Daca tot vorbim de jucatori sa nu uitam pe Domide si Brosovky.Amindoi au dus greul la cistigarea campionatelor,plus ca jucau si la nationala.Apoi Uta a avut cei mai buni portari in toate timpurile.Marky,cei 2 Comani,Gornea,Vidac ,Iorgulescu,Lovasz,Dukadam au ajuns sa fie recunoscuti all over .Multi veneau la UTA si terminau la nationala.Amintesc pe Kun II,Polly Popovici,Both,Nedelcu II, Florian Dumitrescu, Petescu ,Coras.Marcel a fost produs 100% de UTA.
Stiam ca au legatura de rudenie..nu stiam care..credeam in ceva adoptiune..
Dintre portarii din timpul meu Marki era prea scurt timp ,sau eu prea mic ca sa ma impresioneze. Coman si Gornea mi-au placut cel mai mult. pE Brosovschi l-am apucat inca pe timpul ce juca la Indagrara ( echipa fabricii de drpjdie care apartinea tot baronului u timp ) era un mijlocas sigur,statura insa nu l-a avantajat (cred ca fata sa este baschetbalista de care citeam pe internet ).
Pe coras nu l-am prins decat un timpscurt ...
Cu celelate aprecieri sunt complet de acord.
:))
Old Fan ,itzi mai aduci aminte de pasele lui Gigi Domide pentru extreme sau atacanti ?? Dar loviturile lui de cap??Pe Brossy la adus Coco de la Vagonul.La profilat fundas stinga apoi la facut mijlocas. Foarte bun cu stingu la lovituri libere,si la foarfeci pe spate.A murit de tinar din cauza inimi.
Cum nu,pe Domide l-am cunoscut personal. Ii reprosez insa ( dupa plecarea mea ) rolul neclar in pierderea partidei ramase hotaratoare (retrogradarea in B ) cu Gloria Bistrita...
Brossy a inceput cu siguranta La indagrara ( de altfel si Bacut II ) poate ca dupa accea s-a mztat la Vagonul asta nu mai stiu...
si dupa atit timp sunt sigur ca Domide & com. au trintit meciul cu Buzaul de ne-am dus in B
Continui cu amintiri despre Petschovchi.Pe 6 mai 1946,un ziar din Arad scria: Saptamina viitoare,celebrul jucator vine la Arad.Se cladea marea si de neuitat ITA.Sa facut un turneu de pregatire.La primul meci cu selectionata Clujului -Aradul juca cu :Marki-Pall,Vass,Bacut,Meszaros,Tudose,Gh. Popa -Covaci,Mercea Petschovschi,Bonyhadi,Pop,Reinhard,Toth III.S-a terminat 1-0 pt Arad.Primul meci de campionat CAO-ITA =1-2 goluri Toth si Bacut din pasele maestrului.Dumineca 1 sept. 1946 ITA-Ciocanul (premergatorii lui Dinamo de azi).Arbitru Kroner, =1-0 ITA-Petchovschi cu capul. Apoi 6-1 cu Jiul/. Marele derbi cu CArmen,cu 3 ore inainte Stadionul ANEF (REPUBLICII) era arhi plin. La meci a participat si Petru Groza 2-1 ITA,tot Ceala a inchis scorul am invins cu 2-1 Si tot asa.Inchei cu un vers al acelor timpuri: La naiba viers molesitor
Te vrea in ritm de madrigal
Sa cinti azi ITA,nu-i usor
Cind nici nu esti sentimental.
Primul meci transmis radio de la Arad l-a facut Emanuel Valeriu.Voi continua.
Pt.OLD FAN-voi scrie si de Pircalab. Prin 1964,l-a un antrenament al UT_ei, am vazut un concurs intre Peci si Farmati -alt zeu al UT-ei,amindoi erau retrasi. Regula era : cine bate lovituri de la 16m in bara transversala (vezi pe Ronaldinha,de azi)-di 10 incercari Peci a dat 9 (noua),iar Farmati 8 (opt). Era asul asilor la lovituri libere.Mai tirziu Brosowschi s-a apropiat de realizarile le
Petschovschi a fost primul fotbalist,dintre sportivii ce au primit titlul de Maestru emerit al sportului(1955).a jucat peste 1000 meciuri,chiar si in campionatul maghiar,,de 32 ori international (se jucau 4-5 meciuri pe an).S-a retras din nationala la 38 ani ,ultimul meci R.D, Germana-Romania,Leipzig-14 octombrie 1-1Cei doi baieti Iosca si Vasile au jucat si ei fotbal,purtind povara celebritatii tatalui.Si deodata in timpul unui meci UTA-Universitatea Craiova-lupta mare la titluin ,in min23. 1-0 UTA Loli (lereter) cu capul,apoi la difuzor s-a anuntat... A murit Petschovschi.Meciul s-a oprit putin si restul nu mai conta.
L-am vazut jucand o singura data,contra lui CCA,adus de tata,mare UT_ist,aveam 7 ani,apoi pe stadion dupa retragere,a ramas linga echipa.Din acele vremuri sa nu-i uitam pe Bonyhadi (record inca neegalat de goluri),Farmati,Coco Dumitrescu,Reinhadt (mai tirziu campioni si ca antrenori)Mercea.
Inchei cu un vers
Cine are parinti are inca trecut
Cine are parinri inca nu e pierdut
ITA,parintele UT-ei cu marele ei suflet NEUMAM FRANCISC,a fost prima campioana in era fotbalului adevarat.A fost Perla Vestului,Perla Aradului.
Va recomand cartea PETSCHOVSCHI scrisa de Aristide Buhoiu,in 1974,si ZILE SI NOPTI PE STADION a lui Ioan Chirila.Ani de zile in satucul de pe Valea Muresului, asteptam sa citesc Sportul Popular,care venea de la Bucuresti cu Personalul 2002,postasul in lua din tren la ora 16 ,eu il citeam, la ora 17,pina nu erau despachetate toate ziarele
Draga UlTrA, eu nu am mai fost aici dar e posibil...Stiam de meciul cuBistrira atat
Draguklmeu lefreter.
Asa d multe amnunte stii si exacte. Undeva la inceoutul temei am susutinut si eu ca L-am batut pe Ciocanul cu 1-0 dar cineva cred Rexd m.a cointrazis..cred ca si el situ aveti drepztate ca meciul de care m-am amintit nu era de campionat...
UlTrA Wrote:si dupa atit timp sunt sigur ca Domide & com. au trintit meciul cu Buzaul de ne-am dus in B
.......................................
Cu Domide am vorbit acum 10 ani cind el a fost in Chicago.La problema de mai sus a negat total.Se pare ca Brossy sa luat de Duckadam la pauza.Alti zic ca au fost si ceva batai in pauza.A fost o perioada tulbure care a tinut destul de mult.
.............................
In legatura cu afirmatiile lui Lereter legate de trasul la poarta si la tinte pe bara el are dreptate. :smile: Am vazut multe asemenea concursuri pentru ca pe vremea aceia eram un fel de lobdo sede-copil de mingi. :smile: Locuind la UTA ,acolo ne petreceam tot timpul liber. :)
Draga colniauta,iti multumesc pentru raspuns
Pt Old fan 2 si Coloniauta, oricind doriti ceva solicitati+ma.Poate UTA ne va ajuta sa ne imtilnim
lereter Wrote:Pt Old fan 2 si Coloniauta, oricind doriti ceva solicitati+ma.Poate UTA ne va ajuta sa ne imtilnim
.
...........................................
:smile: T. you Lereter !! Best regards for Old fan !
Dragul meu lereter, m-am gandit la voi,cei care corespondati cu mine fiindca am avut bucuria sa vad la Budapesta meciul UTA-Rapid. Am posibiitatea ca prin satelit sa prind majoritatea posrturilor romanesti,iar codul fiolosit de National TV se potriveste cu cel pe care are receptorul meu. Asa ca am fost cu voi...dupa 32 de ani am vazut primul meci al uTA-ei. Ultimul in 1974 cu Arges...
Old fan, ma bucur ca ati avut posibilitatea sa vedeti, dupa atita timp, un meci al UTA-ei. ne puteti spune cum se vede UTA acum, la mai bine de 30 de ani de cind i-ati vazut dvs. ultima oara? ma refer la o comparatie, daca vreti, intre atmosfera din tribune, atitudinea jucatorilor, calitatea spectacolului fotbalistic, etc. banuiesc ca ceea ce ati vazut dvs in ultimul an in care ati fost pe stadionul UTA-ei e putin diferit de ceea ce ati vazut ieri la televizor. ce s-a cistigat si ce s-a pierdut in toata aceasta perioada?
Multumesc coloniauta. Camera a aratat cateva din cladirile coloniei si eu cautam sa ghicesc daca mai traiesti acolo si oare stai in fereastra (fiindca reporterul spunea ca au foist mai putini la mecui doarece biletele au fst scumpe.
Draga lerouge, intrebarea ta mi-opusesem si eu tot timpulmeciului: Atmosfera: Astazi suporterii se comporta foarte diferit de acea perioada in care mergeam la meci.Noi nu aveam nici steaguri nici pancarte,galeriile se adunau spontan ,unul incepea sa incurajeze si ceilalti preluau. Nu ne am imbracat in culoriile echipei ..eram imbracati pot sa spun ca de duminica.
Publicul din timpul meu era format in majoritate din oameni adulti,tiunerii ne insoteau,dar nuerau organizati.
-In jurul terenului era sgura si deci piste de atletism
-tribuna oficiala era deschisa sigur pazita dar in direct contact cu spectaorii de la tribuna I.
Tricourile: UTA juca cateodata in acest rosu ( cel putin ce am vazut porin televizor insa rosul uTTA-ei era putin mai deschis.
O sa TE surprind: Echipa de astazi a UTA-ei ar fi batut formatia mai renuita de atunci..din cauza conceoptiei moderne de joc. Degeaba erau jucatprii nostrii de atunci mult mai pregatiti technic,pasele erau incomparabil mai precise decat cele pe care am vazut acum,dar jocul era latfel. Mingile lungi in diagonala la distantele mari (nu uita ca si materialul mingii era altul,inca din piele si mai greu ) asigura azi un joc mai eficient. Numai cu cativa ani inaintea plecarii mele am vazut prima deposedare prin alunecare...
Fiecare miscare de acum ar fi fost pe timpul meu ( si eu eram arbitru de fotbal in cea maiinferiaora categorie -canmpionat orasean ) fault. A tine pe cineva de tricou era o asemena nesportivitate ca nu numai ca ar fi fost scos din joc ( numai in ultimii ani ijainte a plecarii aveam regula de carticica galbena , nu cunoasteam regula galben-rosu ci erau avertismente cate socotea arbitrul ca e necesar dar se putea elimina din joc imediat fara avertisment ) dar era socotit ca unul care insala, care nu se tine de regulile jocului ..descalificat etic.
-Mi a placut ca echipa desi formata din jucatori veniti din toate partiile se intelegeau pe teren. Mara ,Hodisan ( dupanume trebuie sa foie de pe meleagurila noastre) erau o surpriza pentru mine. Mi-a placut si de portaru Tudor pe care n-am vazut pe timpul cat juca inca la Fehervar acum pima data. Sigur pe el ,in rand cu portarii nostrii vechi.
Old fan 2 Wrote:Multumesc coloniauta. Camera a aratat cateva din cladirile coloniei si eu cautam sa ghicesc daca mai traiesti acolo si oare stai in fereastra (fiindca reporterul spunea ca au foist mai putini la mecui doarece biletele au fst scumpe.
........................
:D :smile: Old Druker :smile: ,la blocurile din spatele tabelei de marcaj,locuiau pe vremuri Kapas,Bacos,Brosssy,Domide si Gornea dupa ce au venit de la Mundialul Mexican. Yo locuesc intr-o suburbie a orasului Chicago .Nici io nu vazut Uta din 86 !!Si io ma uit sa pun programe romanesti la TV-ul meu. La cele 1000de canale ,areloc si Protv.!!Salut si pita unsa !! Hai UTA
Pentru Old Fan si Coloniauta,zilele astea s-a demolat fabrica,si se va construi altceva-nu mai suntem "TEXTILISTI"-acum suntem doar utisti aradeni,dar parca ceva ma roade-Bretoteanu,Babau,Pop-fosti conducatori (si jucatori),tineau de fabrica UTA la fel si jucatorii nostri celebri. A mai ramas inca statuia lui Ceala si turnul,martori,la atitea evenimente. Nu se mai iese prin tunel,este inundat-Daca Neuman ar invia,nu s-ar rataci prin stadion. Desigur anexele au fost modernizate,cabinele jucatorilor arata splendid.S-au pus scaune,dar de pe primele 4 randuri la tribuna II nu se vede bine,capacitatea stadionuli a scazut,dar ramane cochet. .Ar trebui marit stadionul.Zecile de mii de suporteri-cu Feinhord,Tothenham,Steaua Rosie,n-ar mai incapea. O tempora !
Old fan, multumesc pentru raspuns.
as mai avea o curiozitate, care are legatura si cu una dintre problemele cu care ne confruntam in prezent, aceea a sustinatorilor stelei prezenti la meciurile UTA-ei pe stadion, si in fata primariei dupa victoriile stelei. existau in timpul dvs spectatori care venea pe stadion dar sustineau si o alta echipa in afara UTA-ei? cum erau acestia tratati? de asemenea, cum se comportau si cum erau tratati suporterii care insoteau echipa oaspete?