Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Amintiri despre UTA-ITA, 1946-1974
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Sigur ca da.Este o cate care se facea la inceputul anului competitional si se numeste "Sportul aradean implinirile si sperantele noastre" un fel de prezentare a noului sezon e din 1975 si sunt specificate in ea detali despre mai multe ramuri sportive.
UTA 1957
cu ujpesti

ColoniaUTA

La meciul cu Ujpest am fost copil de mingi.Vazind poza am cautat sa identific utistii din acea vreme . Tinind cont ca sint vreo 45 de ani de atuni si memoria ma cam lasa am reusit sa identific pe urmatorii ;
Rindul de sus in tricouri alb -rosu cu dungi verticale,de la stinga la dreapta
Chivu,Neamtu ,Kapas,Bacos,Hristos Metcas,si cred ca Pecican
Rindul de jos
nu stiu pe primul,al doilea ar fi Donciu al treilea este Mihai Tirlea,portarul Liviu Comansi ultimul pare a fi or Comisar or Jac.
Oricum cer scuzele de rigoare daca am confundat pe cineva de vina fiind ....memoria :biggrin:
cautand prin computer am gasit un articol semnat de Radu Cosasu in gazeta sporturilor. daca a mai fot postat imi cer scuze. mie mi se pare a-mi fi foarte cunoscut dar nu stiu daca din cauza ca e pe forum sau ca il aveam in "arhiva":
UTA - Feyenoord în 2005 Radu Cosaşu

Iată ce scria unul, Belphegor, în Sportul, exact acum 35 de ani, după acel formidabil 1-1 obţinut de UTA, la Rotterdam, în faţa lui Feyenoord:

"Ar trebui să ne luăm odată şi odată de noi înşine - o dată pe an să n-avem nimic cu băieţii, cu antrenorii, cu magazionerii şi să ne uităm puţin la noi. Noi - cei care dăm lecţii de fotbal, noi, aceştia care facem moarte de om dacă nu ni se dă dreptate cînd cerem capete, noi, aceştia, irefutabilii, incoruptibilii, supercompetenţii, pesimiştii dintotdeauna, scepticii permanenţi, noi, ăştia care mergem la fotbal pentru a face pamflet strălucit, noi, aceştia care ne uităm la jucătorul român de fotbal pentru a descoperi noi cuvinte purulente în limba română... Ce-am spus noi despre UTA? Toţi în cor am spus că UTA merge la tăiere. Cu nuanţe diferite, noi am bocit-o şi, după bocet, am rîs de UTA, că aşa-i la noi, bocetul devine repede hohot de rîs, semn de vitalitate, ce-i drept. Acum, UTA ar trebui să rîdă de noi, dar nu o face, după cîte văd, căci asta-i Şcoala ardeleană... Avem însă spectacolul-minune: fiecare se ia de fiecare şi de celălalt că de ce a rîs de UTA? Că de ce a fost X prea sceptic? Că de ce Y n-a crezut în Lereter? Că de ce toate literele alfabetului, după 0-3 la Cluj în duminica precedentă, s-au rugat Celui de Sus ca la Rotterdam numărătoarea să nu treacă de 5? Ar trebui să tăcem şi noi două clipe şi să ne gîndim la cum scriem despre fotbalul ăsta românesc...Dar nu! După ce X s-a luat de Z, hohotul de rîs se transformă iar în jelanie şi, pînă la returul din 30 ale lunii, ne vom pregăti sufleteşte pentru înfrîngerea UTA-ei pe teren propriu. Prea puţini înţeleg că nu poţi fi cu adevărat sceptic dacă nu sari - din cînd în cînd, cînd e cazul - pînă la cer de bucurie! Ca să nu fii impostor în ale scepticismului, trebuie să accepţi cu plăcere că viaţa e de atîtea ori frumoasă, şi fotbalul românesc o dată cu ea, şi să nu regreţi asta şi să nu cătrăneşti această bucurie".

Şi iată ce scria sus-numitul după acel fantastic 0-0 din returul de la Arad, scor cu care UTA îi elimina din Cupa Campionilor Europeni pe ditamai olandezii antrenaţi de marele Happel:

"Nu am baza morală să fac pe deşteptul, să-mi trîmbiţez previziuni geniale... Că mă bucur mai mult decît atunci cînd a luat campionatul, nu încape vorbă. Dar să dau lecţii de încredere oarbă în echipă - nu pot. Ei mi-au dat, ne-au dat o lecţie şi sînt gata s-o ascult cu capul în jos. Dintre toţi amicii mei, doar doi au crezut fanatic în echipa lui Coco Dumitrescu. Ioan Chirilă şi Laurenţiu Ulici, criticul literar al Contemporanului. Mă voi duce modest la ei, voi bate ruşinat la uşă şi îi voi întreba ce părere au, dacă nu e cazul acum, după ce s-a dovedit că ştim ce-i aia apărare, să trecem la a învăţa atacul, ofensiva? Dacă ei îmi vor spune nu - aşa să rămînă. În orice caz, cel mahmur azi dimineaţă nu-s eu, şi cred că nici Fănuş; nici un microbist român nu e azi mahmur, ci domnul Happel. Nu-mi place să rîd de cei învinşi - dimpotrivă, mă gîndesc cu mult respect la durerea încercată de aroganţa sa. De cîte ori cei prea siguri de sine, cei încrezuţi suferă, eu mărturisesc că mă simt bine".

Îl cunosc binişor pe acest Belphegor; mi-a spus ieri că ar dori ca în 2040 să se citeze din cronicile care cîntau Rapidul pentru eliminarea Feyenoordului din Cupa UEFA 2005. E nebun?

N.r.: Belphegor este una şi aceeaşi persoană cu Radu Cosaşu

23 septembrie 2005
A mai fost postat, dar nu e nicio problema daca se mai posteaza din cand in cand.

ColoniaUTA

Un articol interesant in presa centrala despre UTA ,baronul Neumman si doctorul G.Cioban din Arad.

http://www.evz.ro/articole/detalii-artic...ei-Doamne/
Radioul a fost primul care a difuzat fotbal in direct-prin 1945, Emanuel Valeriu transmisese primul meci direct,la microfon,de pe pista arenei ANEF,din Bucuresti . In primul meci transmis direct de la Arad acelasi E. Valeriu transmitea dumineca 01 septembrie 1946- UTA-Ciocanul.Apoi au fost multi :Ghitulescu,Diamantopol,ziaristi ca Urziceanu,Ghitulescu,VT Popa,N.Soare,Mircea Radu Iacoban,Elisei,D. Voicila,Domozina,Secosan.Am uitat cativa.Noi aradenii n-am avut niciodata unul de-al nostru,veneau altii. Dar,cum UTA era MARE,Aradul era la inceputul transmisiilor.Ascultam lipiti de aparat.Ce vremuri ! Abia mai incoace au aparut isterizati-tip Dobre,care au ocupat locurile,transmitand aiurea,uneori chiar spunand neadevaruri.De prin 1967 a inceput televiziunea. Mai intai la Arad,la unguri,apoi TVR.Imi amintesc prin 1964,facusem 6 km pina in satul vecin,Savarsin,sa vad la TV.Romania-Danemarca,transmitea Dan Desliu,poetul la 0-2 a zis : "Da ne marca astia,domnule!" S-a terminat 3-2,Manolache a intors scorul. UTA la TV era des. Spre rusinea mea nu-mi amintesc primul meci transmis la TV la Arad,dar cred ca era prin 967-968.Feyhnoord-UTA nu s-a dat nici la radio,returul s-a dat la ambele.Prin anii 1970-80 unele campionate europene sau mondiale nu se transmiteau. Atunci se adunau sute de microbisti la Capruta sau Valea Mare (linga Savarsin) unde Dumnezeu ducea nustiu cum undele de la unguri. Veneau si din zona Orastie-Deva ,sa vada la TV.Cu UTA am multe amitiri la TV sau in deplasari. Memorabile raman mai recentul 4-3 la Timisoara,cu olandezii,returul,cu Setubal,cu Totenham,dar si cind am batut Craiova in 10 oameni si le-am luat titlul.Dar i-am vazut pe teren pe Ceala,Metcas, Parcalab,Kotszka,Comisar,Tarlea,Bacos,Jac,Chivu,apoi generatiile urmatoare.Cea mai draga amintire este ca am fost pe teren la Cluj,sarind gardul, cind am iesit campioni,in era Coco,Domide,etc, la ultimul meci. Se lua interviu lui Petescu,pe gazon,m-a vazut tata in spatele lui,nu stia pe unde umblu la 18 ani,cu trenul.Ce vremuri ! Acum nici macar postul local nu mai da inregistrate meciurile. Poate in curand ne vom revedea la TV>
Trebuie sa apara si aici acest program de meci
Program de meci: Tottenham Hotspur - UTA (Cupa UEFA 1971/1972)[/b]

[Image: dsc06365f.jpg]

[Image: dsc06366x.jpg]

[Image: dsc06385j.jpg]

[Image: dsc06370.jpg]

[Image: dsc06390.jpg]

[Image: dsc06375r.jpg]

[Image: dsc06396k.jpg]

[Image: dsc06401.jpg]

[Image: dsc06402y.jpg]

Multumim \RlOlBlI/
Exceptionala treaba,cu postarea acestor imagini. Cred-nu sint sigur- ca este prima data,cind intr-un meci oficial o echipa romaneasca nu a pierdut in Anglia (puteam castiga ,caci am condus cu 1-0),mai tarziu Craiova Maxima obtinea prima victorie in Anglia si prima calificare cu englezii (cu Leeds United). Imi place comentariul lor "Good defense" unde autorul este obiectiv,si recunoaste ca la Arad au avut si noroc,si ca UTA era mai buna ca Rapidul,intalnit anterior.Va rog priviti citi erau (eram) in tribune. Ce timpuri !
As dori sa aflu cat costa si de unde as putea face rost de DVD-ul cu meciurile din perioada de glorie a UT-ei( meciul cu Feyenoord si surprizele facute in Campions League)
[Image: album%201%20an.gif]
Paginile din mijlocul brosurii „UTA si drumurile ei spre titlu" din 1970

Imagine luata de pe fotbalvest.ro
"Parintele” copiilor si juniorilor
Scris de Editor
Monday, 31 August 2009

Ionut Leac a trait vremurile frumoase ale Batranei Doamne. I-a aparat culorile in Divizia A la inceputu anilor 1960, impartind vestiarul cu marile nume de atunci ale Aradului. De 17 ani, e dedicat suta la suta copiilor si juniorilor din Arad.

Din echipa scolii...

Traieste in fotbal de cand ”sportul-rege” traversa perioada romantica in Romania. A inceput sa joace in echipa scolii din Sannicolau Mic, pe atunci angrenata intr-un campionat plin de nume ce aveau sa devina importante in fotbal: Possler, care a ajuns la Aurul Brad, Sigheti, la UM Timisoara, Roman, la FC Baia Mare, Macavei, la Vagonul, sau Tusz, coleg de echipa cu Mircea Lucescu la Stiinta Bucuresti. ”Eram o generatie buna, multi am ajuns in diviziile A si B. Printre noi era si Emil Beg, campion de gimnastica. Profesorul nostru era Burdan, fostul portar al echipei nationale”, a rememorat nea’ Ionut (67 de ani).

[Image: metskas12.jpg]
FOTO: Bakos, Chivu, I. Leac, Vasile (sus), Selymes, Czako I, Sarbu, Dumitrescu (antrenor), Coman, Florut, Jac (la mijloc), Pecican, Metskas, Farcas, Komisar.

... in marea familie a Batranei Doamne

A trecut la juniorii UTA-ei, unde l-a antrenat marele Coco Dumitrescu. Batrana Doamna era atunci regina fotbalului romanesc. Dupa juniorat, Ionut Leac a fost trimis in rodaj la Gloria, apoi UTA l-a rechemat. Antrenor devenise simbolul fotbalului aradean, Iosif Petschovschi, pe care-l ajuta profesorul Pompei Siboteanu. ”Nu mi-a venit sa cred ca pot juca alaturi de fotbalisti de talie internationala. Portar era Liviu Coman, fost la Rapid. Era Szucs, 13 ani a evoluat la UTA, apoi Kapas, Neamtu, unul din cei mai buni stoperi din tara. La mijloc erau Metskas, Koszka, a jucat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Bacuţ II, Selymes, Mircea Sasu, Czako, Tarlea, Chivu, Ion Vasile, care acum e deputat. Sa ajung eu, din Sannicolau Mic, alaturi de ei... Ca oameni, erau extraordinari. Toţi erau prieteni”, a povestit fostul fotbalist.

”Botezul”

A fost primit in echipa in stil caracteristic fotbalistilor. A patruns in vestiarul UTA-ei impreuna cu Chivu, iar portarul Coman le-a indicat un dulap: ”Aici sa va schimbati”. Leac si Chivu s-au conformat, dar in vestiar a pasit Kapas. Era dulapul lui, pe care trasase 11 linii, una pentru fiecare an petrecut la UTA! Coman a lamurit insa problema, iar cei doi ”intrusi” au intrat in frumoasa familie a Batranei Doamne. ”Exista foarte mult respect, nu se auzeau injuraturile de azi”, a punctat Leac.

Cu sicriul la stadion!

A stat trei ani la UTA şi doua meciuri i-au ramas in minte. Unul contra Rapidului, care conducea la pauza cu 3-0, dar alb-roşiii au revenit dupa pauza şi au caştigat cu 4-3. Un meci dramatic a adus apoi la Arad pe Crişana Oradea, aflata in aceeaşi situaţie. Cine pierdea, retrograda! Galeria Bihorului a venit cu un sicriu pe stadion. Meciul a fost condus de un arbitru strain, iar in tribune erau 20.000 de oameni. La pauza, bihorenii conduceau cu 1-0. „Am intrat la pauza, pe post de extrema dreapta şi tot meciul s-a mutat pe partea mea. Am caştigat cu 3-1 şi am ramas in Divizia A”, a istorisit Leac. ”Asa jucatori avea fiecare echipa, incat exista momente in care nici nu iţi vine sa crezi ca i-ai putut avea adversari. Am jucat contra lui Constantin, Gica Ene, David, Greavu, Ciosescu, acum il vad pe la piaţa. Jucatori extraordinari, care se respectau, nu era ura”, a adaugat fosta extrema.

Contra lui Poli, cu vin si tuica

A trait episoade din rivalitatea frumoasa, pe atunci, dintre UTA si Poli Timisoara. ”Imi amintesc de un meci jucat aici iarna. Am batut 3-2, era un frig teribil. In faţa stadionului se dadeau vin şi ţuica fiarta. Era plin de lume in tribune, dar nu s-a intamplat nimic reprobabil. Cand UTA a ieşit campioana, galeria era 20.000 de oameni. UTA intotdeauna a avut stil propriu, cu pase frumoase. De asta era şi apreciata in toate colţurile ţarii. Se juca fotbal, nu existau scandaluri. Pacat ca a ajuns fotbalul sa fie politic, sa nu depinda doar de jucatori, antrenori şi arbitri”, a spus Leac.

[Image: metskas7.jpg]
FOTO: Metskas, Florut, Coman, Tarlea, Braun (antrenor), Neamtu, Komisar, Bakos (sus), Czako I, I. Leac, Tomes.

La Mangalia si Anina

Traseul ulterior l-a purtat la Marina Mangalia, echipa orasului in care si-a satisfacut stagiul militar. Formatia de la malul Marii era in relatii apropiate cu Steaua Bucuresti, asa ca Ionut Leac a lucrat cu fostul mare portar Costica Toma, cu Ghita Cacoveanu sau cu Piti Apolzan. Colegi de echipa – Pilca, nume marcant pentru Farul Constanta, Kallo sau Mario Contardo, acum conducator la Ceahlaul Piatra Neamt, "unul din cei mai frumoşi fotbalişti din ţara”. De aici, a ajuns la Minerul Anina, impreuna cu un alt ex-utist, Victor Comisar. Aici l-a antrenat Bacut I, component al primei generatii de campioni de la UTA, iar din echipa faceau parte Naidin si Copaceanu.

Din nou in iarba, dupa 10 ani!

Dupa Anina, a decis sa-si incheie cariera din iarba si vreme de 10 ani n-a mai jucat fotbal. La 38 de ani, cartierul sau, Sannicolau Mic, inscria o echipa de fotbal in ”Onoare” si l-a rechemat la arme. A castigat Campionatul Judetean, pierzand insa barajul de promovare in Divizia C in fata Stiintei Vulcan.

”Parintele” copiilor si juniorilor

1989 l-a regasit in postura de antrenor secund la Gloria Arad, apoi a candidat pentru primul Birou Executiv al Asociatiei Judetene de Fotbal Arad, devenind vicepreşedinte.

Din 1992, conduce Comisia de Copii si Juniori si e recunoscut pentru pasiunea pe care o depune. In cei 17 ani, echipele din Arad au cucerit 11 titluri naţionale, au reusit clasari pe treptele doi si trei ale podiumului, bifand dese calificari la turneele finale. Multi jucatotori au ajuns pana in Divizia A. ”Inceputul turneelor mari, l-a reprezentat Cupa Coca Cola, organizata de fostul arbitru Romulus Tanasescu. Aradul a caştigat cu echipa lui Feri Tisza, din care faceau parte Huţan, Marginean. Pe locul II a fost Astra, cu Ştefan Gal la timona, despre care aud acum ca e foarte bolnav. Ambele echipe au primit cadou un sejur de 10 zile la Mare”, a rememorat Ionut Leac.

Implicarea sa in sectorul juvenil a pastrat Aradul in relatii bune cu Federatia Romana de Fotbal, care a trimis in repetate randuri echipe nationale de juniori sa joace aici. Nu doar in oras, ci si la Ineu, Pecica, ori Pancota.

Din vara, a accentuat activitatea selectionatelor de juniori ale AJF Arad, care, in urma cu 8 ani, au cunoscut marea bucurie a castigarii titlului national, apoi un loc 2. ”Antrenori sunt Dan Cuedan si Sandu Gaica. Am dorit sa facem selecţionate la mai multe categorii de varsta, sa le dam o şansa jucatorilor din judeţ. Jucatori cresc şi la ţara dar nu prea au şansa sa plece de acolo. Daca Aradul ar avea un Liceu dupa modelul Banatul Timişoara, sa ofere cazare, masa şi şcoala, ar fi altfel”, a relatat Leac.

[Image: leac.jpg]
Lectiile lui Coco Dumitrescu

La capitolul fotbal juvenil, Ionut Leac a scos in evidenta ce avea bun trecutul. ”Nicolae Dumitrescu observa parţile negative. Eu, de exemplu, foloseam piciorul stang doar ca sa urc in tramvai. Facea un culoar de sarma de 10 metri, intram in el şi o ora dadeam doar cu stangul, pana invatam. Cei care nu aveau detenta, sareau la o minge pusa pe o bara mai inalta. In fiecare joi, UTA juca cu juniorii, cei de perspectiva intrau in lotul mare, iar antrenorul lucra separat doar cu ei. Nu se punea problema ca parinţii sa dea bani pentru aşa ceva. Nu vreau sa dau nume, dar am auzit ca acum parinţii platesc ca sa se lucreze suplimentar. Atunci joaca titular, pentru ca antrenorul ii spune parintelui ce bine merge de cand lucreaza in plus. Dar nu e aşa, copilul nu progreseaza. Ce facem cu cei care nu au bani? Mai e ceva. Antrenorii vin ca la servici, nu fac nimic in plus. Inainte antrenorul venea dimineaţa şi pleca ultimul”, a conchis Ionut Leac.

Despre Francisc Tisza

Locuieste in aceeasi curte cu poate cel mai dedicat antrenor din tara. Francisc Tisza, omul care traieste doar pentru fotbal. ”Noi, la loturile naţionale, nu avem aşa antrenor. I-am propus pe vremuri lui Marin Lupaş sa facem ceva in acest sens, dar a raspuns ‘noi ce facem?’. Si avea dreptate. Imi amintesc de un meci al UTA-ei, la Arad, cu Braila, care conta pentru calificarea in turneul final. Cind eşti gazda, arbitrul mai ţine cu tine. Asa s-a intamplat si atunci , a dat un penalty foarte usor pentru UTA. Tisza i-a strigat lui Mogoşanu sa dea pe langa poarta! S-a conformat si UTA a caştigat pana la urma cu gol corect. Daca Tisza arbitreaza un meci amical, jucatorii lui sunt cei persecutaţi”, l-a caracterizat Ionut Leac.

http://www.sportarad.com/index.php?optio...&Itemid=98
Apropo de Tisza, mi-a zis un baiat Robert care acum e aici in Chicago de un an si ceva ca a fost printre cei mai buni la Tisza si ca le zicea sa plimbe mingea pana la poarta adversarului si inapoi si sa nu inscrie, intr-un fel e frustrant caci parinti vor sa dea echipa goluri nu sa plimbe mingea prin pase. Asa suparat a fost pe baiatul asta Tisza ca la aflarea vestii ca pleaca in USA nu l-a mai primit al antrenamente si meciuri desi el pleca peste 6 luni. Toata echipa era facuta in jurul lui. Sper din tot sufletul sa fie tare si sa ajunga sa joace aici la ceva universitate ca allfel nu ajunge in MLS sa se lanseze.
(06-07-2007 02:34 PM)cip_leo Wrote: [ -> ]dvd-ul contine imagini din aproximativ 20 de meciuri ale UTA-ei din campionat si cupe europene, din perioada 1957 - 1980. durata este de aproximativ 160 minute. pretul este de 1000 lei.
fiecare contribuie cu cat poate. este o suma mare insa si aceasta suma a fost negociata.

LUNA_suportera Wrote:DVD-ul contine:

FEYENOORD - UTA 1970(rezumat 30 min)
UTA - METALUL BUCURESTI 5-1/1969 (5 min)
UTA - STEAUA 0-3/1964 (2 MIN)
UTA - CRAIOVA 1975 (3 MIN)
TROFEUL PETSCHOVSCHI 1969 (DINAMO - UTA)
UTA - DINAMO 1964 (2 MIN)
RAPID - UTA 1964 (2 MIN)
UTA - TOTTENHAM 1972 - SOSIRE FOTBALISTI LA AEROPORT (2 MIN)
UTA - DINAMO 0-2/1971 (3 MIN)
UTA - POLI IASI 1972 (4 MIN)
DINAMO - UTA 2-1 / 1973
STEAUA - UTA 1973
SPORTUL STUDENTESC - UTA 1975
FLAMURA ROSIE UTA - CCA 1957
DINAMO - UTA 1976

Acum eu va intreb, ce se mai aude despre acele imagini? Nu ar fi problema banii neaparat fiindca s-ar face cheta, dar imaginile respective au o valoare sentimentala inestimabila. De asemenea , imagini cu UTA in cupele europene in afara de partida cu olandezii nu mai sunt? Din cate am inteles ar fi fost transmise la televiziunea romana.
Aseara la emisiunea "Replay" au aratat imagini de la meciul CCA-UTA(Flamura Rosie) 3-1 din finala cupei Romaniei din 1950.
Un stadion "Republica" din Bucuresti arhiplin . Ce vremuri...
http://www.youtube.com/watch?v=T7Dj5iZ9HxU

UTA - Metalul Bucuresti cupa 1969
Multumesc ca ai captat imaginile si le-ai postat intr-un loc unde toata suflarea utista sa le poata vedea.
Numai bine, Doar UTA
(02-12-2009 06:48 PM)Philips SV Wrote: [ -> ]http://www.youtube.com/watch?v=T7Dj5iZ9HxU

UTA - Metalul Bucuresti cupa 1969

NU UITA SA DAI NUME FILMULETELOR, ASTFEL POT FI GASITE SI DE ALTII PE YOUTUBE!
...felicitari pt postare
da, sa dea nume si sa-l scoata aia de la tvr...
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32
Reference URL's