Se reia razboiul vestului
5 Iulie 2006
Stefan Both ; Bogdan Cioara
Poli Timisoara si UTA se vor intalni din nou in prima liga a tarii, cele doua meciuri fiind cele mai asteptate de catre suporterii celor doua grupari.
Rivalitatea dintre Poli si UTA va reveni pe gazon incepand din sezonul 2006-2007, odata cu intrarea aradenilor in Divizia A. Cele doua echipe se vor intalni, in primul meci, la Timisoara, in etapa a XVI-a, in 18 noiembrie.
Veteranii care au participat la derby-ul regiunii de vest, isi amintesc cu nostalgie ca desi exista rivalitate, a dominat civilizatia si fair-play-ul.
Totul a inceput in 1964, cand UTA remiza 3-3 la Timisoara, trimitand Poli in „B”. UTA nu s-a impus pe Bega din 1974 pana in 1999, insa dupa un sfert de veac a castigat ultimele patru din cele cinci confruntari care au avut loc pe stadionul „Dan Paltinisau”.
Poli a invins la Arad cu 3-2, in 1989 si a promovat, iar in 2003 a izbutit un 1-0 pe Mures, victorie care a contribuit decisiv la retrogradarea „Batranei Doamne”. Acel 3-4 (2-0 la pauza) din octombrie 2002 este unul din meciurile memorabile dintre cele doua echipe, dupa Revolutie.
„Atmosfera era alta”
Simion Surdan este unul dintre cei mai vechi participanti la derby-urile dintre Poli si UTA. Timisoreanul a apucat sa joace chiar si impotriva celebrului Petchovschi, la inceputul anilor ‘60.
„Pe vremuri a fost o adevarata placere sa participi la un meci Poli-UTA. Tin minte ca din plecarea de la Timisoara, pana la Vinga, oamenii din sate ne aratau cu degetul rezultate favorabile noua, iar de la Vinga pana la Arad, scorurile erau pentru UTA”, spune Simion Surdan.
Acesta isi aduce aminte de vremurile de demult in care derby-urile dintre Timisoara si Arad se reduceau la dueluri fair-play, atat pe gazon cat si in tribune.
Nu ii plac deloc tensiunile care apar acum inaintea unui meci Poli-UTA si acea ura care se naste in randurile ultrasilor. „Stadioanele au fost mereu pline, si la noi si la ei, dar parca atmosfera era cu totul alta.
Acum e prea multa tensiune, pe care o provoaca presedintii de echipe. Inainte nu era asa ceva. Nu se injurau, nu se bateau suporterii si nu erau scandalurile de azi. Era un eveniment civilizat”, afirma Surdan.
„Poli este favorita”
Doctorul Simion Surdan spune ca pe vremea comunismului, in locul presedintilor guralivi de acum, au fost secretarii de la partid. „Erau oamenii care iubeau fotbalul si se mandreau cu echipa judetelor lor.
Se laudau daca reuseau sa castige, dar era altfel, era ceva placut”, mai declara Simion Surdan.Medicul Simion Surdan e de parere ca Poli nu va avea probleme cu UTA in acest campionat, timisorenii avand un lot mult mai valoros si omogen.
„Poli e favorita, asta e clar. UTA are de luptat cu omogenizarea, pentru ca ati vazut, si cei de la Poli au avut probleme. Le trebuie un an, doi sa se creeze relatiile de joc, dar pot deveni o echipa puternica.
Eu sper ca UTA sa ramana in Divizia A, e frumos sa mergem si noi la ei, la meciuri tari, nu doar ei sa vina la noi. Il au pe Lacatus e un om deosebit”, a incheiat Surdan.
Amintiri despre derby-urile cu Timisoara
Marcel Coras, mijlocas
„Derby-urile dintre UTA si Poli au fost dominate de o mare incrancenare. In teren se declansau toate energiile, insa, la final, toti eram prieteni. Daca vreti un meci la care am participat, 2-1 la Arad, in 1979, cu 15.000 de spectatori.
A fost 0-1, apoi am driblat tot ce mi-a iesit in cale si am inscris. Joni Broszovski, Dumnezeu sa-l ierte, a marcat apoi golul victoriei. Am mai fost in ’77, la Timisoara, cand am remizat 1-1, prin golul lui Batea. Au fost 40.000 de spectatori si o atmosfera incredibila”.
Mihai Jivan, portar
„Am debutat la Poli in 1974, dupa ce am venit de la UTA. Am pierdut la Arad cu 2-1, in urma unui meci pe muchie de cutit. In retur, Leac a marcat de doua ori, a fost 1-3 si am ratat cupele europene. Important este ca mi s-a indeplinit dorinta, adica cele doua echipe vor juca din nou in prima divizie”.
Adrian Ungur, atacant
„Conteaza mai putin ce a fost, important este ce va fi. Am marcat golul victoriei in 1993, scor 1-0. Tin minte ca m-am indreptat spre peluza polista, cu degetul in dreptul gurii. Le-am aratat de ce suntem in stare.
Sigur ca, in retur, am pierdut cu 1-0, pe un teren inghetat, deoarece primele patru etape din retur s-au jucat in decembrie. In opinia tuturor, Poli nu avea voie sa castige la Arad si invers. Miza meciurilor depasea, uneori, granitele fair-play-ului.”
Aradenii ar fi vrut sa intalneasca Poli, in prima etapa
Suporterii aradeni calculeaza si anticipeaza. Din totalul celor care au votat pe
http://www.uta-Arad.ro, 24 la suta ar fi vrut sa intalneasca, in prima etapa, la Arad, marea rivala din Timisoara.
La doua procente diferenta se afla cealalta Poli, Iasi, pe considerentul ca un meci cu Ionut Popa l-ar face pe acesta sa isi imparta simpatiile din suflet. Dintre echipele mari din Capitala, Rapid este lider in preferintele fanilor, cu 9,5 la suta, Steaua detine 6,7 la suta, iar Dinamo doar unu la suta.
„Nu ma intereseaza cu cine vom juca in prima etapa. In tur vom intalni toate echipele din Liga 1. Pregatesc la fel partida de la Arad, din etapa 1, indiferent ca vom juca cu Steaua sau Unirea Urziceni. Sunt sigur ca voi reusi sa le induc jucatorilor mei mentalitatea de invingator”, a spus Marius Lacatus, intre doua antrenamente cu UTA.
La Brasov, vremea tine cu fotbalul. Sunt 25 de grade Celsius, iar lotul „Batranei Doamne” prinde contur cu fiecare zi ce trece. „Azi (n.r. ieri) a venit Oncica (CFR Cluj), iar maine sunt asteptati Apostu (Farul) si portarul Daniel Tudor (Fehervar)”, a spus Marcel Coras, seful delegatiei ros-albe.
Wisla Cracowia nu se lasa prea usor induplecata pentru doleantele aradenilor si refuza, deocamdata, sa ii permita lui Norbert Varga sa li se alature celor de la UTA.
http://www.evz.ro/article.php?artid=264346