Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Imnul national
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Ce parere aveti de actualul imn national "Desteapta-te Romane" si de initiativa FRF-ul de a-l schimba?

Personal sunt intre, pe deoparte stiu ca aceasta initiativa nu este singulara si este si intentia altor oameni mult mai educati si mai pregatiti decat M. Sandu si ai lui si pot spune ca imnul nu trasmite atata emotie cat ar trebui sa transmita un imn national pt. ca este un cantec oarecum depasit fiind reprezentativ pentru revolutia de la 1848 insa asta nu inseamna ca este suficient pentru un imn national si pe partea cealalta mi se pare ca totusi initiativa asta a FRF-ului este putin dusa la extrem si nu sunt ei cei mai in masura sa faca astfel de initiative in conditiile in care pana acum nu putea "grangura" nici macar doua versuri din imn iar acum daca s-au pus sa il invete pentru a da bine la imagine gata sunt cei mai indreptatiti sa isi dea cu parerea.
Nu sunt deacord cu initiativa de a schimba Imnul. Deja ar fi a 4-a schimbare de imn in ultimii 100 de ani (a fost "Traiasca Regele", "Trei culori" si actualul). Ce facem, schimbam imnul mai des decat sosetele (sau coloniauta avatarele)? E drept e un imn lent, dar nu cred ca e depasit! Face referire la formarea poporului roman, indeamna la lupta.
Si mai ales aceasta initiativa nu trebuie sa vina din partea betivului de la federatie si a jucatorilor echipei nationale, ca vorba lui Kidu, abia daca "grangura" vreunu 2-3 versuri. Am auzit de ceva "Tanar vreau mereu sa fiu" a celor de la Voltaj... e o melodie frumoasa, dar nu pentru un imn de stat! Astia am impresia ca ar vrea ceva manele... Imi si trag un glont in cap!
In concluzie: actualul imn nu trebuie schimbat!
Kidu Wrote:Ce parere aveti de actualul imn national "Desteapta-te Romane" si de initiativa FRF-ul (nu este singulara) de a-l schimba?
......................
mi se pare ca totusi initiativa asta a FRF-ului este putin dusa la extrem si nu sunt ei cei mai in masura sa faca astfel de initiative in conditiile in care pana acum nu putea "grangura" nici macar doua versuri din imn iar acum daca s-au pus sa il invete pentru a da bine la imagine gata sunt cei mai indreptatiti sa isi dea cu parerea.

Subscriu la ideea de mai sus, dar la o emisiune sportiva, luni seara, s-a pus problema " ce bine stiu tricolorii imnul national " Dan Filoti proaspat intors de la meciul cu Franta, a declarat ca tricolorii citeau versurile imnului national de pe tabela stadionului ca si la Karaoke.
Bine, asta puteam sa zic si eu, fiind tabela in fata lor normal ca se uitau la versuri.
Nici eu nu sint de acord cu schimbarea. In primul rind, un imn nu trebuie sa fie "cel mai cel", cea mai tare melodie, etc. Un imn trebuie pur si simplu sa trezeasca sentimente de mindrie nationala, emotie, respect. Ati simtit asta la inceputul meciului cu Franta ? Daca da, atunci imnul Romaniei este exact ceea ce trebuie sa fie.
Poate gresesc, dar pina acum cred ca a existat un anumit complex de inferioritate la romani (fata de restul Europei) complex care incepe sa dispara.
L-am simtit si eu cind m-am stabilit in SUA, pentru scurt timp (si cred ca majoritatea imigrantilor au simtit la fel).
Cei care-si dau seama ca de fapt caracterul omului conteaza, nu neaparat tara in care locuiesti, cred ca se pot identifica cu imnul national si il pot cinta la fel de tare si cu inima, ca si capitanul echipei nationale.

In al doilea rind, nu cred ca vreodata se vor mai aduna la vot 50 % +1 din alegatori, atit cit e nevoie pentru schimbarea Constitutiei si Imnului.
o prostie mai mare nu am auzit, sa zicem ca se schimba imnul, ca asa vor fotbalistii de la nationala, dar ce ne facem daca dupa aia vor fetele de la gimnastica alt imn sau hanbalisti sau stiu eu cine?
Desteapta-te romane? ca si imn mi se pare o gluma proasta - linie melodica moale, versuri unele ok altele caduce dar deocamdata e imnul nostru. ca sa schimbi un imn national e nevoie sa ai variante . nu avem. e ca la alegeri. daca ar fi sa aleg as vota contra actualului imn dar nu vad ce ar putea fi pus in loc. eventual God Save The Quenn la auzul caruia mi se ridica parul :tongue:
Peste toate,ramane incredibil tupeul jegos al jucatoriilor nationalei.
Asteptam totusi sa ne vina Gru sa ne convinga faptul ca imnul este fundamental depasit.
Nici mie nu pot sa zic ca imi place imnul nostru, insa nici nu cunosc eventuale variante de schimb. Poate cei care cunosc opera lui George Enescu pot sa faca vreo recomandare, pentru ca in rest cred ca avem doar cantece de genul "Tu Ardeal", "Hai sa dam mana cu mana" si alte variante mai proaste decat actualul "Desteapta-te Romane!".
Mi se pare comica indeea ca federatia de fotbal a unei tari se poate gandi sa propuna schimbarea imnului national si de asemenea mi se pare hilar ca opinia publica ia in serios o asemenea aberatie. Nu ca as fi foarte incantat de actualul imn (asta e alta poveste) dar in nici un caz nu pot concepe ca intr-o tara cu oameni sanatosi la cap o asemenea problema este pusa pe tapet de fotbalistii echipei nationale de fotbal.
Versurile sunt frumoase dar melodia este foartea grea :|.Daca ar schimba melodia dar nu cred.
Cum sa schimbe melodia?..nu merg versuriile pe alta melodie...Una peste alta nu sunt de acord cu schimbarea inmului...sa schimbe sefii FRF imnu...Romania TREZESTE-TE!
Pai sa se faca cumva sa mearga versurile cu melodia :).De ce nu ?
Propun inchiderea topicului. Nu de alta, dar ajungem la aberatii, si eu cred ca ar trebui sa pastram un oarecare respect pentru imnul national.
Sa te gandesti la schimbarea actualului imn National e o blasfemie !!!

http://www.youtube.com/watch?v=onwjxEf8ij0&NR=1
Nu va inteleg ce va tot agitati atata pentru niste prostii spuse de niste oameni fara caracter.Imnul ROMANIEI nu se va schimba cand vrea orice incult de la frf.
E prea greu???Nu stiu sa-l cante??Nu suna bine??De fapt acum au invatat si ei versurile si isi dau cu parerea.
Pentru toate mizeriile de la frf +lpf+gunoiu ala de raducioiu de la zaraza multa mUE.
sa joace ei fotbal si sa lase imnul asa cum ii , bine ca l-au invatat unii dintre ei si in preajma vrastei de 30 de ani dar pana la urma e un pas important pt ei s-au ales cu ceva sper sa se aleaga cu ceva si pe plan sportiv dupa europeanul asta pt ca pe plan intelectual au crescut enorm pt ca au reusit sa invete o strofa unii chiar doua din imnul national!!!
pana la urma datoria lor e sa se exprime cel mai bine pe teren cu mingea si nu cantand si recitand imnul!
eu unul sper sa ne calificam si sa ii auzim cantand acest imn pana in faza finala a acestui turneu european!
Nu sunt de acord cu aceasta propunere mi se pare o prostie aceasta initiativa de schimbare a imnului national se vede ca nu exista respect pentru multe lucruri ce tin de identitatea noastra.
cu efect intarziat postez si eu, daca tot nu e inchis topicul.
Imnul e frumos.... doar un singur vers ma deranjeaza; chestia cu Train si sangele de roman..... eu unul as prefera ceva care sa aiba legatura cu DACIA !!! prefer sa ma numesc urmasul dacilor decat al romanilor...
dar e o parere personala si poate tampita.

P.S daca tot vrea sa schimbe imnul... de ce nu schimbam si numele tarii?? poate vb cu Falca ca el are multe initiative
29 iulie..Ziua Imnului National

http://www.romanianultras.net

Ziua de 29 iulie a fost desemnata, in 1998, Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te, romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848. Pe 29 iulie 1848, “Desteapta-te, romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, “Desteapta-te, romane!” a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.

Imnul Romaniei:

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani.

Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume
Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,
Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume
Triumfător în lupte, un nume de Traian.

Înalţă-ţi lata frunte şi cată-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinicii sute de mii;
Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne,
Bătrâni, bărbaţi, juni, tineri, din munţi şi din câmpii.

Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
Cu braţele armate, cu focul vostru-n vine,
“Viaţă-n libertate ori moarte” strigă toţi.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Şi oarba neunire la Milcov şi Carpaţi
Dar noi, pătrunşi la suflet de sfânta libertate,
Jurăm că vom da mâna, să fim pururea fraţi.

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-şi azi mână d-ajutori,
Şi blastămă cu lacrămi în ochi pe orişicare,
În astfel de pericul s-ar face vânzători.

De fulgere să piară, de trăsnet şi pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Când patria sau mama, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie şi foc.

N-ajunge iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale şi azi le mai simţim;
Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim.

N-ajunge despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug de seculi ca vitele-l purtăm;
Acum se-ncearcă cruzii, cu oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morţi numai o dăm.

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri.
Strigaţi în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă şi silă, viclene uneltiri.

Preoţi, cu crucea-n frunte căci oastea e creştină,
Deviza-i libertate şi scopul ei preasfânt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decât să fim sclavi iarăşi în vechiul nost’pământ.

# 1848: În parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în faţa unei numeroase asistenţe, după ce s-a citit noua Constituţie, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluţiei paşoptiste “Deşteaptă-te, române”, devenit după Revoluţia anticomunistă din 1989 imnul naţional al României
Pages: 1 2
Reference URL's