M-am uitat in seara aceasta la emisiunea UTA 100%, moderata de Flavius Berar. Au fost invitati: Alexandru Meszar (managerul Atletico Arad), Richard Filaret şi Dumitru Copil.
Ideea topicului este urmatoarea: in cadrul emisiunii, intrebat fiind daca ar accepta un post in managementul UTA-ei, A. Meszar a spus ca nu il sperie provocarile. Ceea ce este insa mai interesant, si ce as dori sa dezbatem in cele ce urmeaza este urmatoarea afirmatie a dnului Meszar: o reconstructie insemna o selectie nationala de fotbalisti tineri intre 17 si 19 ani. Aceasta se realizeaza cu pretul sacrificarii unuia sau a doua campionate. Pentru a promova direct, strategia ar fi alta...Ei bine, ce ne dorim? Desigur ca ne dorim si sa promovam si sa reconstruim, insa in cazul in care nu s-ar putea amandoua , ce ati prefera? Care credeti ca ar fi un traseu realist pentru UTA in campionatul viitor? Se poate si reconstrui si promova? Se poate promova intai apoi reconstrui?
Dupa anuntul dnului Bara, putem vorbi aici si despre proiectele anuntate, pentru a nu incarca alte topicuri. Va fi decizia moderatorilor. :smile:
Eu am votat varianta 3 (cea ideala) pentru ca doar asa cred ca in 3 ani clubul s-ar putea autosustine (dupa cum doreste Ionut Chirila) si ar ajunge si UTA sa faca performante. Pe de alta parte, nu este de neglijat faptul ca echipe ca FC Brasov sau Fc Arges nu au promovat bazandu-se exclusiv pe tineri. Insa , indiferent de strategie, ne vom convinge de calitate ei abia la anul.
Parerea mea e ca un proiect de reconstructie doar cu jucatori sub 20 de ani e nerealist pentru ca nu cred ca putem aduna 25 de jucatori de varsta asta de valoare certa (si daca nu sunt de valoare certa unde e beneficiul UTA-ei?) si in al doilea rand cred ca niste jucatori tineri nu pot creste sanatos decat avand in jurul lor cativa oameni cu experienta de la care sa invete si care sa-i adune in jurul lor. Asa ca eu as opta pentru solutia de mijloc in care reconstructia si promovarea nu se exclud reciproc.
Intradevar ...e greu sa gasesti un lot intreg cu varste cuprinse intre 17-19 ani ..de valoare,dar cu vreo 5-6 minim jucatori cu experienta,totusi nici prea batrani acolo undeva la un 28,29 de ani am putea reconstrui echipa.
Cine stie ce se va intampla...pana se hotaraste Bara ..
Ce mi-as dori eu la UTA ar fi usor de realizat acum,tinand cont de atat de multele ratari de...¨obiective¨.Pentru a ma face cat mai bine inteles ar trebui sa facem distinctie clara intre doua lucruri si anume:obiectivul este una iar dorinta(promisiunea) sau ma rog prioritatea este alta.
In primul rand OBIECTIVUL UTA TREBUIE sa fie formarea unei echipe puternice,solide din toate punctele de vedere si la toate nivelurile printr-o foarte buna organizare impusa si coordonata de oameni competenti ,cu adevarat profesionisti, care in baza unui proiect bine pus la punct pe termen lung si foarte lung sa isi puna in practica cunostintele acumulate dealungul studiilor respectiv invatamintelor efectuate.Cu alte cuvinte sa arunce la gunoi improvizatiile,lozincile si ´originalitatile´!Eu cel putin sunt satul de povesti si cu siguranta si voi! Nu se va mai putea ,de acum incolo ,invoca nici lipsa banilor nici lipsa mai stiu eu carui lucru!In schimb ce putem invoca si avem din belsug vazandu-se de la o posta este amatorismul de care dau dovada unii si lipsei de valoare de care dau dovada altii.Crearea unei echipe puternice de temut!!!
Acesta ar trebui sa fie OBIECTIVUL PRINCIPAL AL UTA-ei!
Restul deriva de la sine din indeplinirea acestui obectiv cum ar fi promovari, castigari titluri s.a.m.d. pentru ca altfel ce se intampla stiti si voi foarte bine!Neindeplinirea asa ziselor ¨obiective¨ cum ar fi promovarea intr-un an sau chiar doi duce automat la un dezastru total!
Daca va veni unu si spune ¨La anul vrem sa promovam acesta-i obiectivul nostru!¨acela confunda termenii si nu prea stie ce vrea sau mai bine zis ce se vrea! Mai jos voi reda un reportaj care ar trebui sa dea exemplu la ceea ce am spus:
¨ Fiecare jucător al celor de la Ajax , de la cel mai mic până la cel mai mare trebuie sa dea o imagine bună atat pe gazon cât şi în afara lui.
Pentru asta clubul olandez are un cod intern strict pentru toţi fotbaliştii.Educaţia si bunul gust au o importanţa cel puţin la fel de egală cu fotbalul in interiorul şcolii de fotbal.Disciplina este indispensabilă pentru oricare jucător care vrea sa atingă succesul la Ajax Amsterdam şi
tocmai din acest motiv ajung sa triumfe cei care, pe langă posesia unor calităţi fotbalistice excelente dispun şi de o putere mentală
suficientă.
Obişnuiţi cu ideea că an de an jucatorii dispar pe bandă rulantă , direcţionaţi catre marile cluburi europene,maşinăria funcţionează la
cei mai inalţi parametrii pentru a găsi cât mai rapid un inlocuitor.Filozofia in acest caz este la fel de clară:”Când pleacă un fotbalist,altul trebuie sa fie pregătit pentru a face saltul pe Amsterdam Arena”. Şi acest fapt este cel care ii umple de mândrie pe conducatori.Orice antrenor al şcolii , odată intrebat de plecarea lui Sneijder ( cazul de faţă) va răspunde fără nici o urmă de dubiu in glas”Avem 14 Sneijder la Ajax, câte unul in fiecare echipă a noastră”
Odată intrat in pepiniera Ajax-ului,fiecare fotbalist este obiectul unui proces individual de evaluare.În fiecare zi evoluţia sa este notată
in cele 52 de rubrici ale fişei personale şi de trei ori pe an antrenorii se întâlnesc cu parinţii carora li se prezintă progresul copiilor.Acea fişa
tehnică cuprinde aspecte divizate in cinci nivele:atletic,fizic,tehnic,tactic şi psihologic,iar pentru ca puştii sa aiba şanse reale de a continua
in cadrul şcolii trebuie sa obţina o medie care sa fie apropiată de cifra 9.Practic se notează tot: de la şutul la poartă până la expresia afişată
in timpul partidelor.Este important pentru olandezi ca jucatorii sa transmită sentimentul de mândrie ca fac parte din Ajax şi sa inducă frica
in adversari la intrarea pe gazon.Se întâmplă foarte rar ca un jucător ce peste ani de zile are să se transforme intr-un star al fotbalului mondial
sa le scape celor de la Ajax, atât timp cât a trecut prin curtea lor.
Grupele mici deja se antrenează de trei ori săptamânal si stau patru ore in cantonament, ceea ce presupune un efort ce nu este la indemâna tuturor.Trebuie sa fie foarte fortificaţi mental pentru a rezista acestui ritm incă de mici, pentru că incep sa traiască aproape ca nişte profesionişti.Începând de la 15 ani, antrenamentele sunt patru pe săptămână iar cerinţele devin din ce in ce mai mari.Trebuie să menţină nivelul maxim atăt pe gazon căt si in studiile şcolare, ceea ce nu este deloc uşor.Din acest motiv , parasesc academia de fotbal mulţi care nu pot face faţă pe ambele fronturi.Cine nu poate evolua, abandonează Ajax-ul,pentru ca la Ajax nu este permisă pierderea de timp.Eficient şi clar.
Nu este de mirare ca Ajax a fost considerat copilul anilor 60.Până atunci echipele olandeze erau surclasate, primeau multe goluri şi atăt.Ajax avea in stilul său ceva contra-curent, rebel,departe de convenţional.Ajax a semnificat pentru fotbal ceea ce Beatles a fost pentru muzica pop.Dintr-o echipa necunoscută s-a transformat în purtatoarea de drapel a fotbalului.Succesele sale au pus capăt unei perioade negre dominate de vestitul”catenaccio” italian si duritatea argentinienilor.Ajax a redat balonul fotbalului.Producţia de jucatori a fost incredibilă,Cruyff, Neeskens,VanBasten,Rijkaard,Koeman,Bergkamp,Kluivert,Overmars,Davids,Kanu,Seedor f,Litmanen, fratii de Boer, actualii Van der Vaart , Babel, DeMul ( atenţie Steaua, Sevilla a plătit 5 milioane de euro pentru un alt puşti minune de la Ajax) sau Sneijder.Lista e mult mai numeroasă si este de-a dreptul stralucitoare din punct de vedere calitativ.Ca un detaliu , fiecare generaţie ieşita din academia Ajax a fost decisivă pentru obţinerea de succese in diferite echipe.De la Ajax-ul lui Cruyff, la Milanul olandez sau Barcelona condusă din teren de Koeman.In foarte rare cazuri fotbalul european îi este atat de îndatorat doar unui club.
oameni buni - totusi este liga a 2-a
la ce patroni avem, nu ar trebui sa fie o problema sa se reconstruiasca echipa in liga a 2-a si sa se promoveze. nu e ca in prima liga unde nu poti sa spui ca in acelasi timp poti sa reconstruiesti o echipa si sa te califici in cupele europene ...
Eu sunt pentru reconstructie sanatoasa. Am avut o experienta trista cu lucrurile facute in graba si pe genunchi.
Poate vom face o reconstructie sanatoasa intr-un an. :smile:
Cosmine, lumea nu mai are rabdare pentru asa ceva, asta este realitatea, nu vezi ca se gasesc destui "utisti" care ar fi in stare sa accepte orice compromis doar pentru meciurile din liga 1? Ma bucur totusi ca de data asta macar aici pe forum cei ce au vrut sa ne urmam parcursul firesc din liga a II-a au reprezentat o majoritate covarsitoare fata de acum doi ani cand am fost numai cativa "bezmetici" care am protestat in fata stadionului.
In sfarsit, eu am optat pentru varianta a III-a care este un compromis intre primele doua dar care are sanse mari de reusita daca se vrea cu adevarat.
Si eu sunt pentru o reconstructie sanatoasa,dar cred ca se poate face si intr-un sezon de liga a2a!!
Asa ca nu vad de ce sa nu promovam chiar din primul sezon!!!
La Craiova si Arges s-a putut,la noi de ce nu s-ar putea???
Intocmai. Nici Argesul si nici Brasovul nu au renuntat complet la fotbalisti batrani. Brasovul a promovat cu fotbalisti ca Ilyes, Maldarasanu, Nae Constantin, bine struniti insa de un antrenor respectat: Razvan Lucescu. Sper sa se repete istoria si la noi, pentru Brasovul pare un club deja puternic pentru Liga I.
Noi avem o foarte mare problema acolo sus...