Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Scoala romaneasca
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Va rog continuati aici discutiile despre mediul universitar aradean, sau orice alta discutie ce are ca subiect modul cum se face scoala in Romania.
Felicitari studentiilor de la Stiinte Politice care protesteaza impotriva demiterii abuzive a unui profesor de la catedra facultatii:

Studentii timisoreni isi sustin profesorul amenintat cu demiterea
http://www.cotidianul.ro

"Sute de studenti de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii de Vest din Timisoara au pichetat, joi, Aula Magna, unde Senatul Universitatii a luat in discutie demiterea unuia dintre profesorii pe care acestia il sustin. Profesorul Vasile Docea este acuzat ca, fara sa aiba vreo dovada, isi denigreaza colegii, despre care sustine ca plagiaza si iau bani pentru a face lucrari de licenta in locul studentilor.

Pentru ca nimeni nu le-a spus ce decizie s-a luat, studentii au inceput sa protesteze, pentru a-si sustine profesorul, scandind "Vrem sa stim decizia!" si "Vrem transparenta". "Noi il sustinem deoarece este un profesor de marca, un profesor adevarat, care niciodata nu a fost implicat in scandaluri mirsave. Este un om integru, cu principii etice solide. A dezvaluit niste ilegalitati ce se intimpla in cadrul facultatii", a spus unul dintre studenti, citat de Mediafax.

Unul dintre profesorii care fac parte din Grupul de Reforma Universitara, din care face parte si Vasile Docea, a venit sa-l sustina si el pe profesorul acuzat. "Nu vrem sa impunem ideile noastre, ci vrem doar sa atragem atentia ca un asemenea abuz este inadmisibil. Mediul academic era mediul in care libertatea era elementul fundamental. In universitatile din Romania, frica a luat locul demnitatii”, a spus Marcel Tolcea.

Dupa ce au scandat minute in sir, liderii studentilor au fost invitati de rector la discutii si asa au aflat ca nu s-a luat nicio decizie in privinta profesorului lor, hotarire care nu i-a multumit, astfel ca au inceput sa scandeze: "Nu vom renunta". "Din cauza lipsei de transparenta s-a ajuns aici. S-a ajuns pina la actiuni de acest fel aberant. Sa fie profesori dati afara din Universitate, pentru ca isi spun liber opinia. Am impresia ca din acest moment voi sinteti aceia care veti interzice sa se intimple astfel de abuzuri in viitor", le-a spus Vasile Docea studentilor veniti sa-l sprijine. Acuzatiile care i se aduc lui Vasile Docea vor fi analizate de o comisie de cinci profesori, iar rezultatele vor fi prezentate peste o luna Senatului Universitatii de Vest."

Un alt articol pe aceeasi tema, publicat ieri tot in Cotidianul:

"Si foarte bine facem, chiar daca, adesea, avem senzatia ca moara critica macina in gol. Din pacate, atenti la aberatiile de la „nivel inalt“, nu le mai observam pe cele din jurul nostru, unele din medii in care ni se pare imposibil sa se intimple asa ceva, cum ar fi cel academic. Dar se intimpla! De citiva ani, conducerea Universitatii de Vest din Timisora (UVT) face orice-i trece prin cap, fara respect pentru lege si fara rusine - transforma generali patati de singe in profesori, avanseaza plagiatori si vinzatori de teze si disertatii, confirma doctorate obtinute „pe puncte“ etc. Impotriva acestei atitudini incompatibile cu etica academica, de vreun an, au inceput sa lupte citiva universitari constituiti in Grupul pentru Reforma Universitatii (GRU). Acestia au redactat proteste, au denuntat plagiatele in presa, au semnalat opiniei publice zecile de abuzuri ale conducerii UVT. Au avut de patimit pentru asta - au fost amenintati, intirziati la avansari, li s-au intentat procese de calomnie sau au deschis procese impotriva abuzurilor, pe care, cum e cazul profesorului Daniel Vighi, le-au cistigat.

Acum insa abuzul a ajuns la paroxism, atentind in mod incredibil la libertatile academice. Biroul Senat a redactat un Raport prin care propune Senatului desfacerea contractului de munca al profesorului Vasile Docea, seful liniei germane de la stiinte politice, membru al GRU. Trecind peste faptul ca Biroul Senat nu se poate autodeclara „comisie de ancheta“ si peste neinvitarea invinuitului pentru a se apara, grave incalcari procedurale, Raportul il acuza, in multele sale pagini, de un singur lucru, anume delictul de opinie! Incredibil, in 2007, intr-o universitate din UE! Ultimul eveniment similar pe care mi-l amintesc este licentierea dlui Luca Pitu, de catre „colegii de catedra“, in iunie 1989! Dar macar aceia erau motivati de presiunile partidului si ale Securitatii!

Cind acest articol pleaca spre tipar, se intruneste Senatul UVT pentru a discuta propunerea ilegala a Biroului. Pentru onoarea problematica a UVT, sper ca senatorii vor respinge aceasta aberatie. Mai ales ca, in orice instanta normala, profesorul Docea nu are cum sa nu cistige. Ca sa nu mai spun ca personalul de la Consulatul German si Centrul Cultural German este siderat de cele ce se petrec acum la UVT! "
Pfff anul acesta dau Teza Unica.Daca iau peste 5 m-am scos.
Ca tot venii vorba de scoala romaneasca, imi dau si eu cu parerea, adica e zero. Termini studii universitare (mici exceptii IT), si doresti sa profesezi in Europa sau peste ocean ! si vei avea surpriza ca nu te baga nimeni in seama cu diploma de aici, (din nou mici exceptii: ai studii si carti de specialitate publicate, ai descoperit ceva nou, esti un geniu, esti bagat in seama !). Stim si noi cum se face scoala si nu are rost sa ne amagim singuri si sa ne mintim ce buni suntem. Deocamdata asta e situatia. Binenteles cine doreste sa invete si sa fie un bun profesionist nu il opreste nimeni, dar sa nu mai aud de scoala romaneasca, cand bietii profesori au salarii mici si atunci cum sa se implice cu sufletul 100%?
danuu Wrote:Ca tot venii vorba de scoala romaneasca, imi dau si eu cu parerea, adica e zero. Termini studii universitare (mici exceptii IT), si doresti sa profesezi in Europa sau peste ocean ! si vei avea surpriza ca nu te baga nimeni in seama cu diploma de aici, (din nou mici exceptii: ai studii si carti de specialitate publicate, ai descoperit ceva nou, esti un geniu, esti bagat in seama !). Stim si noi cum se face scoala si nu are rost sa ne amagim singuri si sa ne mintim ce buni suntem. Deocamdata asta e situatia. Binenteles cine doreste sa invete si sa fie un bun profesionist nu il opreste nimeni, dar sa nu mai aud de scoala romaneasca, cand bietii profesori au salarii mici si atunci cum sa se implice cu sufletul 100%?

iti dau dreptate 100%, cu mica precizare ca profesorii universitari nu mai au salarii mici, chiar in majoritatea cazurilor acestea ajung si depasesc 1000 de euro! Din pacate cei care fac munca cu adevarat (asistenti si doctoranzi) nu primesc mai nimic! Si asta impreuna cu sistemul corupt si deficitar (universitatile sunt subventionate in functie de numarul de studienti, mare prostie!), prost gandit si intretinut, cu un management mai mult decat deficitar, duce la o degradare continua si la calitatea redusa a sistemului in sine!

Pacat de generatiile urmatoare care se amagesc sa studieze in Romania!
Mai multi studenti, mai putini elevi si profesori

Aparut in editia din 20 Octombrie 2007
http://www.cotidianul.ro

Populatia scolara s-a redus cu 206,8 mii persoane, in perioada 2000-2006, numai intre anii scolari 2005/2006 si 2006/2007 scaderea fiind de 18 mii de elevi, potrivit raportului Ministerului Educatiei privind starea invatamintului.

Raportul arata ca reducerea cea mai drastica se inregistreaza la nivelul invatamintului gimnazial, unde intre anii 2000-2006 scaderea a fost de 398,6 mii elevi. Potrivit documentului, concomitent cu scaderea populatiei cu virsta de scolarizare s-a produs si reducerea cu 206,8 mii elevi cuprinsi in sistemul de educatie de la 4.549,8 la 4.343,0 mii.

Abandonul scolar in invatamintul obligatoriu a inregistrat cea mai mare crestere in rindul copiilor din mediul rural, pentru ca parintii nu au bani sa ii trimita la un liceu sau scoala de arte si meserii, a explicat ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. "Toate satele si comunele au o scoala generala clasele I-VIII. Dupa aceea, copilul de 14 ani este luat la munca de parinti, care nu au bani sa-l trimita la o scoala de arte si meserii sau la liceu. Aici intervenea abandonul scolar. Atunci, ne-am gindit sa aducem noi scoala la copii, pastrindu-i in scoala inca un an", a spus Adomnitei.

Potrivit raportului privind starea invatamintului, la nivelul anului 2005, valoarea indicatorului de abandon scolar pentru Romania inregistra 20,8%, spre deosebire de tari precum Slovenia, unde acest indicator era de 4,3%, Polonia - 5,5%, Republica Ceha - 6,4%, statele membre UE - 14,9%.

In perioada 2000-2006, rata abandonului scolar - calculat pe baza metodei "intrare-iesire" -, atit pe ansamblul invatamintului primar si gimnazial, cit si la nivelul fiecaruia dintre cele doua cicluri, a inregistrat un trend continuu ascendent. Situatia cea mai dramatica apare in cazul elevilor din mediul rural care au finalizat invatamintul gimnazial in anul scolar 2005-2006, pierderile inregistrate reprezentind aproximativ 22%.

In ceea ce priveste mediul universitar, spre diferenta de cel preuniversitar, se inregistreaza o crestere spectaculoasa a numarului de studenti. Astfel, numarul acestora a crescut cu 264 mii persoane in ultimii sase ani si cu 69 mii in anul universitar 2006/2007 fata de anul 2005/2006, in cazul acestui nivel de invatamint manifestindu-se cea mai mare crestere a cererii de educatie.

Pe de alta parte, ponderea cadrelor didactice in totalul personalului din sistemul de educatie a scazut la toate nivelurile de invatamint cu aproximativ 1,3 la suta intr-un singur an, potrivit raportului Ministerului Educatiei. Cea mai mare scadere apare la invatamintul superior, unde personalul s-a redus cu aproximativ 3%, in timp ce efectivele de studenti au crescut cu peste 9%.
afganistanul cel de toate zilele

dacă aş fi ministrul educaţiei aş ruga nişte persoane să-mi tragă nişte şuturi - să mă dezmeticesc.

ceea ce citesc zilnic în ziare despre starea jalnică a şcolilor, despre elevii care învaţă în condiţii de lagăr, despre epidemiile de rabie şi păduchi, despre profesorii jalnici, pare că se referă întotdeauna la ceva îndepărtat, deci nereprezentativ.

dar e o păcăleală. afganistanul e peste tot. pentru că în centrul Bucureştiului, la Şcoala Centrală, copii învaţă în frig. centrala şcolii e o piesă de muzeu, Tăriceanu a dat pe-acolo şi a dispus înlocuirea ei, toată lumea a dat febril din coadă şi profesorii le explică acum copiilor că e bine să mai pună o haină groasă pe ei. adăugând că până se schimbă centrala o să se încălzească afară.

un raţionament simplu ne poate demonstra că pe lângă aversiunea naturală a copilului faţă de şcoală, pe lângă catastrofa numită sistem de învăţământ românesc, pe lângă toate celelalte piedici în calea educaţiei, frigul este de departe vedeta absolută.

nu cred că poţi convinge un tânăr să bage ceva la cap sau să revină fără oroare la şcoală când ştie că-l aşteaptă clănţănitul, boala şi mizeria indolentă- care defineşte societatea românească la toate nivelele.

poate că dacă defetismul tipic românesc, însoţit de veşnicul doamne-ajută, ar fi înlocuite de energia unui om angajat să administreze eficient, mulţi adolescenţi nu s-ar mai simţi pedepsiţi pentru că au fost trimişi să înveţe de la nişte incapabili.

poate că dacă miniştrii ar sta o zi în frig la birou, s-ar mişca mai cu talent, în loc să dea din gură ca nişte contorsioniste din fund.

şi dacă aş fi ministrul educaţiei, mi-aş trage şi un pumn în gură.

pentru că merit.

http://razvan.exarhu.ro/afganistanul-cel...te-zilele/
Deci eu sunt uimit de ce am descoperit in primul an de liceu...:?
Materia despre care vreau sa comentez nu e una oare care, ci una destul de importanta...e vorba de Lb. si Literatura Romana !
Am o profesoara care ne invata numai tampenii, cum ar fi:
-(deci asta am facut 2 saptamani) Poezie vizuala:

CODUL MONSTRULUI DIN LOCH-NESS

laskjfkjabfsbfja
aljfksahdfkshfas
kashfksfhaks
sadasdsafasf
... + inca 2 strofe de genul asta...:?

Ne da tema sa compunem o poezie vizuala formata din semne.
A doua zi , ma scoate in fata clasei sa prezint tema care arata cam asa:

CODUL FIBREI OPTICE
---.---??=-??-:)"_--:))
??#>>>(?)?)?{{?}":{}
__==__::)):++:_(*(:=
...+ inca 3 randuri :|

Profa ma trimite la banca si zice: Foarte frumos si creativ, ai un 10 !! (eu care nu am avut 10 in viata mea la romana:lol: )

In alta ora ne invata ce e publicitatea si textul informativ si pe a doua zi , o colega decupeaza din ,,vand si cumpar" un anunt si i-l prezinta profesoarei, care...ca de obicei ii acorda nota 10 !
Deci pana acum sunt o multime de note de 10 prin clasa pentru ca ELEVII scoliilor din Romania sunt intelginenti si compun poezii de genul:
)_)(_==>>::)"):__|+":):{)+| si decupeaza oferte din ,,Germanos" sau din diferite ziare de publicitate...
so....in Romania se face ,,scoala" :?

PS: Cine nu ma crede in privinta poeziilor, sa caute in manualul de cls IX editura Humanitas .
Draga Sergiu afla ca citind opera ta m-a cuprins un fior liric de-a dreptul divin. Eu in locul profei iti incheiam media direct cu 10. :lol:
edenbeast Wrote:Draga Sergiu afla ca citind opera ta m-a cuprins un fior liric de-a dreptul divin. Eu in locul profei iti incheiam media direct cu 10. :lol:

draga edenbeast ma apuca rasu plansu, eu care am ramas cu sechele de la acel plumb...

Plumb

Dormeau adanc sicriele de plumb,
Si flori de plumb si funerar vestmint --
Stam singur in cavou... si era vint...
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea intors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput sa-l strig --
Stam singur langa mort... si era frig...
Si-i atirnau aripile de plumb.

groaznic...
Nah, acuma nu te lega de Bacovia, a fost si a ramas printre favoritii mei. In plus, la situatia actuala a echpei, atmosfera creata de el e cat se poate de potrivita :smile:

cristi_

stai linistit, de fapt nu era vorba de nici un mort :!:
@sergiuarad
Am citit si eu acea poezie in cartea de Limba Romana clasa a IX-a. Foarte tare :lol: Mai era una cu ceva motoreta, ah nu mai stiu cum era. Pai ce mai vrei daca in cartea de istorie apare Andreea Esca? Oricum, felicitari pentru poezia compusa, si pentru 10:smt023.
Probabil ca la anul va aparea in manualul de geografie tema "sa cunoastem frumusetile patriei cautand cadavrul Elodiei"
@edenbeast
Mai stii? :lol::lol::lol:
Macar acolo sa se investeasca.
Nu am gasit un topic mai potrivit pentru:

O romanca - cel mai bun chirurg dermatolog din lume

http://www.hotnews.ro/Actualitate/Diaspo...n_lume.htm
Foarte naspa ca nu se mai da capacitate.De exemplu' la Moise datorita Tezelor Unice , la clasa a VII -a si a VIII-a la Mate , Romana si Geogra se dau teme "fara numar".

Un bun exemplu' este la Mate.Pentru vineri am 75 de probleme , deoarece mai sunt 2 luni pana la Teza :sad:
E matematica, nu mate si geografie, nu geogra. Exista o regula nescrisa la Moise Nicoara, temele la matematica nu sunt niciodata prea multe (in cazul in care nu esti la clasa de filologie). :smile: Asa ca fa-le pentru ca iti vor folosi cu siguranta.

p.s. Dupa numarul de probleme, banuiesc ca faci matematica cu P.O.
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Reference URL's