria
Ma bucur ca acest topic trezeste cuiva interesul! e adevarat ca soldatii au executat ordinul cuiva... e adevarat ca e o ceata peste acele evenimente, dar datorita LOR, celor care au murit atunci, noi suntem liberi! (desi nu o ducem tocmai bine) ! nu se stie cand vom afla exact totul despre revolutie, important e ca noi sa fim mandrii, si sa-i comemoram cum se cuvine pe acei eroi !!! ei trebuia sa fi fost la mari romani! nu becali si mirel radoi... asta e... REMEMBRE DECEMBRIE 89 FOREVER !!!!!
FORZA UTA!!!!
orice revolta urmata de schimbarea unei orinduiri inseamna REVOLUTIE la noi in DECEMBRIE 1989 a fost o REVOLUTIE, in 22 Decembrie 1989 in Arad au fost pe strazi mii de oameni, de tras a inceput sa se traga seara, soldatii care au fost scosi pe strazi sa apere revolutia au fost tineri incorporati, cind trageau din pozitia culcat efectiv isi bagau capul in pamint si trageau nu aveau o tinta anume, asa au murit unii impuscati de soldatii pufani speriati, si pe urma o mare greseala a fost ca s-au dat arme la cine a vrut si cine nu a vrut, sincer atunci nu aveam nici o frica dupa aceia stind si judecind la rece am simtit un fior rece.
Datorita REVOLUTIEI azi putem sa discutam liber pe forum (una din multele benefici de care avem parte azi)
Tin sa va urez tuturor SARBATORI FERICITE, si la anul pe vremea asta sa ne facem planuri pt.vreo cupa Europeana.
Din pacate pentru noi, intotdeauna bucuria venirii Craciunului va fi umbrita de tristetea amintiilor legate de sangele varsat pentru libertate. Ce ironie...
....si totusi...din pacat...incet...incet...totul ramane istorie....
PS: ma enerveaza ca mai sunt oameni care spun ca era mai bine pe vremea comunismului...
Cineva raspundea: - Spune-i asta tatalui meu care a fost ars in crematoriu ! ...macar de puteam sa-l ingropam crestineste...
am votat "NU" , pentru ca "revolutia" putea sa se ( si urma sa se ) desfasoare fara victime.................... voi credeti ca Romania ar fi ramas ultimul stat comunist din Europa, din moment ce chiar urss-ul adopta o politica de "perestroika", inca din anii `87??????????
poate am sa pun niste poze cu apartamentul din centru, ciuruit de gloante.............
Reveniti-va, nu a fost nici o revolutie, a fost altceva.............
Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei cazuti, degeaba, in decembrie 1989, si sa le aline sufletele celor ce i-au cunoscut si i-au iubit...............
REDnex Wrote:am votat "NU" , pentru ca "revolutia" putea sa se ( si urma sa se ) desfasoare fara victime.................... voi credeti ca Romania ar fi ramas ultimul stat comunist din Europa, din moment ce chiar urss-ul adopta o politica de "perestroika", inca din anii `87??????????
poate am sa pun niste poze cu apartamentul din centru, ciuruit de gloante.............
Reveniti-va, nu a fost nici o revolutie, a fost altceva.............
Dumnezeu sa-i odihneasca pe cei cazuti, degeaba, in decembrie 1989, si sa le aline sufletele celor ce i-au cunoscut si i-au iubit...............
esti sigur ? poate azi faceam parte din Comunitatea Statelor Independente adica sub dominatia Rusiei, fi sigur a fost o Revolutie care continua si azi, ce e bine este ca de la 1 ianuarie 2007 putem spune ca ea, Revolutia, a luat sfirsit odata cu intrarea in UE
Cred ca Rednex spune ca au murit degeaba, in sensul ca la putere dupa Revoluite au venit tot comunistii. Excelent demersul Presedintelui Basescu de a condamna public comunismul cu nici o luna inainte de aderearea la U.E. Romania a fost singura tara care s-a debarasat de comunism intr-un mod violent, iar acum este prima tara care condamna public comunismul ca ideologie si sistem statal asezandu-l pe buna dreptate, alaturi de fascism, intre momentele negre ale istoriei sale.
Vadim e un circar scarbos, iar cei care fac parte din partida lui nu sunt departe de statutul de bufoni. Imi pare sincer rau de domnul profesor Aurel Ardelean, presedintele PRM Arad ca a ales sa faca parte din acest partid condus de o paiata. ( in ultimul an fotbalistic, Rectorul UVT are abonament la UTA: trib 1, sec. C, rand 8, loc 29.)
Andrei Iucinu, pres. PRM tineret Bucuresti, ( copilul nelegitim al regretatului Dumitru Tinu) a fost invitat azi la Realitatea Tv, nu mai stiu al ce ora. Cand a fost intrebat de ce a facut toate acelea, a inceput cu "Cum nu a fost mai bine atunci, cand uite ce s-a construit, etc" Nu ammai rezistat sa urmaresc emisiunea...aceasta retorica este si falsa si depasita temporal. Oamenii care se uita la asa ceva si isi spun: da bah, a fost mai bine atunci , sunt in opinia mea pur si simplu idioti!
cand am spus ca au murit degeaba, m-am referit la faptul ca, putea fi si la noi o 'revolutie' de catifea ( cititi ce vreti, lovitura de stat, rasturnare de guvern sau de situatie sau poate chiar revolta ). precum in Ungaria, DDr, Polonia sau tarile baltice.
Vreau sa spun ca ...........oricum se intmpla............dar e pacat ca a curs sange ( desi se putea si fara ). Asta e, doar suntem Romani si ii spunem la cacat , excrement si suntem mai eroi ca alti :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
totusi cred ca subiectul asta ar trebuii discutat sau dezbatut ( permis de postare ) , doar de cei ce au avut buletin la vremea "revolutiei".....
asta e, pe vremea aia nu aveai diplomat ( poate prajitura ), wings, cleopatra, moschea, bla, bal ,bla, :smt078 , bleacs............................puteai sa mananci o piza la nicoresti, sa mergi la perla si eventual sambata in sfinx ( alternativa cece`u la sindicate)