http://www.glsa.ro/informatii/social/575...linei.html
Cazul Mădălinei Măruşca, o tânără grav bolnavă de o tumoare osoasă cu celule gigant osteoclastrom, la vârsta de doar 17 ani, a avut ecou în inimile mai multor arădeni.
Mădălina suferă de o tumoră recidivată, o lovitură grea atât pentru ea cât şi pentru familia ei. Suferinţa sa s-a făcut auzită după multe chinuri şi necazuri, când speranţele de refacere erau mici. Părinţii Mădălinei, alături de alţi oameni de bine, au făcut eforturi de neimaginat pentru a strânge bani pentru o intervenţie care promite o viaţă mai bună tinerei fete. Cu bunăvoinţa mai multor arădeni, cu fiecare zi care trece, cresc şi şansele ca Mădălina să învingă boala.
Mădălina, elevă la Liceul Moise Nicoară suferă de această boală din luna aprilie a anului 2008. Familia tinerei locuieşte în Cruceni, comuna Şagu. Bola a fost diagnosticată în urma unei simple dureri de picior, însă după un examen medical RMN s-a constatat că este vorba despre o tumoră la genunchi care atinsese tibia. În luna mai tânăra a suferit o primă operaţie la Bucureşti, având în vedere că, starea ei se înrăutăţea şi deja îi era afectat genunchiul şi o treime din tibie. Tânăra a trecut prin momente grele, când nu se putea ridica şi era ajutată de mama ei, Eleonora. După chinuitoarea operaţie au urmat controale lunare la Bucureşti şi recuperarea medi- cală. Când acest necaz părea să plece de la familia Măruşca s-a constatat recidiva tumorii ca mai apoi, la interval de o lună, în decembrie Mădălina să treacă printr-o a doua operaţie la Budapesta.
Chinul bolii întoarse
Starea bolnavei era foarte gravă deoarece tumora afectase foarte rău tibia. Greu încercată în preajma sărbătorilor de iarnă din 2008, familia tinerei a făcut rost de bani cu eforturi mari.
La operaţie a fost refăcut osul şi articulaţia genunchiului, iar costurile intervenţiei s-au ridicat la suma de 600.000 de forinţi, la care s-a mai adăugat şi un control la Oradea care a costat 4.000 de lei. După operaţie au urmat controale periodice şi nouă luni de gimnastică recuperatorie la Arad. Apoi, nenorocirea s-a abătut din nou, când la începutul lunii octombrie s-a constatat recidivarea tumorii care a invadat articulaţia genunchiului. Costurile la care s-au ridicat intervenţiile, controalele şi tratamentele specifice bolii au depăşit posibilităţile familiei, iar Mădălina s-a simţit fără forţă în faţa acestui necaz.
Lupta cu boala şi cu neputinţele a fost necontenită. Eleonora, mama Mădălinei, învăţătoare la şcoala din Cruceni, a făcut demersuri pentru ca povestea fiicei sale să se facă auzită. Nedispunând de banii necesari pentru o intervenţie în Bologna-Italia, intervenţie în urma căreia Mădălina s-ar reface, Eleonora a făcut apel la sensi- bilitatea mai multor oameni. Cazul Mădălinei a fost prezentat în cadrul spectacolului „Caravana Tardiţiilor de Iarnă“, organizat în luna decembrie de Centrul Cultural Judeţean şi Consiliul Judeţean Arad, pentru ca arădenii binevoitori să facă donaţii după posibilităţi. În cadrul spectacolului, arădenii mărinimoşi au dat o mână de ajutor pentru ca şansele Mădălinei să îşi revină să poată fi mai aproape.
Mână de la mână pentru viaţa unei tinere
Rugăciunile mamei ce se simţea neputincioasă s-au făcut auzite, iar ajutorul nu a întârziat să apară. Deşi la finele anului trecut se strânseseră doar 12 mii de euro din peste 30 de mii de euro, cât avea Mădălina nevoie pentru intervenţie, în prezent, speranţele au crescut.
Familia Măruşca a adunat aproximativ 27 de mii de euro de la finele lunii decembrie şi până în prezent. Intervenţia a fost amânată până în data de 12 februarie a acestui an, în speranţa că vor mai fi strânşi între timp bani. „Avem nevoie de 30 de mii de euro pentru 9 zile de spitalizare şi intervenţie în Italia şi, de asemenea, de încă aproximativ 4 mii pentru alte încă 5 zile necesare pentru un tratament complet. Mădălina va suferi o operaţie de rezecţie a tumorii şi de protezare. Dacă în decembrie am avut doar 12 mii de euro acum am reuşit să strângem mai mult... Nu am crezut că va fi posibil. Ne-au ajutat şi oameni pe care nu îi cunoaştem, fiecare cu cât a putut. M-au ajutat colegi profesori de la şcoală, de la Liceul Moise Nicoară, Primăria Şagu, Compania de Apă din Arad, Arhiepiscopia, biserici, patroni de firme, bănci din Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad. De asemenea, ne-au ajutat oameni pe care nu îi cunoaştem şi s-au oferit să ne împrumute bani, în cazul în care nu îi vom putea strânge până plecăm în Italia. Le mulţumesc tuturor şi doresc să ştie că după două eşecuri, nu am crezut că vom reuşi. Din păcate am şi pierdut nişte bani pentru că ne-am plătit drumul crezând că vom pleca în ianuarie în Italia dar pentru că nu am strâns destui bani nu am putut. Sper că până în 12 februarie să mai adunăm dar dacă nu vom reuşi vom încerca să împrumutăm sumele necesare. Intervenţia nu mai suferă amânare“, a declarat Eleonora, mama Mădălinei.
Mădălina are în continuare nevoie de ajutor pentru că este atât de aproape de ceea ce i-ar putea reda sănătatea. Părinţii ei sunt încrezători în însănătoşirea fiicei lor şi speră că vor mai putea strânge banii necesari pentru intervenţie. Cazul Mădălinei a dovedit că există oameni de bine şi că în cazuri de acest gen credinţa solidaritatea şi înţelegerea fac minuni. Mădălina se poate însănătoşi dar mai are încă nevoie de ajutor. Arădenii o pot ajuta pe Mădălina făcând donaţii la conturile deschise la Raiffeisen Bank: Titular MARUŞCA ELEONORA, RO 21 RZBR 0000 0600 10424896 cont în LEI, respectiv RO.
Părinţii Mădălinei pot fi contactaţi de asemenea la 0741.187124 sau 0257.418466.