Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Amintiri despre UTA-ITA, 1946-1974
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Am avut 9 ani cand am devenit in 1946 suporterul echipei noastre. Pana in 1974 ,cand am fugit din tara,am fost la toate partidele echipei. Acum la 70 de ani sant pensionar austriac si traiesc in Ungaria.
Daca vreti si ma mai aduc aminte va povestesc despre ITA apoi UTA din aceea vreme..
Apropo, stie careva dintre voi,cine a dat denumirea de Batrana Doamna echipei noastre ?
salutari Old fan! sunt sigur ca vb in numele tuturor (sau ma rog a majoritatii) cand zic ca orice poveste sau discutie despre istoria clubului pe care il iubim este binevenita!!!
Ne bucuram ca o persona ca dumneavoastra cu o varsta atat de respectabila se afla printre noi.
Va uram bun venit la noi pe forum si chiar v-am ruga sa ne povestiti cate ceva despre UTA de alta data, acea UTA pe care noi suporterii mai tineri nu am apucat sa o vedem si nu cred vom mai fi vreodata partasi la o astfel de performanta.
Din pacate suntem victimele fotbalului modern, un fotbal in care nu se mai pune pasiunea, tot ceea ce primeaza este banul si oportunitatea de a obtine cat mai multi bani.
"Apropo, stie careva dintre voi,cine a dat denumirea de Batrana Doamna echipei noastre ?"

Poate Ioan Chirila...nu stiu sigur.

Ne-am bucura foarte mult daca ati putea sa ne impartasiti niste amintiri din acele vremuri. :) Poate aveti si poze... :)
fiindca se prevede un topic frumos o sa pun cateva poze pe masura:

prima echipa care a dus titlul de campioana la Arad
[Image: dsc006735gx.jpg]

in amintirea drumului european spre Feyenoord
[Image: dsc006712mw.jpg]

peste 6 decenii de istorie
[Image: dsc006726rp.jpg]
Quote:Poate Ioan Chirila...nu stiu sigur.

si eu tot asa stiu ca Ioan Chirila...sunt chiar sigur ca el :P
Asa este.Ion Chirila. Acesta s-a intimplat in anii de glorie a UTA-ei. Chirila a comparat echipa,UTA , care pana atunci nua retrogradat niciodata (de la inceputul campionatelor de dupa razboi) cu Juventus Torino..
Ironia vremii: tocmai acum se vorbeste de o retrogradare din oficiu a echipei alb-negru din Italia
Ma emotoneaza revederea tabloului...
Cateva mici detalii:
Lorant este tatal fostului antrenor de la Munchen 1860, al carui traseu nu am mai putut urma decat pana in Turcia...
Centrul atacant Bonyhadi ,goalgeterul campionatului din 46 era un om ..de peste 100 kg.
Foarte mobil,cu un sut napraznic.
Dupa ce in Ungaria s-a ameliorat situatia de dupa razboi( foamete) s-a intor in patria linga Pecs ( comuna se chema Bonyhad) si l-am pierdut din vedere.Nu a mai jucat fotbal la echipe mnaghiara de care stiam noi aici.
Baietii jucau inca atunci pe arena Gloria.Stadionul ITA care urma sa fie construit dupa modelul (in mic) al stadionului Arsenal Londra nu era inca gata..

Despre meciul din Arad cu Feyernord. Antrenorul echipei campioane europeene,era pe atunci austriacul Happel care dupa egalul din Roterdam a venit la Arad cu siguranta unui antrenor al campionului european. Prezicea o victorie la scor a olandezilor la Arad. Dupa meci ne-am adunat in fata hotelului Continental (atunci Astoria) si zeci de minute in sir strigam. Happel-ha-ha-ha.
Stiti ce inseamna fraza la sfarsitul interventiei mele::UTA-Amefa-Sparta-CFR-Gloria ?
Aceasta era ordinea clasamentului judetean de fotbal in primul an de dupa razboi. ITA s-a plasat apoi in 1946 in divizia A .Amefa ,Sparta,CFR si Gloria in divizia B.
Sparta era o echipa foarte buna ( alb-vrde) care s-a desfiintat la ordinul politiei politice cam in anii 60.
Nu am raspuns inca colegului Semper Fidelis si The Kid:
Va multumesc pentru primire.
Kid are dreptate. Dupa prima generatie de jucatori a ITA-ei care sa fim sinceri erau in majoritate din alte localitati,UTA a reusit sa creasca jucatori proprii cu inima rosu-alb. Echipa de etc.juniori sau tineret era pe atunci printre primele din tara. Citiva din jucatori din pepeniera proprie: Tarlea,Petescu,Jenei,Parcalab...
Cinema mi-a spus mai demult ca Fanus Neagu i-a dat numele asta echipei si a facut-o mai mult din dispret, avea cica legatura cu faptul ca el era rapidist. Probabil ma insel, nu stiu.
Superb topicul!!
Interesant drag coleg de topic si eu am avut o ezitare si tocmai la Fanus Neagu..dar m-am verificat printrun alt contemporan cu mine si am revenit si eu la Chirila. Fanus Neagu a scris despre UTA nu tocmai ca un prieten .Este sau era -nu stiu daca mai scrie sau mai traieste- un excelent pamfletist. Scria in aceea vreme la Gazeta Literara si lua peste picior fotbalul din provincie. Folosea atributul de batrana doamna dar cu inteles peiorativ. Si eu am avut pe coloanele ziarului de atunci Flacara rosie o polemica cu el tocmai pe aceasta tema si am primit un raspuns usturator..la care redactia ( eu eram corespondent voluntar) nu mi-a mai dat voie,spatiu, la replica...
Atunci,cand era mare,UTA a avut multi adversari foarte influenti in Capitala. Mass media,cum se spune acum, era de partea CCA si Dinamo .Era greu sa te opui parerilor ca reprezentarea fotbalului romanesc trebuie facuta in Bucuresti...
Asa a fost...
Am avut presedinti darzi ultimul pe care imi amintesc era Bretoteanu,el insusi un fotbalist bun .Asa cum era pe teren asa a fost si ca presedinte.
Draga driverr,topicul vom face toti impreuna. Voi o sa-mi dati voie sa gresesc,sant atitea ani de atunci,eu nu am documentatie,doar memoria mea gaurita de ani.. dar cogenitarii mei ma ajuta,ma verifica. Santem multi in strainatate care ne scriem si UTA este una din temele noastre...
Intrebati,eu incerc sa raspund. Vreau sa va mai dau cate ceva din trairile noastre sa nu se piarda.
La revedere pe maine .
Intretimp urmaresc finala campionatului mondial. Am vrut sa tin cu francezii,dar socotesc ca penalty-ul a fost nedrept..asa ca am trecut Apeninii si Forza Italia.
UTA - Feyenoord
ce articole...acuma imi dau seama ce mizera e presa de astazi..nu pot face decat sa stau si sa citesc aceste povesti si aceste cronici superbe despre echipa pe care o iubim atata

:bd:
Intr-un fel ar trebuii sa ne fie rusine (si mie inclusiv) ca a trebuit ca cineva din afara tarii (desi roman), si care poate nu a avut demult contact cu UTA, sa vina sa faca acest topic.
Domnule, felicitarile mele, ati avut o inspiratie deosebita.

P.S. Cand v-ati inscris la rubrica "locatie" a-ti fi putut sa treceti tara unde locuiti si poate chiar si orasul. Asta pentru cei care intra mai tarziu pe topic si nu va citesc prima postare.
Doamne ,ce topic superb,o adevarata surpriza. Stimate domn,va implor spuneti-ne mai multe.
Gabi Biro, povesti din cupele Europene.

Meciurile din Cupa Campionilor, c
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Reference URL's