Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Despre Arad (discutii libere)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
http://en.wikipedia.org/wiki/Arad_%28Hun..._county%29
Comitatul Arad a fost unul din comitatele Ungariei din perioada regatul ungar, 1876 - 1918.
Cine stie mai multe despre ce a fost atunci , sa comenteze
in sfarsit acum si in Romania, Ryanair opereaza de pe Arad, inca mai sunt bilete la preturi super petru Milan.
http://www.hotfly.ro/Ryanair-Low-Cost-in...-2008.html
Judetul Arad are 457 de mii de locuitori, iar municipiul 167 de mii:

Institutul National de Statistică a realizat situatia populatiei judetului Arad, în vederea întocmirii listelor cu alegători, pentru alegerile locale din luna iunie. Potrivit statisticii oficiale, populatia judetului Arad era la 1 iulie 2007 (dată de referintă la nivel national) de 457.713 persoane, din care în municipiu 167238 persoane. Cel mai mare oras din judet, ca număr de populatie, este Pecica (13 524 de locuitori), urmat îndeaproape de Sântana (13 341). Peste 10 mii de locuitori mai are doar orasul Lipova: 11 199 de persoane. Orasul cel mai mic din judet (după acelasi criteriu, al populatiei) este Sebis, cu 6415 persoane. Cele mai mari comune ale Aradului sunt: Vladimirescu (11.294 locuitori), Macea (6519 locuitori), iar cele mai mici: Sistarovăt (315 locuitori) si Ignesti (793 locuitori). Vă prezentăm, mai jos, situatia completă, asa cum reiese din studiul Institutului National de Statistică.

URBAN 253437

MUNICIPIUL Arad 167238
ORAS CHISINEU-CRIS 8340
ORAS CURTICI 8145
ORAS INEU 9641
ORAS LIPOVA 11199
ORAS NADLAC 8021
ORAS PANCOTA 7573
ORAS PECICA 13524
ORAS SANTANA 13341
ORAS SEBIS 6415

RURAL 204276

ALMAS 2994
APATEU 3672
ARCHIS 1639
BARSA 1916
BARZAVA 2892
BATA 1181
BELIU 3278
BIRCHIS 2030
BOCSIG 3595
BRAZII 1314
BUTENI 3458
CARAND 1222
CERMEI 2849
CHISINDIA 1520
CONOP 2404
COVASINT 2651
CRAIVA 3018
DEZNA 1415
DIECI 1644
DOROBANTI 1688
FANTINELE 3444
FELNAC 3016
FRUMUSENI 2614
GHIOROC 4187
GRANICERI 2527
GURAHONT 4332
HALMAGEL 1443
HALMAGIU 3337
HASMAS 1400
IGNESTI 793
IRATOSU 2327
LIVADA 2978
MACEA 6519
MISCA 3652
MONEASA 1032
OLARI 2057
PAULIS 4292
PEREGU MARE 1771
PETRIS 1617
PILU 2138
PLESCUTA 1314
SAGU 3907
SAVARSIN 3209
SECUSIGIU 6074
SEITIN 3003
SELEUS 3106
SEMLAC 3873
SEPREUS 2651
SICULA 4505
SILINDIA 865
SIMAND 4354
SINTEA MARE 3714
SIRIA 8595
SISTAROVAT 315
SOCODOR 2271
SOFRONEA 2684
TARNOVA 6173
TAUT 1970
USUSAU 1340
VARADIA DE MURES 1926
VARFURILE 3044
VINGA 6440
VLADIMIRESCU 11294
ZABRANI 4587
ZADARENI 2468
ZARAND 2718
ZERIND 1390
ZIMANDU NOU 4630

Sursa: http://www.observator.info
Zabrani e una din cele mai mari comune din judet. Frumos, frumos!
Centrului istoric i se reabilitează străzile, iar clădirile sunt demolate
http://www.observator.info

În anul 1827, pe actuala stradă Heim Domokos, la numărul 1, era construită una dintre cele mai vechi case ale Aradului de azi. În imediata apropiere se află şi cea care a fost declarată „cea mai veche casă din Arad”, la numărul 5. Cei şapte platani seculari şi un tei, pe care îi găsim în mica piaţă, sunt martorii acelor vremuri, alături de clădirile rămase în picioare.

Balcon stilizat, cu liră, stil baroc cu decor clasic specific anilor 1800. Structura interioară, cu diferenţe de nivel şi bolţi diverse, denotă etape diferite de construcţie. Dan Demşe, fost muzeograf, profesor de istorie, spune că e posibil ca în această casă să fi locuit un muzician german sau ceh. Fierul forjat şi nu turnat dezvăluie perioada timpurie în care a fost proiectat.

Primăria însă, care se laudă cu reabilitarea centrului vechi, aprobă demolarea uneia dintre cele mai vechi case din Arad, pentru că aceasta este intenţia actualului proprietar. Nu este monument istoric, în schimb se află în aria protejată, pentu că această casă face parte din vatra oraşului.

De ce nu ar trebui demolată casa aceasta? „Pentru că aparţine arhitecturii specifice oraşului Arad din prima jumătate a secolului al XIX-lea”, este răspunsul lui Dan Demşe. Şi este argumentul cel mai puternic. „Stilistic, este un baroc de provincie cu elemente decorative de feronerie. Redă culoarea epocii în ochii unui turist străin”, completează acesta, „pentru că turistul nu vine să vadă blocuri, de care avem deja destule”.

În completarea acestui material ataşăm un comunicat de presă în care Asociaţia „Pro Urbe”, prin preşedintele său, Bujor Buda, îşi exprimă poziţia şi faţă de situaţia prezentată în rândurile de mai sus:

„... În zona municipală definită ca - CENTRUL ISTORIC - , zonă protejată de legi şi hotărâri ale CLM, în ultima vreme au loc dispariţii de clădiri emblematice, importante, fiind demolate fără aprobările necesare şi fără reacţie din partea celor ce ar trebui să le apere. Ultimul caz de demolare având loc pe str. Episcopiei nr.10.

În calitatea noastră de reprezentanţi ai societăţii civile şi în conformitate cu statutul Asociaţiei, cerem CLM să salveze de la demolare clădirea situată în centrul istoric, în Piaţa Heim Domokos nr.1 (Piaţa Veche), peste drum de Casa cu Lacăt, aflată într-un proces de degradare, cu ornamentele din fier forjat dispărute, dar care, din punctul de vedere al structurii, este deocamdată utilizabilă. (...) Menţionăm că Asociaţia PRO URBE Arad poate acorda asistenţă de specialitate pentru găsirea unei destinaţii potrivite acestei clădiri, valorificându-se zona, faţada originală şi toate avantajele ce decurg din aceste considerente. (...)”. Asociaţia PRO URBE Arad.

[Image: istoricrr1.th.jpg]
Adio, Piaţa Veche Nr. 1!
http://www.observator.info

Este pecetluit, casa cu numărul 1 din Piaţa Veche (Heim Domokoş) va fi demolată şi astfel pierdută încă o bucăţică din istoria Aradului! Primăria se declară neputincioasă în faţa lipsurilor din legislaţie.

Levente Bognar, viceprimar şi membru al Comisiei de Cultură din cadrul Primăriei Arad, este indignat de faptul că sunt accesate fonduri structurale prin proiecte, iar pe de altă parte sunt lăsate să se petreacă asemenea lucruri care distrug patrimoniul oraşului. „Vin fonduri pentru reabilitare, ca să putem promova turismul în zona veche, iar ce se întâmplă cu această casă nu e un lucru sănătos. Europenii o să ne întrebe cum dorim să ne păstrăm valorile, când noi demolăm”, spune viceprimarul. Pentru că arhitecta-şef a Primăriei se afla lângă Bognar, acesta s-a oferit să ne pună în legătură telefonică. Dumneaei însă a refuzat să dea vreo lămurire legată de cazul aflat în discuţie, spunând că trebuie să apelăm la purtătorul de cuvânt al Primăriei, poziţie transmisă prin Bognar. Se pare că responsabilii din Primărie, plătiţi din banii contribuabililor, nu mai au bunăvoinţa să răspundă direct întrebărilor mai mult sau mai puţin deranjante, dar care ţin strict de competenţa lor.

Câteva momente mai târziu, Corina Drăghici, cea care se ocupă de relaţia cu presa, ne-a dat pe loc un răspuns: nu este vorba despre un monument istoric, iar legea este de partea proprietarului. Acesta nu poate fi obligat să investească în clădire. „Legislaţia nu ne permite să ne opunem dacă proprietarul vine cu expertiza tehnică”, spune Drăghici. Asta în ciuda faptului că este vorba despre o zonă istorică, al cărui perimetru ar trebui să aibă un regim special. De fapt Gheorghe Falcă, în expunerea susţinută joi, a amintit de zona veche a oraşului, unde ar trebui să se dezvolte imobiliarele.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei a promis să vină cu răspunsuri şi la celelalte întrebări ale noastre, legate de intenţia proprietarului faţă de teren, respectiv dacă legea permite construirea unui bloc în locul casei. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat, nelămuririle noastre rămânând în acelaşi stadiu.Asociaţiile „Mişcarea Arădeană” şi „Miloş Cristea” se alătură şi ele protestului „Pro Urbe”: „Neimplicarea Primăriei în această problemă ce ţine de patrimoniul arhitectural şi istoric al oraşului este de condamnat. Faptul că asistă pasiv la o asemenea distrugere nu are nicio scuză. Se invocă lipsa de legislaţie, dar asta nu ne încălzeşte cu nimic. Casa trebuie păstrată şi inclusă în lista monumentelor istorice, dându-i-se o destinaţie corespunzătoare. Consiliul Local trebuie să aducă în discuţie, printr-un proiect de hotărâre, acest caz. Decizia demolării este ireversibilă, iar în acest fel vom pierde fragmente din istoria Aradului”.

[Image: piatavecheln3.jpg]
Vestea proasta e ca aceasta casa se demola azi noapte.
Dupa cele 2 stadioane demolate, incepe demolarea patrimoniului cultural din Arad, dar ce conteaza, avem Selgros, Metro, Praktiker, incepe construirea de blocuri pe strada Clujului
Cosmin Wrote:Vestea proasta e ca aceasta casa se demola azi noapte.

:icon_sad:
In aceasta faza se afla azi la amiaza cladirea la care facea referire alb rosu:
[Image: p1010378jm6.th.jpg]

[Image: p1010382ex4.th.jpg]

[Image: p1010383am3.th.jpg]

am sa inchei cu un slogan electoral:
MERGEM INAINTE !
numele candidatului
CONSTRUIM !
Discutia asta este cu doua taisuri, pe deoparte se invoca patrimoniul cultural si valoarea arhitecturala insa pe partea cealalta cladirea respectiva era o ruina (si nu e singura de acolo din zona) la care nimeni nu a facut nimic dar acum se profita de faptul ca este campanie electorala si se face taraboi.
Sincer sa fiu nu cunosc dedesubturile acestui scandal insa nu as avea nimic impotriva daca s-ar darama si restul cladirilor pana in Piata Romana sa se poata largi bulevardul pentru fluidizarea circulatiei.
Pai eu cred ca rolul unei administratii e sa ajute cu proiecte, credite sau alte metode proprietarii cladirilor care reprezinta valori culturale sa le renoveze si sa le intretina si nu sa dea din umeri a neputinta la spectacolul degradarii lor. Tot farmecul burgurilor din Europa Occidentala e dat de aceste cladiri vechi, e adevarat intretinute, dar in cazul lor autoritatile publice au cuvantul cel mai important. In fine, e mult de discutat pe tema asta, cred ca si aici s-a aplicat aceeasi gandire gresita dupa parerea mea, ca in cazul stadionului Vagonul. Oricum, acuma ce s-a facut nu se mai poate indrepta insa am speranta ca macar nu ne vom trezi cu cine stie ce constructie futurista in acel spatiu.
fluidizarea traficului se poate realiza si altfel! eu astept prima parcare subterana, sau parcare construita in Arad!
Este penibil ce se intampla, eu zic sa dam foc si sa plecam!

Prima data sa construim, pe urma sa daramam! (asa ar trebuii sa fie in mod normal)
Nu este niciun scandal, din pacate. Sunt doar doua articole aparute in Observator", nicaieri altundeva. Casa era solida, cine a fost sa o vada stie despre ce vorbesc. De zeci de ani o zguduie tramvaiul si nu a cedat deloc. Cert e ca proprietarul a lasat-o intentionat sa fie vandalizata, de vreme ce nu s-a ingrijit sa-i faca o usa si niste geamuri, pentru ca de ani de zile acolo dormeau niste tigani. Acum si-a amintit de ea si i s-a parut potrivit momentul sa o demoleze, inca nu stiu cu ce scop, pentru ca cei din primarie nu vorbesc despre asta. Se pare ca oricum am facut "taraboi" prea tarziu... Pe cea mai veche casa nici macar o placuta informativa nu au pus si imediat se darama de la sine, fiind mult mai modesta decat cea de la nr 5. Sunt bani pentru alte activitati "culturale", vezi Piata "Avram Iancu", iar pentru cazuri ca cel de mai sus, nu. Nu ma simt vinovata pentru ca acuz administratia publica in campanie electorala (doar la info tv e valabila chestia asta), de vreme ce eu nu prestez servicii electorale. Nimeni nu ma plateste sa scriu pro sau contra ceva sau cineva. Pentru ca exista libertatea presei, imi permit sa scriu in legatura cu orice subiect consider ca e demn de adus in fata opiniei publice. In plus in cazul de fata nu am acuzat o persoana, ci o institutie, care in primul rand are si un departament de cultura. Oricum, sunt convinsa ca majoritatea oamenilor care au citit cele doua articole au inteles despre ce e vorba si nu au trecut la interpretari paranoice.
@Xtreme,

Stai linistit ca nu militez pentru demolarea constructiilor cu valoare arhitecturala insa daca ma uit mai atent in municipiul nostru observ ca pe langa cladirile frumoase sunt si o gramada de cladiri care stau gata sa cada si nimeni nu face nimic iar cand se intampla cate o situatie ca si in cazul de fata se gasesc o gramada de ipocriti sa urle ca vezi doamne se distruge patrimoniul Aradului dar lor li se rupe de acest patrimoniu si speculeaza orice pretext ca doar este campanie electorala.
In plus in cazul de fata am inteles ca respectiva cladire nici nu era trecuta in patrimoniu cultural, nu s-a sesizat nimeni ci era doar acel articol in ziar.
Din punctul meu de vedere trebuie sa gasim si un compromis pentru dezvoltare pentru ca si asa Aradul este sufocat de cladiri vechi, daca invocam mereu pretextul asta nu mai realizam niciodata nimic si cand spun asta am si exemplul altor orase mult mai bogate decat Aradul din acest punct de vedere, orase ca si Viena, Budapesta, Muenchen unde si acolo s-au daramat constructii vechi acolo unde a trebuit.

P.S. Scorpio, stai linistita si nu mai fii atat de subtila, nu m-am referit la tine ci vorbeam la general.
Kidu, eu sustin dezvolarea, dar nu cu orice pret. Aradul nu este un oras de genul celor amitite de tine. Orasele de 200.000 de locuitori din Austria sau Germania au cu totul aspect decat cel spre care se indreapta, spun eu din pacate, Aradul. Si asta fara sa fie subdezvolate.
Fii mai explicit te rog si nu mai exagera atata, nu suntem chiar subdezvoltati, haide sa fim totusi realisti.
Pai tocmai, aia spuneam, nu suntem atat de subdezvoltati incat sa daramam orice numai de dragul de a face loc diferitelor investitii. Am impresia ca se vrea ca Aradul sa faca concurenta unor orase precum Timisoara, Cluj sau Bucuresti, ceea ce mi se pare o utopie. Din punct de vedere economic suntem la un nivel decent, cred ca ar trebui sa ne punem in valoare patrimoniul cultural si turistic care sa redea identitatea Aradului si care pana la urma prin dezvoltarea turismului ar aduce si beneficii de ordin financiar Aradului. Malluri avem suficiente (ma refer la cele deja in constructie sau proiect), in ceea ce priveste locurile de munca la fel (ma ingrozeste ideea ca mai putin si ajungem sa importam iar forta de munca de prin zonele sarace ale Romaniei), iar in ceea ce priveste cladirile de birouri, cred ca aceste cladiri vechi, aflate in disputa, reamenajate fara sa li se stirbeasca specificul epocii, ar impaca dupa cum se spune si capra si varza. Ce nu avem sunt spatiile verzi, parcari (parcarile subterane ar rezolva si problema traficului) si cel mai grav, nu mai avem cetateni. Avem doar locuitori. Afirmatia nu-mi apartine este observatia unui aradean de circa 80 de ani, plecat din Arad dinainte de Revolutie si care a facut aceasta paralela cu Aradul tineretii sale.

Nu am afirmat niciunde ca Aradul este subdezvoltat. Dadeam exemplu unor orase occidentale de mai mici dimensiuni, care desi nu-si propun sa se ridice la dimensiunile metropolelor, nu poti spune despre ele ca sunt subdezvolate. La fel si noi, cred ca trebuie sa iesim din obsesia comptetitei cu Timisoara, nu in aceasta consta dezvoltarea.
si eu sunt de parerea lui edenbeast , frumusetea si diversitatea fatadelor cladirilor vechi situate de-a lungul B-dului Revolutiei precum si pe strazile adiacente acesteia si renovarea lor (pastrand specificul fiecarei cladiri) ar putea revitaliza Aradul care chiar daca a inceput sa creasca in toate domeniile(incet incet in infrastructura,locuri de munca, locuri de agrement,etc) mai are inca de lucru pe multe planuri. Iar acest avantaj nu trebuie neglijat sau mai grav distrus!!!
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44
Reference URL's