Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Parcul "reconcilierii"
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
vor ca in actualul parc al reconcilierii sa puna 8 statui reprezentand fiecare minoritate din Arad.Pe langa maghiari mai vor sa ridice statui nemtilor, sarbilor, evreilor, rromilor si nu mai stiu ce minoritati. DOAMNE !!
Nici nu trebuia sa faci topic nou...mergea la RUSINE
dupa parerea mea parcul era frumos doar cu statuia maghiarilor,fara alte acareturi si statui...
Eu nu am nimic cu etinicii maghiari atat timp cat nu emit pretentii ca si cei din secuime, pretentii care sa contravina Constitutiei. Am o gramada de prieteni care sunt etnici maghiari si ar fi nedrept sa vin sa spun ca nu sunt buni romani, mai ales ca ii cunosc de multi ani de zile.
Toata chestia asta cu disputa romano-maghiara este mai mult intretinuta de presa deoarece oamenii s-au inteles tot timpul indiferent de relatiile si interesele politicului.
The_Kid Wrote:Eu nu am nimic cu etinicii maghiari atat timp cat nu emit pretentii ca si cei din secuime, pretentii care sa contravina Constitutiei. Am o gramada de prieteni care sunt etnici maghiari si ar fi nedrept sa vin sa spun ca nu sunt buni romani, mai ales ca ii cunosc de multi ani de zile.
Toata chestia asta cu disputa romano-maghiara este mai mult intretinuta de presa deoarece oamenii s-au inteles tot timpul indiferent de relatiile si interesele politicului.

Atunci de ce te-ai legat de ungurul ala care nu striga in peluza ? :D
fiindca nu striga in peluza ;)
cynic Wrote:dupa parerea mea parcul era frumos doar cu statuia maghiarilor,fara alte acareturi si statui...
ar fi mai bine daca si-ar duce statuia in Ungaria...am fi mult mai linistiti...noi cate statui cu romani avem in ungaria?prea multe vor la noi in tara ...
flavius, spune-mi si mie cite statui "cu romani" cunosti tu, cel putin in Arad, mai frumoase decit "statuia maghiarilor"? ca eu cind ma uit la arcul ala de triumf (ce triumf?) al "romanilor" ma apuca risul. au stricat piata cu cutia aia de chibrituri la care ii spun arc de triumf...
le rouge ai perfecta dreptate. ca si realizare e superba statuia maghiarilor..pana la ultimul detaliu dar ca si semnificatie e sfidatoare in centrul orasului. statuia maghiarior dateaza de foarte multi ani..a fost si data jos si tinuta pe nush unde ani de zile dupa aceea recnditionata. "arcul nostru de triumf" cu strumfii aia nefinisati a fost facut in graba mai mult din orgoliu ca sa nu fie doar ungurii reprezentati in acel parc si a iesit cum a iesit

Evident

aBsTraKt Wrote:le rouge ai perfecta dreptate. ca si realizare e superba statuia maghiarilor..pana la ultimul detaliu dar ca si semnificatie e sfidatoare in centrul orasului. statuia maghiarior dateaza de foarte multi ani..a fost si data jos si tinuta pe nush unde ani de zile dupa aceea recnditionata. "arcul nostru de triumf" cu strumfii aia nefinisati a fost facut in graba mai mult din orgoliu ca sa nu fie doar ungurii reprezentati in acel parc si a iesit cum a iesit

Perfecta dreptate, chiar ca a iesit ..... cum a iesit :lol: :lol: :lol: :lol: ca fapt divers cred ca nu multa lume stie cate statui de genu exista in Germania pentru rusi, evrei, americani etc.... oare se face si acolo tamtam? Pana la urma e istorie si trebuie respectata indiferent de ce parte o privesti
NU. Deci adevarul e ca noi nu stim sa ne respectam. Nici pe noi, nici pe cei care merita cu adevarat asta (ma refer la oamenii de valoare care chiar au facut ceva pt tara asta). Asta cu repezeala e o scuza penibila, cum dreaq sa faci o statuie la repezeala si so pui in centrul unui oras? Eu as merge si mai departe si as spune ca la nivel national exista asemenea probleme. Exista monumente in paragina, lasate in voia intamplarii, iar cand te apropii de ele duhnesc a miros de urina. Pt asta ii respect pe unguri: Stiu sa-si respecte valorile si tot ceea ce inseamna traditie, istorie, mandrie. Peace!
abstrakt, de acord cu tine, cu urmatoarea observatie: eu nu cred ca semnificatia grupului statuar maghiar e mai sfidatoare decit uritenia arcului de triumf sau uritenia altor statui aruncate prin oras.

pina la urma e un parc care se doreste a fi al reconcilierii si nu al renasterii vrajbei intre romani si unguri. faptul ca au o statuie in Arad este, sau ar trebui sa fie, un indiciu al tolerantei reciproce din aceste locuri. sa rascolim istoria cautind cine a avut mai multa dreptate la un moment dat nu foloseste la nimic. ura asta impotriva ungurilor si/sau a simbolurilor lor este nemotivata si stupida. cu atit mai mult cu cit fiecare avem prieteni sau cunostinte unguri si stim ca este disproportionat sa acuzi o intreaga categorie. uscaturi sint peste tot. nu poti judeca oamenii decit individual nu si dupa nationalitatea lor.
le rouge Wrote:abstrakt, de acord cu tine, cu urmatoarea observatie: eu nu cred ca semnificatia grupului statuar maghiar e mai sfidatoare decit uritenia arcului de triumf sau uritenia altor statui aruncate prin oras.

pina la urma e un parc care se doreste a fi al reconcilierii si nu al renasterii vrajbei intre romani si unguri. faptul ca au o statuie in Arad este, sau ar trebui sa fie, un indiciu al tolerantei reciproce din aceste locuri. sa rascolim istoria cautind cine a avut mai multa dreptate la un moment dat nu foloseste la nimic. ura asta impotriva ungurilor si/sau a simbolurilor lor este nemotivata si stupida. cu atit mai mult cu cit fiecare avem prieteni sau cunostinte unguri si stim ca este disproportionat sa acuzi o intreaga categorie. uscaturi sint peste tot. nu poti judeca oamenii decit individual nu si dupa nationalitatea lor.
bai fratilor va rog sa mergeti in covasna si harghita si sa vedeti ce se intampla pe acolo...cand te aud ca vb in romaneste nici nu te baga in seama...nu toti ungurii sunt zdremte dar majoritatea sunt...asa ca jos cu statuile lor...Romania este tara romanilor...
Imi permit sa spun ca Romania e tara oamenilor ce o locuiesc indiferent de etnie, la fel cum Spania e si a spaniolilor, argentinienilor sau romanilor ce traiesc sau au emigrat acolo. E absurd sa pretinzi o tara a rasei "pure" plus ca ura unora nu face decat sa nasca ura si cel mai rau pentru insasi tara asta e ca extremismul romanesc poate provoca un raspuns si mai extremist din partea celorlalti.

De exemplu :

Daca unii maghiari nu-ti vorbesc e pentru ca multi gandesc ca tine, perceptia creeata de romani e una de rasisti vulgari care in marea lor majoritate te trimit de unde ai iesit cand aud ca esti ungur.

Probabil te detesta ca roman la fel cum tu ii detesti ca unguri din prejudecata

Tu crezi ca toti ungurii... ei cred ca toti romanii...

Ca un ultim lucru as spune ca nimeni nu tine pe nimeni sa traiasca intr-un oras unde exista unguri sau sa-i respecte si accepte, cea mai usoara cale de a rezolva probleme individuale de genul asta e o mutatie in Oltenia sau Moldova pentru indivizii care nu pot dormi noaptea ca exista si unguri. Oricum stai linistit peste ani vor veni si in Romania iranieni , indieni , chinezi sau mai stiu eu ce natii in numar foarte mare la fel cum romanii merg azi in Italia si Spania si ma intreb ce vor spune unii cand populatia Aradului o fi de 25 - 30 % pakistanezo-indieni ... s-or vrea o statuie cu ... Mahatma Gandhi... Probabil nice astia n-au voie in Romania dar romanii au in Spania, au voie sa invadeze Spania sa-si faca biserica romaneasca si statuie cu Eminescu...pt ca Romania e tara romanilor si Spania... e tot tara romanilor...

think twice... the future is bright...
dar statuie cu hitler sau generalii sai in israel ....pe cand ???
Arthur Wrote:De exemplu :

Daca unii maghiari nu-ti vorbesc e pentru ca multi gandesc ca tine, perceptia creeata de romani e una de rasisti vulgari care in marea lor majoritate te trimit de unde ai iesit cand aud ca esti ungur.

Probabil te detesta ca roman la fel cum tu ii detesti ca unguri din prejudecata

Tu crezi ca toti ungurii... ei cred ca toti romanii...

think twice... the future is bright...

Problema e ca noi ca romani, ii detestam la NOI IN TARA, pe cand ei sunt niste simplii straini, care daca si-ar vedea de treaba lor, si nu ar mai fi atat de batuti in cap sa se simta discriminati si sa ceara enspe mii de drepturi de la ue, nu ar mai avea nimeni nicio problema cu ei. In Romania sunt o gramada de minoritati, de ce doar cu ungurii si cu tiganii exista probleme? Gandeste si tu putin, nu mai fi atat de "european". Bine, nu toti ungurii si toti tigani sunt asa, pentru ca ii un cliseu sa zici asta, dar cu muuuulti din pacate n-ai ce discuta.
Nu sunt chiar niste simpli straini. Ca si sasii, se gasesc aici de 900 de ani. Prezenta lor a facut din Transilvania o 'altfel' de Romanie. Si aici ma refer la mentalitati, multiculturalitate, orase cu mii de monumente, etc. Istoria ne apartine si cu bune si cu rele. Atunci cand ne amintim de momente mai putin placute (crimele din al doilea razboi mondial din Ardeal, tentativa din 1848 a armatei revolutionare maghiare de a alipi Transilvania la Ungaria, bombardamentul la care a fost supus Aradul de catre armata condusa de cei 13 generali, etc), trebuie sa punem in cealalta parte a balantei si laturile bune ale 'stapanirii' straine din Transilvania.
Evident albrosu, daca nu era stapanirea austro-ungara, Transilvania era ca nivel de dezvoltare langa Moldova si Regat. Dar si sasii, au fost adusi aici. In plus eu ma refeream la ungurii aia care isi cer o gramada de drepturi, care se simt discriminati, si care nu au bunul simt sa invete limba romana. Am foarte multi prieteni unguri, deci nu ii bag pe toti in aceeasi oala.
Eu nustiu ce sa zic pe tema asta.... parerea mea, o mica parte o exprim.
Ma deranjeaza ca acea statue din cate am inteles reprezinta cei 13 generali, generali care au luptat contra noastra, deci actiuni violente nu? Cum naiba sa avem o statue, care are menirea sa aduca prestigiul celor 13 generali, care au facut "crime" daca se pot numi asa, chiar in orasul asta !!

Nu ziceam nimic daca aveau ceva poet sau ceva care sa reprezinte identitatea lor, dar mie mi se pare o mica sfidare.
Ii ceva de genul... americanii sa faca o statue care sa comemoreze aviatorii pierduti in razboi la hiroshima.

Despre disputa asa zisa intre romani si unguri, kidu are dreptate, in mare parte e intretinuta de presa, insa o buna parte din ei sunt oameni de treaba, insa care au o educatie din familie proasta, si ma refer la copilarie si la mentalitatea de a ne evita.Eu cred ca acei extremisti din harghita si covasna, pe langa putinii din alte zone au ramas oarecum cu sechele din istorie, se cred inca cu "sange albastru" iar noi suntem romani, tigani, hoti, imigranti etc.

Daca se va cere un minim de respect pt Romania, ma refer la vorbirea limbii romane, denumiri ale strazilor in romana, si acceptarea romanilor in zonele acelea... eu cred ca putem convietui foarte bine, mai ales ca pana acuma in unele zone am facut-o destul de bine.
Un cetatean nascut in Romania nu este "strain" si are aceleasi drepturi ca si oricare altul, indiferent de etnie.
Probleme cu ungurii in anul 2008? Care sunt alea? Ma refer la probleme reale nu de genul "m-am dus la alimentara si nu m-o servit ca vorbeam ungureste". Am intalnit si cazuri de oameni insultati la modul grosolan pe motivul ca sunt unguri. Astea nu sunt probleme interetnice ci tin de educatia si bunul simt al unora din semenii nostri.
Marea majoritate a romanilor si ungurilor sunt oameni care privesc cu decenta relatiile dintre cele doua etnii. E pacat ca preferam sa dam o importanta prea mare extremistilor. Cand ii judecam pe unguri dupa extremistii maghiari hai sa ne gandim daca noua ne-ar placea sa fim judecati dupa Funar, Vadim sau Becali.
Pages: 1 2
Reference URL's