Dumnezeu sa il ierte!
A murit Otto Dembrovschi...
Scris de Editor
Thursday, 05 November 2009
Zi tristă în familia UTA-ei şi a fotbalului arădean. Otto Dembrovschi, component al echipei care a eliminat Feyenoord, a murit astăzi, la 67 de ani.
Dumnezeu să-l odihnească!
SportArad vi-l prezintă pe Otto Dembrovschi aşa cum l-a descris în urmă cu 4 ani Ovidiu Gancea, în publicaţia "Bănăţeanul".
CELĂLALT DEMBO
Dintre jucătorii din cea de-a doua generaţie de aur a Aradului, Otto Dembrovschi este un personaj aparte. Poate şi din cauză că este des confundat cu alt mare fotbalist, dar şi pentru că modestia l-a ţinut departe de ochii presei.
Au sărit ghipsurile
Otto Dembrovschi s-a născut în Ungaria, din părinţi de origine germană. "Acolo a găsit tata de lucru. Era sticlar din Turda. I s-a închis fabrica în 1938 şi a rămas şomer. În 1944 ne-am stabilit la Zalău, iar în 1949 la Târnăveni, unde am început să joc fotbal", povesteşte el. În 1961 a ajuns la Şoimii Sibiu, cu salariu de 1.000 de lei, fiind angajat la secţia turnătorie a fabricii "Independenţa". A urmat ASA Tg. Mureş, echipă la care a fost obligat să joace în timpul stagiului militar. "N-am vrut să plec şi cei de la Sibiu m-au internat de trei ori în spital, dar a venit un ordin direct să mă trimită şi dacă sunt mort în coşciug. Acolo erau deja mai mulţi fotbalişti. Toţi "bolnavi", cu ghipsuri sau legaţi la cap. A venit un ofiţer şi ne-a spus că ne trimite la control în Bucureşti, iar pe cei sănătoşi îi trmite la trupă. Urgent au sărit toate ghipsurile!". Ulterior s-a transferat la Vagonul Arad, în divizia B.
Apartament de la UTA
Transferul la Arad i-a adus o garsonieră şi o primă de instalare de 8.000 de lei, bani cu care şi-a cumpărat mobila pe care o are şi acum. A fost angajat la Uzina de Vagoane, pe un salariu de 800 de lei. În iarna anului 1970 a fost solicitat să participe cu UTA la un turneu de patru meciuri în Belgia. A reuşit să marcheze în fiecare joc şi l-a convins pe antrenorul Nicolae Dumitrescu să-i ceară transferul. "Vagonul nu a fost de acord, dar a rezolvat Partidul. UTA a dat cinci jucători pentru mine; Meţcas, Czako, Moţ, Bacoş şi Atodiresei", povesteşte fostul atacant. La plecare, cei de la Vagonul i-au luat garsoniera, însă a primit imediat un apartament central cu ajutorul celor de la UTA. Noul atacant arădean a prins un retur de excepţie, reuşind să înscrie 15 goluri în 12 etape. În clasamentul golgheterilor s-a clasat pe locul doi, după Oblemenco, care avea 16.
ImageAventuri la Rotterdam
În 1970, Otto a ajuns să joace în Cupa Campionilor Europeni. La Rotterdam, clubul olandez i-a îmbrăcat pe arădeni cu echipament nou Adidas. "La mine a fost o problemă cu bocancii, pentru că am labele mai late pe rist. Mi-au luat măsurile şi într-o zi am avut bocanci speciali." A fost o deplasare cu multe amintiri pentu jucători. "Am plecat cu un avion IL 14 de 18 locuri. Când am aterizat, ne-au adus o scară mai înaltă decât avionul. Până la urmă, am coborât pe o plasă de sârmă, iar pilotul striga să nu ne înghesuim pe o parte, că se îmburdă avionul. Ziariştii se distrau. Când au venit olandezii la Arad au avut un avion de 140 de locuri."
Retras de la Poli
În returul campionatului din 1972, s-a transferat la Poli Timişoara, în divizia B. "Am mers împrumut ultimele cinci etape să-i ajut să promoveze, la luptă cu Crişul Oradea. A promovat Crişul". Meciurile de la Timişoara au fost ultimele apariţii din cariera de fotbalist. La încheierea campionatului, la 30 de ani, s-a retras. "M-am întors la Arad şi mi-am văzut de meseria de maistru la Uzina de Vagoane. Am ajuns să conduc peste 100 de oameni. În 1996 am ieşit în pensie." Între timp a participat la toate meciurile de old-boys în care a fost invitat. Acum, îşi completează pensia muncind la bazinul descoperit de la Pădurice.
CARIERA. Otto Dembrovschi s-a născut în 18 august 1942, în Ungaria. A jucat la Chimica Târnăveni (1956-1961, div. C), la Şoimii Sibiu (1961-1964, div. B), ASA Tg. Mureş (1964-1965, div. B), Vagonul Arad (1965-1969, div. B şi A), UTA (1969-1972). S-a retras în 1972 după ce a jucat patru etape la Poli Timişoara, în divizia B. Are peste 60 de meciuri şi 30 de goluri în divizia A, patru meciuri în Cupa Campionilor (cu Feyenoord şi cu Steaua Roşie Belgrad) şi un titlu de campion naţional cu UTA în 1970.
ImageOTTO ŞI IMI. Otto Dembrovschi a fost mereu confundat cu Emeric Dembrovsch, de la Poli Timişoara. "Cel care a fost cu naţionala în Mexic e altul. El are statuie acolo", explică Otto. Unii au crezut la un moment dat că erau fraţi, alţii că era coincidenţă de nume. "Imi mi-e verişor de-al doilea. El e din Câmpulung de Tisa, de lângă Cugir. E mai tânăr cu cinci ani. Nu ne-am cunoscut până la un meci de Cupă la Sibiu. Eu eram la Vagonul, el la Dinamo Bacău. Am făcut cunoştinţă înainte de meci. După joc l-am chemat la o bere. A băut patru sticle şi a plecat pe patru cărări. Mai târziu mi-a spus că a fost prima dată când a băut atât."
LENTILA. "Când am jucat cu Steaua Roşie la ei, Charlie Calinin trebuia să-l ţină pe Geaici. La un moment dat, 100.000 de spectatori nu ştiau ce caută cei doi prin iarbă. Calinin şi-a pierdut lentila de contact şi Geaici îl ajuta să o găsească. Au dat de ea şi după aia au continuat să joace", îşi aminteşte fostul jucător de la UTA.
"Când am ajuns la Arad, ne-au confiscat la club echipamentul primit de la Feyenoord, doar sacoşele au rămas la noi. Am şi acum sacoşa. Nici nu mai ştiu câtă bere a cărat în 35 de ani!" - Otto Dembrovschi, 2005.
http://www.sportarad.com