Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Despre Arad (discutii libere)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
in timp ce in alte orase militarii pensionari sau rezervisti huiduiau autoritatile(mai timid sau mai puternic, impinsi sau nu putin de la spate) , falca s-a gandit sa dea inca o dovada ca la Arad el controleaza totul si i-a scos la o hora pe "rezervistii de casa" . tristi oameni si trista tara (sa nu zic oras)
Mai lasa-i in plm si pe rezervistii vietii.Ce au facut aia sa merite pensiile alea? Sunt calculate cumva dupa contributia lor la stat? Ma indoiesc. Bunica-mea a trudit o viata intreaga, i s-a luat tot de catre comunisti, a lucrat la colectiv de nevoie iar cand a ajuns la pensie abia daca putea sa cumpere 2 paini si un kil de ceapa.
Aveti impresia ca prin ipocrizia asta sociala se scoate tara din rahat?
Kidule, adevarata problema este ca acelor oameni le sunt incalcate drepturile...daca aprobam asta pe diferite considerente exista pericolul ca in viitor asta sa devina o normalitate...desi cred ca deja se intampla...
Care drepturi Nelutu? Ajungem acum sa ne raliem cu orice basina pesedista doar pentru a da in Basescu?
Kidule oamenii aia au trait toata viata pregatiti ca in cazul unui razboi sa fie in prima linie. Nu e usor si nu e putin lucru.
feilictari realitatea si antena 3 :

http://www.realitatea.net/sebastian-laza...95207.html
http://www.realitatea.net/ctp-despre-ran...95274.html

ca sa revenim la Arad : cum sa sarbatoresti unirea dintre moldova si muntenia la Arad (cand in alti ani nu s-a organizat nimic de genul asta si mai ales in momentul asta cand se preconizau proteste) si mai mult cum sa dansezi hora unirii cand aia din fata ta, care te-au "chemat la ordin" tocmai ti-au taiat la jumatate sau chiar mai mult pensia ? despre asta era vorba de fapt si nu despre sume sau despre o anumita categorie. cevad e genul "daca la voi nu se poate la mine(falca) la Arad se poate"
Sa ne amintim ca la Arad nu s-au tinut proteste ale sindicatelor pe considerentul ca "nici asa nu le aproba". Acum am vazut ca totusi se poate organiza ceva pe platoul din fata Primariei.
Altfel, nici eu nu cred in statutul de victime al rezervistilor. Nu stiu cat de pregatiti erau pentru un razboi deoarece sa ne amintim cat de paranoia a fost societatea romaneasca in comunism fata de o eventuala agresiune a statelor capitaliste. De aici, cred eu, o armata supradimensionata si mult mai mult ideologizata decat tehnologizata. Acum am ramas cu extrem de multi pensionari militari (printre protestatari au fost si politisti, pompieri, securisti de cariera - nu simpli turnatori) care au stiut sa isi promoveze interesele pentru a avea astfel de pensii bunicele. Si in primii ani de dupa 90 am mai avut noi paranoia razboiului clasic, mai ales impotriva ungurilor (am citit undeva un citat din Vadimul anilor 90, ceva de genul: daca ne enervam mai facem un mars pana la Budapesta). Paradoxul e ca da, e legal sa le ramana asa pensiile. Dar, eu nu ii consider deloc niste potentiali eroi, cel putin pe marea majoritate. Cred ca nu ei erau indreptatiti sa huiduie (cu pensii scazute de la 40 la 20 de mil.) ci mai degraba profesorii, medicii, functionarii publici.
Luci n-ai dreptate, sunt rezervisti (si nu putini) cu pensii mult mai mici decat atat. Din pacate cadem exact in capcana lui Basescu, incepem sa ne uitam chioras unii spre altii, fiecare fiind indreptatit sa-i conteste, legal si moral, dreptul celuilalt la venitul si pozitia sociala pe care o are. Daca o luam asa, toti cei care au invatat sau au muncit pe vremea comunismului au facut parte dintr-o societate falimentara si nu isi merita banii. Si atunci ce facem, hai sa ii inchidem pe toti undeva si sa-i exterminam. Nu spun ca ii plang pe cei care au ajuns de la 40 de milioane la 20 de milioane dar hai sa nu cadem in pacatul comunismului de a-i considera pe acesti oameni chiaburi. Cand ai 40 de milioane pensie te bazezi pe ea, poate iti faci tie sau copiilor un credit pentru o casa. In conditiile astea o injumatatire a venitului poate insemna o adevarat drama. Pana la urma asa cum spunea si OldRed, atata timp cat exista o lege in acest sens, atata timp cat oamenii aceia si-au castigat un drept (cuvenit sau nu) nu ai dreptul sa-i deposedezi de el dupa o viata intreaga. E si ilegal si imoral!
Eu nu consider ca am cazut in nicio capcana pentru ca nu a trebuit sa vina Basescu sa imi spuna ca este normal ca fiecare sa primeasca pensie dupa cat a contribuit nu dupa ultimul salar sau mai stiu eu ce alta ordonanta in baza careia a iesit anticipat la pensie.
Nu fac greseala sa ii discreditez pe toti militarii insa marea majoritate a celor care urla acum in strada au dus-o mereu bine indiferent de regim. Apoi in plus de asta nu pot sa uit ca multi din cei ce urla acum au facut ce au facut la revolutie.
In concluzie, cu mine, cu tine, cu generatia noastra cum ramane? Ii mai poti tine pe toti in spate in conditiile in care populatia activa este tot mai putina. Poate sistemul asta sa le asigure lor pensiile alea babane? Oare e moral, oare le merita?
(25-01-2011 09:10 AM)Kidu Wrote: [ -> ]Care drepturi Nelutu? Ajungem acum sa ne raliem cu orice basina pesedista doar pentru a da in Basescu?

kidule, pensia este un drept patrimonial care odata dobandit nu poate sa fie retras sau modificat...plus de asta nicio hotarare guvernamentala nu poate sa modifice o lege...asta intr-o tara normala...
oamenii aia nu au nicio vina ca asa au fost legile atunci...

cine isi asuma o cariera militara are niste constrangeri in raport cu ceilalti, in raport cu alte profesii. in orice tara civilizata militarii au avut si au intotdeauna un regim special...
(25-01-2011 02:12 PM)OldRed Wrote: [ -> ]drept patrimonial care odata dobandit nu poate sa fie retras sau modificat

istoria ne-a dat in general alte exemple :)
nu zic ca e corect , dar cam asta se intampla cand arunci banii intr-un sac fara fund
Imi pare rau Nelu dar nu pot fi de acord cu tine. Iata si de de ce:
- nu mi se pare normal ca unul ce a lucrat 12, 15, maxim 20 de ani sa castige o pensie de patru ori mai mare daca nu si mai mult fata de unul care munceste 45 de ani. Nu mai vorbesc aici de huzureala si de conditiile pe care le-a avut el la unitate in dauna unuia care a muncit in fabrica.
- de la al doilea razboi mondial Romania nu a mai participat la niciun razboi, la niciun conflict armat decat cu mici exceptii si doar cu trupe medicale sau auxiliare de mentire a pacii. Oricum nu am fost implicati direct in niciun conflict si niciun militar nu poate sa vina si sa isi justifice medaliile alea care atarna greu la coeficientul de calculare a pensiei.
- drept patrimonial de acord insa cum spuneam, sa fie calculat in baza procentului cu care a contribuit el pentru pensia aia altfel ia din buzunarul meu si alt tau iar eu unul cu asta nu pot fi de acord.
- nivelul lor de pregatire si de profesionalism este fix egal cu 0, drept dovada ca nu stiu sa faca nimic si marea majoritate dintre ei odata ce au parasit serviciul militar nu mai sunt in stare sa faca nimic altceva.
- nicaieri in nicio tara civilizata nu mai gasesti un astfel de sistem disproportionat si inechitabil. Trebuia odata si odata sa se faca dreptate si in privinta asta indiferent de culoarea politica de la guvernare.
discutia poate continua la infinit atata timp cat privim lucrurile din unghiuri diferite.
eu faceam referire strict la incalcarea dreptului...si nu pot sa fiu de acord cu asta indiferent ce argumente se aduc...
referitor la nivelul disproportionat de retributie...se poate aplica o crectie printr-o noua lege...dar legea nu poate functiona retroactiv...
orice stat sustine o armata pentru a fi pregatita de razboi nu sa sustina razboaie pentru justificarea renumeratiilor si cheltuielilor...
la nivelul de pregatire...da sunt de acord, dar principiul se poate aplica la multe categorii profesionale iar rezultatul nu ar fi mult diferit...
in general...si in fabricile comuniste nu era chiar asa o speteala sa muncesti si mai mult decat atat se fura pe rupte, aproape fara exceptie...le putem oare ciunti drepturile si acestora pe considrentu asta? NU
am crezut ca vom reveni la un moment dat on-topic , dar ....

@Kidu

- asta cu huzureala e cea mai de cacat minciuna aruncata prostimii. profesorii se huzuresc ca au vacante lungi, doctorii se huzuresc ca iau spaga multa, bugetarii se huzuresc ca nu fac nimic toata ziua, militarii (aici mai intra si politistii, jandarmii si membrii curtii de conturi) huzuresc pe pensii nemeritate......comparatia intre jobul din fabrica si cel din aviatie e identica cu comparatia intre cel care sapa santuri sau un inginer . Nu poti nega ca cel care sapa santuri nu munceste din greu pentru cei 800 ron pe care ii castiga si va avea o pensie de 500 ron iar inginerul "huzureste" dupa principiul tau la birou toata viata pe un salar de 4000 de ron si va lua o pensie de 2000. NU POTI COMPARA SI NU E CORECT SA SPUI CA DOAR UNII MUNCESC SI ALTII "HUZURESC" .

Oamenii aia cand s-au angajat sau mai mult cand au facut facultatea(scoala ,liceu, etc) stiau incotro se indreapta viata lor, cam care ar fi castigurile pe care le vor avea in jobul lor precum si care vor fi beneficiile colaterale ( deplasari, prima de deces, pensie de veteran, pensie din AFARA fondului de pensii,etc)

Le stia de la inceput si a ales un drum....care acum se modifica retroactiv fara a mai putea el sa faca ceva ca sa isi mais chimbe viata sau destinul (pensie, drepturi, etc).

Nu e vorba de sume. E vorba de nedreptate. Nu e corect sa modifici retroactiv nici un drept , in special unul patrimonial. Si toate procesele vor fi castigate in tara (nici macar nu vor ajunge la CEDO) deci te imbeti cu apa rece daca crezi ca se poate asa ceva intr-un stat de drept. La fel ca si in cazul bugetarilor sau a altor categorii se incearca obtinerea unor fonduri rapide , nemeritate si amanarea pentru cat mai mult timp a inevitabilului.....PLATA acestor drepturi si anularea actualelor masuri! Atat! Amanarea!

De fapt aici e drama tuturor! Le sunt incalcate drepturile cu buna stiinta , si oamenii vor fi nevoiti sa si le apere in instanta! Iar ei, pdlistii in frunte cu chiorul sef, stiu asta, dar nu ii intereseaza! Vor obtine "bula de aer" timp de cateva luni, poate chiar cativa ani si pentru ei e suficient! Insa cei afectati se vor descurca fiecare cum poate!

- in ceea ce priveste cotizatia la fondul de pensii , asa ceva nu exista la aceasta categorie! Nu vad insa de ce e vina celor care acum sunt in pensie ca au existat acele legi atunci ? Modifica structura pensiilor , da o lege prin care toate cadrele militare si mai contribuie la fondul de pensii, plateste-i dupa principiul contribuitatii , insa fa-o de acum inainte si nu retroactiv !!! Ce vina au oamenii astia si cum se mai pot ei apara cand pe vremea lor au existat alte legi ? Orice lege se aplica in viitor si nu retroactiv !
- iar in ceea ce priveste tarile civilizate peste tot exista fonduri de pensii SEPARATE pentru politie, militari sau angajati la stat fata de cei din privat!!!
Aici nu cred ca mai e vorba de "minciuna de aruncat prostimii", in ceea ce ma priveste si pana acum consideram ca rezervistii (unii dintre ei) au pensii exagerat de mari pe care le primesc la 50 de ani. Personal consider ca o solutie acceptabila ar fi urmatoarea: acordarea pensiei speciale incepand cu varsta pensionarii normale (sau hai sa zicem cu un minus de 5 ani). Pana atunci, intre perioada de incetare a activitatii si intrarea in pensie, sa primeasca o suma de genul catorva milioane de lei, care eventual sa nu fie oprita daca se angajeaza in campul muncii.

Ce am spus mai sus nu se poate aplica dpdv al legalitatii. Legal, pensiile lor nu pot scadea. Personal am cateva rezerve fata de moralitatea retragerii de lux a unor oameni la varste cand inca "sunt in putere". Legile insa nu pot fi schimbate peste noapte, de aceea am spus ca profesorii, functionarii, medicii, sunt mai indreptatiti sa huiduie Guvernul.
Perfect de acord si cu tine si cu Kidu cand vine vorba de "unele" situatii privind pensiile masluite prin pensionare anticipata sau prin incasarea cu 6 luni inainte de pensionare a unor salarii de 2,3 ori mai mari decat a luat pana atunci doar in ideea obtinerii unor foloase necuvenite. Dar ei ca sa nu isi bata capul au generalizat si i-au bagat pe toti in aceeasi oala. Plus ca legal , repet, nu poti aplica o lege retroactiv.

Si ca sa revenim on topic la Arad (dar si referitor la scopul pdl-eilor de a amana doar "inevitabilul") ..profesorii au castigat in instanta si ...guvernul decide aplicarea abia dupa 2012 (poate 2020,2100,etc) :

http://www.aradon.ro/dreptatea-nu-umple-...4-06370863
Redpunk, tu nu intelegi ca fac abstractie de portocalii, rosii sau galbeni. Pur si simplu nu mi se pare just ca unul din asta sa castige atatia bani din buzunarul meu si din taxele si impozitele pe care le platesc. Daca ar fi numai dupa contributia lui m-ar durea in cot iar argumente de genul ca nu exista principiul contribuitatii ma lasa rece pentru ca sunt facile si lipsite de logica. Daca odata s-a facut o greseala nu inseamna ca trebuie sa continuam la nesfarsit cu acea greseala.
Si da, marea majoritatea a bugetarilor HUZURESC si o freaca la rece, asta e perceptia mea formata ori de cate m-am lovit de ei sau am discutat cu ei. Diferenta dintre unul din asta si unul din fabrica este ca cel de-al doilea isi gaseste oricand de lucru daca firma se inchide, poate arata oricand ce facut si se vede ceva de pe urma lui. La orice concurs de competenta iti poate demonstra de ce este in stare pe cand un plimbator din asta de hartii nu va fi in stare sa faca acelasi lucru. Nu au decat sa se recalifice, sa se zbata si in final daca sunt capabili se vor putea reprofila insa pentru asta trebuie si un pic de vointa care lor din pacate le lipseste. Lor le convine sa stea pe spatele altora pentru ca asa au fost invatati iar acum cand sunt afectati urla ca din gura de sarpe si se ascund sun tot felul de metehne sociale.

Oricat de antipatic mi-ar fi Basescu, ii dau dreptate cu un singur lucru: "suntem o tara de asistati social". Ma detasesz de orice partid politic, de orice doctrina pentru eu discut aici de un principiu, despre ceea ce mi se pare mie moral sau nu in baza scarii mele de valori. In concluzie nu ma vei convinge niciodata sa iti sutin aceasta idee si nu voi fi niciodata solidar cu astfel de oameni.
Kidule imi pare foarte rau sa iti spun ca esti intr-o mare eroare si intr-o mare prejudecata in ceea ce priveste "majoritatea bugetarilor care huzuresc". Am lucrat si in sistemul bubetar si in cel privat. Am intalnit in ambele sisteme acelasi gen de situatii, in proportii egale, intre oameni competenti care isi fac treaba si trantori care freaca menta. Culmea e ca in ambele sisteme, cei din urma o fac pe salarii mari de regula. Daca vorbim de sistemul bugetar, exista in fiecare institutie sefi si sefuleti ajunsi in functie pe pile si care nu fac nimic pe salarii consistente. In spatele lor se afla de regula o armata de oameni care munceste pe branci (exista si exceptii insa din pacate astea sar in ochi) pe niste salarii de mizerie. In cine crezi a a lovit reducerea cu 25% a salariilor? In spagarii cu 10.000 de lei pe luna sau in "fraierii" cu ani de facultate in spate si care la sfarsitul lunii de trezesc ca nu stiu cum sa isi imparta cei cateva sute de lei? Din pacate e genul de concluzie care nu cred ca poate fi schimbata, sau nu prea usor, de aceea nici nu incerc. Dar e trist...
Ma rog, e posibil si ce zici tu ca nu sunt eu detinatorul adevarului absolut insa asta oricum e o discutia paralela legata la cea de pensiile militariilor si oricum acum observ ca de fapt si discutia asta ar trebuie si chiar va rog sa o purtam aici: http://www.uta-Arad.ro/forum/showthread....35&page=19
Amestecate
Sebastian Şiclovan , 25 ianuarie 2011 00:22 http://www.observator.info

Obişnuiam să ne amuzăm în redacţie, amintindu-ne o replică a lui Lucian Valeriu într-o şedinţă de machetă. I s-au cerut amănunte despre un articol pe care urma să-l scrie, iar Lucian a spus cu maximă nonşalanţă că habar n-are ce iese. "Dragul meu, eu mă pun şi scriu, iar ideile îmi vin pe parcurs. Nu pot să-ţi zic acum, pentru că nici n-am început". Nici eu nu ştiu ce iese azi, fiind ultima dată când îmi vine rândul la scris editorial în Observator. Am eu câteva "of-uri", cred că despre ele o să scriu, dar nu ştiu ce iese.

Mă amuz şi acum când îmi amintesc că mi s-a reproşat, la un moment dat, după începutul activităţii la Observator, că am fost adus pe pile. Lajos Notaros, primul redactor-şef al ziarului, este vărul meu. Prin august 1997 m-a sunat şi mi-a spus să-mi pregătesc actele, că mă angajează la noul ziar, la sport. Aveam pile, deci! Apoi, pe la mijlocul lunii septembrie mă sună din nou. Să merg, să depun o cerere, să mă înscriu la concurs, că nu mă poate angaja direct. Directorul de atunci, Tristan Mihuţa, nu auzise de mine - nici n-avea cum - şi n-a fost de acord să mă angajeze fără concurs. Şi aşa am ajuns să scriu vreo zece pagini, faţă-verso, despre "Aradul - Toamna", să adresez zece întrebări primarului şi să analizez primul an de mandat al guvernului Ciorbea, parcă. M-a sunat apoi Mihaela Balint, să-mi spună că am fost admis, dar m-am bucurat prea repede, pentru că au vrut să mă trimită la "actualităţi" la Ica Bunaciu şi am refuzat. Am vrut la "sport" şi până la urmă m-au trimis acolo. Deci, nu cred că am avut pile.
Deşi sunt sigur că mă voi întoarce într-o zi, simt nevoia să-i mulţumesc lui Tristan Mihuţa. Deşi îmi era frică de dumnealui, deşi la un moment-dat îl uram pentru că aveam senzaţia că-i favorizează pe unii, deşi nu eram mereu pe aceeaşi lungime de undă, mi-a marcat decisiv activitatea. M-a lăsat să fur meserie. Se spune că meseria trebuie să o furi. Eu cred că, mai degrabă, trebuie să dai peste persoana care să-ţi permită să o faci, iar Tristan Mihuţa este o asemenea persoană. Şi mai trebuie să-i mulţumesc lui Andrei Ando, şeful de la "sport" din octombrie 1997. L-am înlocuit - tot prin concurs, deci iar n-am avut pile :-) - câteva luni mai târziu, prin februarie 1998, dar îi datorez multe în meserie. M-a simţit probabil că nu vin la ziar doar ca să am un loc de muncă şi m-a lăsat să stau lângă el, să învăţ.
Mă doare că dispare Observatorul, dar nu pot să fiu ipocrit, să spun că sunt distrus. Nu sunt distrus tocmai pentru că şi Observatorul mi-a oferit şansa unui alt loc de muncă. Mi-a permis să fac un salt profesional din Divizia B, undeva prin Europa League. Dacă n-ar fi fost ziarul, dacă nu-mi vedeam de treabă, cred că n-aş fi avut şansa de-a face un salt peste eşaloane şi trebuie să-i fiu recunoscător. Aşa cum ar trebui să fie şi unii dintre foştii colegi care acum se bucură că dispare ziarul. Mă doare că nu realizează sau nu acceptă că au folosit ziarul drept trambulină pentru propriile interese, părăsindu-l la prima ofertă. Mi-aş dori să mă înşel, dar în unele cazuri chiar nu cred. Sunt destui care au avut abilitatea de-a pune mâna pe locuri de muncă bune, care le oferă linişte, prin trambulina Observator. Nu sunt de condamnat şi nici măcar de arătat cu degetul. Doar mi-ar plăcea să fie şi ei trişti, împreună cu noi, măcar pentru câteva secunde.
P.S. Despre alte lucruri mai importante, despre ce-a însemnat Observator în peisajul presei arădene, despre neoficiala şcoală de jurnalism care a fost de fapt, cred că va scrie Andrei Ando. Ar trebui să scrie. Ar putea să o facă şi Mihuţa, Notaros, Balint sau Mărginean, dar neşansa lui Ando este că lui i-a revenit infernala misiune de-a stinge lumina.
-----------------------------------------------------------
pareri de rau, regrete in viteza maxima, o zi maxim doua si gata uitam totul. mergem mai departe.
recunosc ca pentru mine si pentru Suporter Club UTA, Observatorul a fost tot timpul un aliat, nu stiu daca numai pentru ca Seba ne este prieten, amic, apropiat dar chiar si pentru acest motiv disparitia ziarului ne va afecta.
din pacate s-a dus Observatorul. vina apartine nu atat echipei redactionale ci a celei manageriale, actionarilor total dezinteresati de proiect care nu au dat nici un semn ca isi doresc salvarea ziarului ci doar dorinta de a-l elimina pe celalalt.
moartea se datoreaza disputelor politice transpuse de la nivel regional si local in cel al actionarilor, se datoreaza dorintei absurde a actionarilor de a detine mijloace de presiune in cazuri de forta majora, se datoreaza lipsei unor minime cunostinte de management in presa al actionarilor.
Vina lui Ando e minima. Nu e nici el vreun guru al economiei si managementului dar cel putin are demnitatea sa stea pe baricade pana la capat si sa-si asume esecul Observator dupa ce a incercat sa-l salveze.
Poate ca cei care elucubreaza acum pe forumuri, site-uri sau prin diverse redactii locale gresesc cand atribuie esecul vreunui asasinat politic. Gresesc pentru ca nu cunosc nici asasinul si nici motivul crimei insa nu sunt departe de adevar.
Si dintre cele 3 cotidiene locale, Observatorul sta cel mai bine din punct de vedere financiar.
Si pentru ca nimeni nu spune pe fata motivul disparitiei, incerc eu:
motiv aparent - lupta intre actionarul Luca apropiat mai vechi si mai nou PDL si insipida, insalubra actionara Lizuca care nu puteau conlucra, nu mai participau cu sume la finantarea ziarului, nu incercau decat sa scape unul de celalalt pentru a controla singuri ziarul ( absurd si ireal)
motiv real - plictiseala actionarului majoritar Luca de a mai detine un ziar in Arad dupa ce strategia i-a reusit ( a cumparat Observatorul pentru a avea un instrument de presiune antiPDL insa cum maretul s-a reintors la partidul mama portocaliu si a ajuns chiar deunazi sa detina vreo 70-80% din terenurile pe care se construieste Arad-Timisoara)
cam asta e sfarsitul Observatorului de care desi acum ne permitem glume de birt, mai tarziu ne va fi dor, de care vom avea nevoie.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Reference URL's