Cum vedeti aceasta relatie dintre sportivi ( jucatori ) si antrenor, cum ar trebui sa fie ea?
Daca luam modelul ce exista afara in tarile cu sport avansat (sau ne putem referii strict la fobal ) vom vedea ca si in alte ramuri de sport exista o relatie de respect a sportivilor fata de antrenori ( si viceversa este valabila) acest respect fiind impus de valoarea antrenorului, de spiritul sau pedagogic ( trebuie sa fie si un fin psiholog ) dar nu in ultimul rand de valaoarea sa ca om.
Cum din pacate la noi la UTA in momentul de fata nu se poate discuta de asa ceva (pentru ca antrenor in adevaratul sens al cuvantului nu avem iar jucatori la fel ) cu 2 sau 3 exceptii, astept opiniile voastre legate de aceasta tema, zic eu foarte importanta in performanta de astazi.
Mai sunt valabile astazi regulile clasice ale sportului de performanta?
Regula nr. 1 - Antrenorul are intotdeauna dreptate!
Regula nr. 2 - Cand antrenorul nu are dreptate, se aplica regula numarul 1!
Eu zic doar atat, Feri Tisza ole
Daca antrenorul e valoros, daca stie meserie, respectul vine de la sine. Daca nu are o valoare deosebita se poate impune prin caracter, prin calitatile pedagogice (cel mai bun exemplu, Ienei). Daca nu are niciuna dintre cele doua pierde vestiarul. Cand unul sau cativa jucatori se intorc impotriva ta poate fi vina lor, dar cand ai pierdut echipa atunci singurul vinovat e antrenorul.
Relatia dintre antrenor si jucator este bazata pe PROFESIONALISM.
Fiecare stie si respecta contractul care l-a semnat .
Cred totusi ca e mai mult de atat, de respectarea unui contract prin profesionalism.
Xtreme, tu zici Feri Tisza, dar eu te intreb: oare e un antrenor destul de bun pt UTA, data trecuta cand a fost la UTA ...
veronalfa Wrote:Xtreme, tu zici Feri Tisza, dar eu te intreb: oare e un antrenor destul de bun pt UTA, data trecuta cand a fost la UTA ...
eu stiu ca are caracter si a fost respectat..., pana la urma a avut ghinion... ca antrena in Romania la o echipa mica(in sensul influentei la bucale)
UTA juca fotbal, si pe vremea lui a cladit ceva la UTA, ceea ce nu poti spune despre multi care au trecut pe la UTA
da sa fim on topic: respectul il castigi prin respect! nu poti impune respect doar prin forta, deoarece mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce impotriva ta.
Tisza e antrenor bun, chiar foarte bun la juniori; dovada ultimul titlu' national castigat cu Romvest in numele UT-ei. juniorii joaca cu el pe banca, de frica!
cand a antrenat pe UTA, echipa de oameni maturi, care nu-i simte respiratia in ceafa a lui Tisza, nu mai joaca asa de bine, el la UTA a jucat un baraj de promovare in liga I, atata. parerea mea, e ca nu a rupt gura targului!
O reltie antrenor jucator trebuie sa se bazeze in primul rand pe respect. Respectul pentru UTA in primul rand. Pentru ca nu antereneaza si nici nu joaca pentru "Avantul Prabusirea", sunt adusi la o echipa care are sase tiluri in palmares. Apoi respectul de sine, ca profesionist indiferent ca este vorba de antrenor sau jucator. Rezultatul acestei relatii antrenor jucator trebuie sa fie tot timpul VICTORIA.
Relatia -antrenor jucatori se bazeaza pe: respect reciproc, asumarea responsabilitatilor, acceptul indicatiilor, comunicare de ambele parti, exprimarea doleantelor, cunoasterea sarcinilor de joc, un pic pedagogie, un pic psihologie...intr-o fraza ar suna cam asa:
Un om se naste, asimileaza cunostiinte, se cizeleaza, acumuleaza experienta....intr-un cuvant devine mai mult sau mai putin UN OM de o certa VALOARE, cred ca acest topic e deschis degeaba pentru ca la noi e vorba de non valori, si relatia antrenor-jucatori a fost, este si va fi INEXISTENTA.
Chiar si in conditiile de fata cand inca planeaza incertitudinea la noi in club ( motivele sunt arhicunoscute) eu spun ca prin plecarea jucatorilor problema ( ii stim cu totii), atmosfera si dintre antrenor si jucatori va fi una normala si daca totul va intra in normal rezultatele nu vor intarzia sa apara, chiar si asa tin sa il felicit pe Marin Barbu pentru daruirea si capacitatea sa, de a se impune in niste conditii grele si de a transmite jucatorilor spiritul sau de luptator, nu este el un mare pedagog, dar imi place foarte mult ca nu capituleaza ( altii ar fi semnat "5 demisii" deja ) a ramas alaturi de UTA la greu, echipa a reusit sa castige puncte importante in lupta pentru evitarea retrogradarii si cred ca suntem pe un drum bun.
Hai baieti, strangem cu totii din dinti si mergem inainte! UTA - Arad - VICTORIE!
Red Shark, tin sa te contrazic; Marin Barbu poate ca nu e un "mare" dar cel putin un "bun" pedagog este cu siguranta pentru ca de la venirea lui la echipa, in conditiile in care instabilitatea la club a crescut, atitudinea jucatorilor fata de club si meserie s-a imbunatatit substantial (desi n-a ajuns inca la nivelul dorit de noi). Si eu cred ca prin disparitia din vestiar a unor vedete de carton, gen Chirita, Miu sau Frasineanu, spirtul pe care Barbu vrea sa-l imprime echipei se va vedea mai puternic in evolutia UTA-ei.
Binenteles ca de fapt te-am contrazis formal; am inteles ca de fapt ideea ta era pe aceeasi coordonata cu a mea. Doar ca am vrut sa scot in evidenta ca acest concept de "pedagog" nu e nevoie neaparat sa se muleze pe imaginea unui tip elegant si care se exprima permanent de parca ar fi realizatorul ultimei editii adaptate a codului bunelor maniere. Cine isi aduce aminte de "domnul Nunwailler" cred ca va fi de acord cu mine.
tisza nu era el un mare tactician,dar la pregatire fizica ii the best ,mai tineti minte meciurile ale din divizia B,cind pe final adversari erau ca lesinati pe teren,dar baieti lui tisza mai jucau un meci daca era cazul,ce vremuri,acum am ajuns sa ne rugam de ei sa intre pe teren
edenbeast sunt de acord cu ceea ce ai spus mai sus si sunt convins ca acelasi lucru l-a sustinut si Red Shark, ideea de pedagog este un concept mai complex iar Barbu intruneste intradevar cateva criterii importante ale acestui concept reusind sa faca lucruri importante la echipa noastra in conditii grele dar totusi pana la a fi un bun pedagog mai e ceva....
Oricum il felicit si eu pe Barbu pt ceea ce a reusit la UTA!
ps Tisza este si un bun tactician
tisza, parerea mea este un antrenor foarte bun la juniori, tineret! cand e vorba de jucatori, nu mai le poti spune sa joace ca niste roboti, mecanic, aici mai intervine si tactica, sclipirile individuale...oricum, Barbu e un antrenor bun!
eu cred ca Barbu este mult peste Lacatus si ne va salva de la retrogradare.
Din pacate relatia dintre jucatori si antrenor s-a stricat ( iar acum lipseste cu desavarsire) din momentul in care cativa jucatori ( nu dau nume) ce tineau permanent legatura cu Bara ( in momentele grele si de incertitudine din iarna), (se pare doar pt noi suporterii erau grele acele momente )l-au rugat si propus lui Bara pastrarea lui Barbu ca antrenor la UTA!
Din acel moment el a pierdut treptat controlul vestiarului si s-a compromis treptat tot mai mult in fata jucatorilor, permitandu-le o viata extrasportiva mizerabila beiind cot la cot cu ei si luand bani de la jucatori imprumut!
Ceea ce va spun nu sunt minciuni este purul adevar; nu am spus nimic mai devreme deoarece am crezut ca totusi lucrurile vom merge cumva inspre bine; dar din moment ce jocul merge prost se datoreaza in mare masura lui Barbu care a facut o pregatire foarte slaba in cantonamente iar antrenamentele din fiecare zi sunt mai slabe decat pe vremea maestrului!
Asta este realitatea sursa este sigura dar nu o voi dezvalui iar concluzia trebuie trasa de voi suporterii!
Atata timp cat nu dezvalui sursa pentru a fi confirmata informatia cuvintele tale sunt fara valoare.
In timp se va dovedi daca este adevarat ceea ce am spus, de altfel stiu deja destui despre aceste lucruri si crede-ma am spus doar adevarul.
Si de ce sa nu dai nume? In momentele astea nu mai trebuie sa ne purtam cu manusi cu amatorii astia! Trebuie tratati fara menajamente!!!