Sa luam atitudine!
Pe teritoriul Judetului Arad, in Muntii Zarandului ( cel mai lung lant muntos din Romania) mai precis in padurile din zonele Ghioroc, Cladova si-au facut aparitia de un timp o familie de Ras (un mascul si o femela cu 2 pui) feline superbe de o valoare inestimabila. Rasul poreclit pe buna dreptate "Pantera Carpatilor" a disparut aproape complet din muntii Romaniei si desi sunt protejati de lege impotriva vanatului; sunt vanati cu inversunare atat de braconieri cat si de vanatorii cu acte in regula ( care de obicei, aduc straini sa vaneze aceste magnifice feline la noi in tara datorita pretului foarte bun minim 15.000 de euro pentru un trofeu).Rasul este un animal carnivor de talie medie de o frumusete unica ( aproape a disparut din Europa) un pradator feroce, chiar daca nu are o talie mare, de obicei nu depasesc 30 de kg in greutate( desi au fost capurate exemplare de pana la 58 de kg) vaneaza de la iepuri pana la caprioare si uneori chiar cerbi reusind sa-i surprinda prin salturi uluitoare de pana la 6 metrii!Rasul se imperecheaza primavara (atunci fiind si mai vulnerabil in fata vanatorilor) femela dand nastere la 2-4 pui pe care ii alapteaza un timp indelungat (asta in caz ca mai apuca)Am sa incerc sa atasez si niste imagini!
As dorii sa stiu ce parere aveti de acest fapt pe care vi l-am semnalat( eu unul sunt mandru ca putem avea asemenea minunatii pe teritoriul judetului Arad si sunt de-a dreptul fascinat de aceste animale).Haideti sa luam atitudine impotriva acestei barbarii, mai ales ca se pot numara pe degetele de la o mana zonele din Romania unde mai gasim aceste minunatii ale naturii; deocamdata Aradul si noi Aradenii ne putem mandrii cu asa ceva!
Sincer nu as vrea sa ma intalnesc cu asa ceva prin Muntii Zarandului
Sincer esti incult; Rasul nu ataca omul este timid si foarte sperios fata de oameni ( dar cum am si spus de altfel in prima parte a frazei nu ai de unde sa stii) in Zarand in aceeasi zona traieste o familie de 12 lupi si ei niste animale fantastice ocrotite prin lege, dar braconate excesiv de mult; animale, care si daca sunt mult mai mari nici ei ( s-a demonstrat )nu ataca omul.
Din cauza felului in care au ajuns unii oameni sa priveasca si sa trateze aceste fapte, suntem unde suntem; trist.
@Philips, putine persoane au reusit sa vada asemenea animale pentru ca lynxului ii place sa isi duca traiul in zone greu accesibile, asa ca poti sa stai linistit. Nu cred ca ai vrea sa te intalnesti nici cu un mistret sau cu un lup prin Muntii Zarandului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dispara.
@Red Dark, nu stiu de unde ai informatia pt ca nu ai precizat sursa, dar m-as bucura mult sa fie adevarata. Rasul e un animal superb, iar daca s-a identificat arealul, atunci trebuiesc luate toate masurile necesare pentru a proteja aceste specimene.
Informatia este 100% adevarata, de altfel a reaparut in zona Muntilor Zarand, Vulturul Cod Alb un exemplar magnific disparut din Romania el este monitorizat atent si puteti sa vizionati fotografii cu el pe Alpinet.org cel mai mare portal despre natura din Romania (sau in Fotonatura)! Toate ace4ste lucruri dau o valoare inestimabila judetului Arad.
(27-08-2009 09:11 PM)Red Dark Wrote: [ -> ]Sincer esti incult; Rasul nu ataca omul este timid si foarte sperios fata de oameni ( dar cum am si spus de altfel in prima parte a frazei nu ai de unde sa stii) in Zarand in aceeasi zona traieste o familie de 12 lupi si ei niste animale fantastice ocrotite prin lege, dar braconate excesiv de mult; animale, care si daca sunt mult mai mari nici ei ( s-a demonstrat )nu ataca omul.
Din cauza felului in care au ajuns unii oameni sa priveasca si sa trateze aceste fapte, suntem unde suntem; trist.
Nu cunosc acest animal , dar orice carnivor daca se simte amenintat poate sa atace(cel putin asa credeam eu), iti multumesc pentru ca m-ai luminat in legatura cu acest animal , dar nu era cazul sa jignesti.
imi pare rau tu ai lasat sa se intaleaga acest fapt (reactia ta de altfel este o reactie generala in ziua de astazi, de indiferenta si blazare) m-am referit la faptul ca nu ai o cultura in acest domeniu ( din moment ce propozitia scrisa de tine, a fost singura ta reactie la ceea ce am relatat eu) nu trebuia sa te simti jignit nu asta era intentia mea
Ceea ce m-a revoltat si mai mult s-a intamplat in ziua de marti, cand la o emisiune despre vanatoare pe infotv am vazut cu groaza la ce nivel uman pot ajunge unii oameni, in timp ce se prezentau imagini filmate cu diferite animale salbatice din Zarand, vanatorul care era intervievat povestea foarte plin de el, cum impreuna cu cativa vanatori au reusit sa impuste un ras in zona Cladova ( repet animal aflat pe cale de disparitie si protejat prin lege este o minune sa-l avem in padurile din judetul nostru ), dar din pacate doar l-au ranit nereusind sa-l omoare ..... deasemenea reporterul ranjea( ca un tamp) vadit impresionat .
Mi se pare incredibil ... ne meritam soarta ( dupa ce au mai spus si la tv chestiile astea acum sa vedeti braconaj, pentru ca nu se cunostea acest lucru despre existenta de multi ani, a Rasului in Muntii Zarandului)
Superb animal! Intrebare: exista vreun ong pe raza judetului Arad care se ocupa cu protectia animalelor?
(27-08-2009 09:57 PM)Red Dark Wrote: [ -> ]imi pare rau tu ai lasat sa se intaleaga acest fapt (reactia ta de altfel este o reactie generala in ziua de astazi, de indiferenta si blazare) m-am referit la faptul ca nu ai o cultura in acest domeniu ( din moment ce propozitia scrisa de tine, a fost singura ta reactie la ceea ce am relatat eu) nu trebuia sa te simti jignit nu asta era intentia mea
Ceea ce m-a revoltat si mai mult s-a intamplat in ziua de marti, cand la o emisiune despre vanatoare pe infotv am vazut cu groaza la ce nivel uman pot ajunge unii oameni, in timp ce se prezentau imagini filmate cu diferite animale salbatice din Zarand, vanatorul care era intervievat povestea foarte plin de el, cum impreuna cu cativa vanatori au reusit sa impuste un ras in zona Cladova ( repet animal aflat pe cale de disparitie si protejat prin lege este o minune sa-l avem in padurile din judetul nostru ), dar din pacate doar l-au ranit nereusind sa-l omoare ..... deasemenea reporterul ranjea( ca un tamp) vadit impresionat .
Mi se pare incredibil ... ne meritam soarta ( dupa ce au mai spus si la tv chestiile astea acum sa vedeti braconaj, pentru ca nu se cunostea acest lucru despre existenta de multi ani, a Rasului in Muntii Zarandului)
nu trebuie sa te uiti asa departe, mßam plimbat putin prin Arad si m-a frapat mizeria si praful..., boschetarii care arunca peste tot mizeriile, si nu in ultimul rand mizeria din buricul targului: PODGORIA SI PADURICE.
Eu zic sa incepem in fata casei! Acest spirit civic pe care il ai tu ar trebuii sa cuprinda cat mai multi din jurul tau...insa nu doar prin vorbe, ci si prin fapte!
Tine-o tot asa!
Tot in padurile din zona Cladova ( Muntii Zarandului, jud. Arad) traieste si o familie de 6 lupi superbi, de asemenea specie protejata prin lege si intalnita tot mai rar in Romania datorita vanatorii si a braconajului excesiv. Deoarece in urma monitorizarii atente din ultimii ani, s-a constatat o scadere dramatica a populatiei de lup in Romania, este un miracol prezenta lupului in Muntii Zarandului.
Am sa atasez niste imagini cu exemplare splendide de lupi, dar si o imagine dramatica cu unul dintre cazurile de braconaj din tara noastra.
Pui de Lup
Unul dintre cazurile frecvente de braconaj din Romania
Haideti sa luam atitudine si sa nu risipim aceasta bogatie de o inestimabila valoare care inca mai exista pe teritoriul jud Arad; ca peste ani si copiii copiilor nostri, sa aibe sansa de a putea admira aceste superbe animale si altundeva decat in poze sau la muzeu!
(28-08-2009 01:50 AM)edenbeast Wrote: [ -> ]Superb animal! Intrebare: exista vreun ong pe raza judetului Arad care se ocupa cu protectia animalelor?
@Red Dark, poti sa raspunzi te rog la intrebarea de mai sus? Apoi vedem si cum facem ca sa luam atitudine.
Nu am cunostiinte sa existe vreun ong care sa se ocupe de protectia animalelor salbatice pe raza judetului Arad, din cate stiu eu nu exista din pacate asa ceva.
Cocosul de munte - pasare protejata prin lege si declarata monument al naturii a disparut aproape complect din Romania, se mai gaseste foarte rar la altitudini foarte mari in zone salbatice, nebatute de piciorul omului. De-a lungul vremii Cocosul de munte a tesut in jurul sau adevarate legende despre curajul sau si despre puterea si frumusetea sa, cu toate acestea se pare ca noi oamenii distrugem fara regrete tot ce intalnim deosebit in viata, astfel ca in urma vanatorii excesive si in special a braconajului aceasta specie este pe cale de disparitie.
In judetul nostru Cocosul de munte a fost intalnit mai rar in special in zonele Gurahont, Barzava si Savarsin din Muntii Zarandului.
aici putem observa ce mandru este cel care l-a impuscat..... trist
![[Image: sany00341.th.jpg]](http://img183.imageshack.us/img183/6310/sany00341.th.jpg)
Aye-Aye este un mamifer de 2 kilograme care uimeste prin infatisarea sa iesita din comun. Desi nu par, cele mai apropiate rude ale Aye-Aye-ului sunt cimpanzeii si maimutele.
Acest animal este nativ din Madagascar, si din pacate adesea omorat de rezidentii superstitiosi ai insulei. Probabil din cauza infatisarii, acest animal era vazut ca un demon sau aducator de ghinion.
Cantareste in jur de 2,5 kilograme, femela catarind mai putin cu 100 de grame. Aye Aye atinge o lungime de 30 – 37 cm, si 44 – 53 cu tot cu coada.
Adultul prezinta ochi negrii sau maro inchis si parul alb in jurul gatului.
Aye-aye este un animal pe cale de disparitie, si nu numai din cauza distrugerii habitatului in care traiesc, dar si din cauza superstitiilor. Locuitorii Malaeziei credeau ca Aye-aye este un simbol al mortii.
Sensul numelui Aye-aye a fost pierdut o data cu limba din care provine, dar exista o ipoteza care cuvantul “Aye aye” inseamna pur si simplu un strigat de alarma pentru a avertiza pe altii prezenta acestui animal.
Oamenii din Madagascar au crezut ca acest animal a disparut. Cu toate acestea a fost redescoperit in anul 1961. Sase specimene au fost transportate pe o insula din apropierea Nosy Mangabe, in apropiere de Maroantsetra, la est de Madagascar. Cercetari recente arata ca aceste animale sunt mai raspandite decat se credea anterior, dar sunt inca pe cale de disparitie din cauza superstitiei si ignorantei oamenilor.
![[Image: 050419_aye-aye.jpg]](http://i662.photobucket.com/albums/uu347/hantic/050419_aye-aye.jpg)
Cel din pozele de mai sus este un pui de AYE AYE la maturitate nu arat chiar asa de urat si oricum fiind un animal nocturn nu prea ai sansa sa te sperii de el.(glumeam)