Forum Oficial al UTA Arad

Full Version: Proiect de lege privind combaterea violentei pe stadioane
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.

cristi_

Senatorii au adoptat, luni, propunerea legislativă aparţinând deputatul PRM Dumitru Dragomir privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi jocurilor sportive, care prevede interzicerea accesului pe stadioane celor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală.

Mai mult decât atât, legea prevede că măsura interzicerii accesului pe stadion este luată de instanţă pe o perioadă de la trei luni până la trei ani, chiar şi în condiţiile în care făptuitorului nu i se aplică o pedeapsă.

În plus, interzicerea accesului la competiţiile sportive poate fi luată în mod provizoriu de procuror sau de instanţă în cursul judecăţii. În cazul în care procurorul, după începerea urmăririi penale, consideră că este necesară aplicarea măsurii de siguranţă a interzicerii accesului la competiţi sportive, va lua această măsură în mod provizoriu, prin ordonanţă, pe o durată de cel mult 180 de zile.

Actele de violenţă ale suporterilor vor fi sancţionate cu amenzi de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 100-300 de ore de muncă în folosul comunităţii.

Senatorii nu au fost mai blânzi nici în ceea ce priveşte amenzile pentru conducătorii de cluburi sau oficialii acestora, prevăzând pentru incitarea în public prin mass-media a suporterilor la acte de violenţă amenzi cuprinse între 3.000 lei şi 10.000 lei. Legea prevede şi pedeapsa cu închisoarea, ajungând chiar până la 4 ani, pentru utilizarea într-o bază sportivă sau în locul de desfăşurare al unor competiţii a făcliilor, artificiilor, torţelor, petardelor, materialelor incendiare sau fumigene, iar pedeapsa poate fi prelungită în cazul vătămării unor persoane fizice sau a suspendării partidei.
Proiectul de lege s-a bucurat de susţinere din partea Guvernului, însă hotărârea finală va fi luată de Camera Deputaţilor, care este decizională. Trebuie menţionat însă că senatorii au avut ceva probleme în adoptarea acestei legi, ţinând cont de faptul că aceasta are caracter organic, iar în primă fază ea nu a întrunit decât 68 de voturi "pentru", faţă de minumul necsar de 69. Cel care a salvat situaţia a fost peremistul Carol Dina care a susţinut că votul său nu a fost înregistrat de sistemul electronic şi a cerut contabilizarea sa, admisă de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

Sursa: NewsIn

cristi_

pareri, discutii, solutii...
nici una.

sa fim seriosi, mai trebuie sa treaca de camera deputatilor! insa si asa nu vad cum putem influenta cursul acestei legi!

presa ne este potrivnica si interesata doar de scandaluri(vezi inventiile legate de moartea suporterului clujean, vezi cazul tweety, vezi asa zisul "macel" intre noi si movi si la ei si la noi,etc) si nu de adevar! conducatorii cluburilor ne sunt si ei potrivnici, la fel si jucatorii care nu inteleg nimic in afara de faptul ca ei vor bani si pentru asta e de ajuns cred ei sa fie pe teren(uneori nici acolo)! pana si suporterii propriilor noastre echipe cei pe care ii "alintam" noi cu numele de cetateni sau "samantari" condamna fara sa cunoasca adevarul asa ca sincer nu vad solutii ca aceasta lege sa se opreasca in faza in care se afla acuma!!!

noi vom continua asa cum am fost obisnuiti! "ei" vor continua sa ne urasca, injure, denigreze, priveasca cu teama si admiratie ascunsa! asta este situatia si cat timp mai putem canta, respira si umbla liberi ne vom manifesta la fel ca si pana acuma!!!!

M.UIE fotbalului modern, gunoaielor care il conduc si oligofrenilor care ii sustin!!!

p.s ....pentru "prietenii" nostri in albastru care mai nou stiu si engleza, F.UCK OFF! ACAB
Lege mult prea dura,vizavi de ce se doreste.Adica la un maraton pe strada (competitie sportiva),daca ai o fumigena poti face puscarie ?. E prea de tot.Pe stadion poti fi la discretia a doi oligofreni -organe de (dez)ordine care pot sustine ce au inteles ei ca ai facut,asa ca,eu unul depling pe cei ce au votat-o "ca primaru". Legea e creatia lui mitica,el vrea capital politic si de imagine,face pe durul. Cred ca va naste mari scandaluri,pentru ca fortele de ordine,vor face excese, "si au intotdeauna dreptate". Pacat,un fumigen,rosu dadea o imagine mai aparte,nu poate,nici intr-un caz, fi motiv de puscarie.Ma astept ca la anumite scandari, sa se zica ca suporterii instiga,deci...pe ei . In deplasare va fi urgie.
revine comunismul.legile sunt mult prea dure!
Pei daca farsorul de Dumitru Dragomir face proiectul de lege...omul asta o tine sus si tare ca a fost mai bine in comunism cand el are nu stiu cate hoteluri...HALAL.

Presa are o mare contribuite in denigrarea suporterilor, din cauza "cererii de violenta" despre care editorii cred ca ea chiar exista. Un exemplu, poate l-am mai zis: acum ceva vreme a avut loc o crima in ceva familie, subiect de stirile de ora 17 Pro Tv. Ei, la observatorul de la ora 19 a fost prima stire, "ranfortata" de un scris pe ecran , ceva de genul: VIOLENTA, SANGE, CRIMA!!!! cu un font negru demn de Familia Adams... Atunci cum sa nu se titireze: MACEL, RAZBOI CIVIL, si cate si mai cate...

O solutie ar fi petitionarea legii sau cum se numeste..adica trebuie stranse multe multe semnaturi pt scoaterea legii din Mon Oficial. Dar asta implica o mega campanie la nivel national...slabe sanse.:(
Am discutat astazi cu cip_leo pe marginea acestui subiect si mi-a spus ca si asa inainte de camera deputatilor, legea a suferit unele modificari si nu este cea redata de presa.
Am sa caut pe site la senat sa vad daca gasesc.
Sper sa fie modificata,asta`i prea dura!Chiar isi bat joc de suporteri cu asa legi!Faci puscarie pentru o petarda sau o fumigena!Mare prostie mare in capul senatorilor!
asa s-a aprobat OG 11/2006 de niste handicapati care nici nu stiu cum e pe un stadion!

Trecem la pct.14, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.11/2006 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în sport.
Cine susţine? Domnul secretar de stat Alexandru Mircea. Vă rog! Microfonul 8.
Domnul Alexandru Mircea – secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Doamnelor şi domnilor senatori,
Ordonanţa supusă astăzi aprobării Senatului are ca obiect de reglementare prevenirea şi combaterea violenţei în rândul spectatorilor, cu ocazia manifestărilor sportive.
Ordonanţa instituie obligaţii pentru organizatorii competiţiilor şi jocurilor sportive, pentru forţele de ordine, precum şi pentru spectatorii care participă la competiţiile şi jocurile sportive, în scopul asigurării securităţii şi protecţiei tuturor persoanelor fizice participante la manifestările sportive. Avem în vedere aici, pe de o parte, spectatorii care susţin echipa adversă, avem în vedere oficialii, arbitrii şi chiar jucătorii.
Actul normativ a fost adoptat datorită faptului că, pe de o parte, la nivelul Uniunii Europene, s-au manifestat, în diverse competiţii internaţionale, grave incidente, soldate cu victime şi cu pagube materiale însemnate, cu ameninţări directe la viaţa, la sănătatea şi la integritate fizică a participanţilor, iar, pe de altă parte, din păcate, aş spune, fenomenul violenţei în rândul spectatorilor s-a propagat şi se manifestă acum şi în România.
Din păcate, pentru această şedinţă, avem un exemplu recent…
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Vă rog să sintetizaţi, domnule secretar de stat. Avem expunerea de motive.
Domnul Alexandru Mircea:
Da. Legea, ca atare, instituie obligaţii pentru respectarea securităţii participanţilor la activitatea sportivă, în special, în rândul spectatorilor.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Mulţumesc foarte mult.
Raportul comun al celor două comisii - Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport – va fi prezentat de domnul vicepreşedinte Cismaru.
Vă rog, aveţi cuvântul.
Domnul Ivan Cismaru:
Domnilor colegi,
Sigur că această propunere legislativă vine între situaţia de la Constanţa şi cele două meciuri de fotbal care se anunţă cu miză mare şi cu posibil sâmbure de violenţă şi scandal. De aceea, cred că este foarte binevenită.
Acest proiect de lege are ca obiect de reglementare prevenirea şi combaterea violenţei în sport, având în vedere creşterea numărului faptelor care apar pe stadioanele noastre şi, de asemenea, proiectul reglementează asigurarea măsurilor de ordine publică în interiorul locului de desfăşurare a competiţiilor sportive cu grad ridicat de risc, numai cu structurile specializate ale jandarmeriei.
Proiectul a fost elaborat vizând şi anumite prevederi formulate de Consiliul Uniunii Europene, prin Rezoluţia din 17 noiembrie 2003.
Raportul este de admitere, cu 6 amendamente admise.
Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră sesizată.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Mulţumesc.
Dezbateri generale, dacă sunt luări de cuvânt.
Domnul senator Constantin Gheorghe, vă rog, microfonul 3.
Domnul Constantin Gheorghe:
Stimaţi colegi,
Este salutar acest proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.11/2006, însă eu consider că se rezolvă numai o parte din ce se întâmplă pe stadioanele din toată lumea şi, evident, şi din ţara noastră. Se rezolvă numai segmentul „efecte”, şi nu segmentul „cauze”.
Eu având şi o calitate în acest domeniu, particip la multe şedinţe tehnice, la care problema securităţii este tratată în mod special şi pe plan european, şi la noi în ţară, şi văd cum se pune problema, însă violenţa în sport nu se va stopa curând, atâta timp cât noi încercăm să atenuăm efectele şi nu umblăm la cauze. Cauzele sunt mult mai ascunse şi nu cred că vor fi uşor eradicate, pentru că, deja, fotbalul şi alte sporturi colective, care în alte ţări au mare aderenţă la public, adună mulţi spectatori şi este deja o industrie. Când e vorba de industrie, e vorba de bani mulţi, şi atunci problemele se complică. Oricum, eu şi Grupul parlamentar al Partidului Conservator vom vota pentru acest proiect de lege.
Vă mulţumesc.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Doamna senator Vedinaş, vă rog, aveţi cuvântul.
Microfonul 2.
Doamna Verginia Vedinaş:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Deşi nu sunt atât de iniţiată în acest domeniu şi mărturisesc că nu am participat până acum la un meci, probabil, după ce se va adopta acest act normativ, mă voi duce liniştită, ştiind că nu mi se poate întâmpla nimic.
Este o lege care răspunde unor necesităţi, şi grupul nostru parlamentar o susţine.
Vă mulţumesc.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Mulţumesc foarte mult.
Alte intervenţii? Nu sunt.
Supun votului dumneavoastră raportul favorabil, cu cele 6 amendamente admise.
Aveţi observaţii la amendamente, domnule secretar de stat? Aveţi cuvântul! Microfonul 8.
Domnul Alexandru Mircea:
Mulţumesc foarte mult.
Sunt de acord cu toate amendamentele. În comisie am participat la dezbateri, am susţinut şi acolo şi o să susţin şi acum o singură problemă. Este vorba chiar despre amendamentul de la nr.1. În comisie s-a propus şi este prins în raport, ca amendament admis, fără discuţie, dar aş vrea să mai reflectăm asupra lui.
Deci, s-a cerut eliminarea din textul legii a interdicţiei spectatorului de a ocupa alte locuri decât cele prevăzute pe biletele de acces, abonamente, invitaţii sau alte documente de acces, fără permisiunea organizatorilor, cu excepţia cazurilor de forţă majoră.
Eu rog încă o dată să păstrăm în textul legii această interdicţie. Altfel spus, să păstrăm obligaţia spectatorilor de a-şi ocupa locul care este menţionat pe bilet, pentru că foarte multe situaţii de violenţă se dezvoltă chiar de la nerespectarea locului şi, după aceea, se propagă într-o violenţă crescândă.
Vreau să spun că amenda, ca atare, deci sancţiunea, ca atare, pentru o asemenea faptă este de la 200 RON la 1000 RON, dar 200 RON, întrucât se aplică Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor este de 500.000 lei vechi, adică, 50 lei (RON).
Am prevăzut această chestiune nu dintr-o rigoare excesivă, ci pentru faptul că, de foarte multe ori, grupurile, în special, de tineri sau, mă rog, de persoane care au o tendinţă de a sfida ordinea în stadioane, cel mai frecvent fac acest lucru. Nu îşi respectă locul, se duc în altă parte şi se iau la bătaie.
Vă rog să menţineţi în textul legii această interdicţie.
Vă mulţumesc foarte mult.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Atenţie, că vorbim aici de stadioane, de zeci de mii de oameni şi e o măsură… Nu prea văd cum o puteţi aplica dumneavoastră. Dar, mă rog.
Domnul senator Eckstein.
Domnul Eckstein Kovacs Peter:
Domnule preşedinte,
Desigur, şi dumneavoastră puteţi să comentaţi acest amendament, dar este amendamentul meu şi aici cred că domnul secretar de stat spune jumătate de adevăr şi, aşa, pare că are şi dreptate.
Unde am eliminat noi? L-am eliminat din capitolul „contravenţii”. Adică, nouă ni s-a părut – şi în comisie, părerea a fost chiar unanimă – că este absolut excesiv să-l facem contravenient pe un cetăţean care, pe un stadion sau la o manifestare sportivă, ocupă un alt loc decât cel indicat pe bilet.
În actul normativ, şi cel de bază, şi modificarea pe care o facem acum, sunt prevederi exprese, care permit, mai mult, îi obligă pe organizatori să asigure respectarea ocupării locului indicat pe bilet.
Deci, organizatorul, jandarmeria, toţi care conlucrează au text legal ca să îi constrângă pe cetăţeni să-şi respecte locurile. Dar ceea ce ni se propune, să facem contravenienţi din ei, acum, totuşi, suntem într-o ţară unde sunt mii de contravenţii, dar să faci contravenient, care este o încălcare esenţială a Legii contravenţiei şi care nu este de gravitatea unei infracţiuni, pentru că te duci lângă prietenul tău la un meci… Şi aici, iarăşi, observaţia domnului secretar de stat nu este completă. Iarăşi există prevederi foarte concrete care obligă organizatorul să separe galeriile care se întâlnesc la jocurile sportive, există, aici, chiar că există o sancţiune contravenţională drastică, dacă organizatorii nu fac faţă acestei obligaţiuni.
Deci, ca atare, solicit ca amendamentul să fie aprobat, din aceste considerente.
Vă mulţumesc.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Da, se pare că senatorii nu prea merg pe stadioane.
Vă rog, domnul senator Vasilescu.
Domnul Gavrilă Vasilescu:
Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Doamnelor şi domnilor senatori,
Eu am fost unul care am susţinut amendamentul despre care a vorbit domnul Eckstein, cu eliminare. Şi chiar îi spusesem domnului secretar de stat, zic, „domnul secretar de stat, ne întâlnim pe stadion, uite, astă-seară, ne întâlnim pe stadion şi avem locuri la trei rânduri diferenţă. Vin lângă dumneavoastră şi… vine cineva şi… în acel moment mă găseşte pe mine, nu pe dumneavoastră, dar bine ar fi să vă găsească, şi venim undeva să ne întâlnim. Ce face? Ne amendează?
Deci, este problema organizatorului. Cel care primeşte pe stadion şi care organizează ceva are obligaţia… Atunci când mergem la teatru, atunci când mergem la operă suntem frumos conduşi exact până la loc sau ni se indică locul.
Cei care organizează aceste probleme să-şi organizeze şi să aibă responsabilitatea acestei organizări. În momentul în care vor face lucrurile aşa cum trebuie, probabil că, violenţa în sport şi pe teren, în sport, în general, şi fotbalul, în special, care, parcă, de fapt, nici numai e sport, e un fenomen special, va înceta şi nu se vor mai întâmpla cazuri cum s-a întâmplat cel de la Constanţa.
Cred că e de bun augur faptul că astăzi, când are loc şi un meci aşa de important, cum nu a mai fost între două echipe româneşti, să discutăm despre ceea ce înseamnă violenţa în sport şi cred că vom vota această lege.
Vă mulţumesc.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Vă mulţumesc foarte.
Domnul secretar de stat Mircea Alexandru dacă mai doriţi să interveniţi.
Domnul Alexandru Mircea:
Legea instituie obligaţii, într-adevăr, aşa cum a arătat distinsul domnul senator Eckstein, instituie obligaţii pentru organizatori, instituie obligaţii pentru forţele de ordine, dar instituie un capitol separat de obligaţii pentru spectatori.
Ordinea în stadioane şi în jurul stadioanelor nu se poate face numai de doi actori, dacă al treilea, respectiv, masa de spectatori, nu numai că este interesată pentru ordine, dar este chiar un vector pentru această ordine. Şi ceea ce s-a văzut la Constanţa, poate fi şi o vină a organizatorilor, dar cei 200 de, nu ştiu cum să le zic, tineri, de participanţi la manifestarea sportivă nu au făcut altceva decât că în prima fază nu şi-au respectat locul şi s-au dus către galeria adversă.
Deci, trebuie menţinută ordinea în stadioane, ordine înseamnă tot, chiar respectarea locului.
Vă mulţumesc.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Domnule secretar de stat, dar, dacă nu respectă locul şi nu se aşază pe altul şi stă în picioare, îi daţi amendă?
Domnul Alexandru Mircea:
Aplicarea legii este un atribut al organizatorilor şi al forţelor de ordine. Mergând pe ipoteza că nu sancţionăm nerespectarea locului, este foarte posibil…
Domnul Nicolae Văcăroiu:
S-a înţeles.
Stimaţi colegi, mai avem încă 40 de rapoarte, vă rog eu să sintetizaţi.
V-am dat cuvântul la dezbateri, normal, nu ar mai trebui să vă dau cuvântul deloc.
Domnul Berceanu, microfonul 2.
Vă rog să înţelegeţi.
Domnul Radu Mircea Berceanu:
Domnule preşedinte,
Eu o să încerc să fiu foarte scurt. Noi, în general, în România, avem tendinţa să învinuim de tot felul de lucruri autorităţile care nu au făcut curat, şi nu cetăţenii care au făcut murdar şi aşa mai departe. Eu cred că trebuie să existe nişte responsabilităţi din ce în ce mai ridicate în toate domeniile şi pentru cetăţeni, iar în acest caz eu sunt absolut convins că nimeni nu o să umble printre spectatorii de la un meci de fotbal sau de hochei de la Miercurea-Ciuc să vadă care prieteni s-au aşezat trei scaune mai încolo ca să stea împreună. Când va fi cazul unei galerii care cu totul se va muta în sectorul celălalt, atunci se vor face verificări şi se va face apel la aşa ceva. Dar a merge pe ideea că totdeauna trebuie să învinuim autorităţile care nu ştiu ce nu au făcut, autorităţile suntem tot noi, cetăţenii, şi dacă nu o să începem, în general, să mergem pe ideea că cetăţenii au responsabilităţi în tot ceea ce înseamnă şi curăţenia pe străzi, şi liniştea din stadioane, şi liniştea din cartiere şi aşa mai departe, nu o să ajungem nicăieri.
Eu cred că e bună prevederea şi trebuie să o votăm.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Domnul senator Mihai Ungheanu.
Doamna Mihai Ungheanu:
Domnule preşedinte,
Legea este necesară, e bună şi o vom vota. Problema este următoarea. Este prevăzută o normare suplimentară, adică un regulament de aplicare care clarifică lucrurile? Că aşa se face de obicei.
Deci, legea e una, dar ea este însoţită de încă o normare. Aşa ceva trebuie avut în vedere aici.
Domnul Nicolae Văcăroiu:
Norma nu se dă decât în baza legii, desigur.
Stimaţi colegi, suntem la amendamente admise, amendamentul de la art.10 unde avem o propunere a celor două comisii, de eliminare a literei f) art.10.
Guvernul nu este de acord şi susţine menţinerea.
Deci, voi supune votului dumneavoastră eliminarea propusă de comisie.
„Da”, sunteţi de acord, „nu”, sunteţi de acord cu Guvernul.
Vă rog să votaţi.
38 de voturi pentru eliminare, 12 voturi împotriva eliminării şi 2 abţineri, deci, lit.f a fost eliminată.
Supun votului dumneavoastră acum raportul favorabil, cu cele şase amendamente.
Vă rog să votaţi.
50 de voturi pentru, nici un vot împotrivă, nici o abţinere, s-a adoptat.
Supunem votului proiectul de lege.
Vă rog să votaţi.
Cu 46 de voturi pentru, nici un vot împotrivă, nici o abţinere, s-a adoptat şi proiectul de lege.
pai daca vor sa ne mobilizam, ne vom mobiliza. :smile:
in cazul unor abuzuri ale jandarmeriei, apelati la serviciile mele juridice, for free, ..just fun....
cip_leo Wrote:pai daca vor sa ne mobilizam, ne vom mobiliza. :smile:
in cazul unor abuzuri ale jandarmeriei, apelati la serviciile mele juridice, for free, ..just fun....

eu am un proces cu jandarmaria pe rol si am mai fost invitat la Vladimirescu pt.chestia cu schimbatul de loc si toate le consider un abuz si un motiv ca unii din Vladimirescu sa aibe activitate.Daca tot vor activitate propun sa le cerem sa ne comunice,pe baza Legii de liber acces la informatiile publice,cate amenzi,cate procese au avut,cate au pierdut cu suporterii.
Reference URL's