http://blog.prosport.ro/marcel_gascon/20...ng-stones/ mi-a scapat sursa
Barcelona - Real. Sau Beatles - Rolling Stones
Marcel Gascon, corespondentul în România al agenţiei spaniole de presă EFE
Marcel are 25 de ani, este născut la Castellon şi a studiat jurnalismul la Universitatea Complutense din Madrid, dar şi la Universitatea Bucureşti. Vorbeşte fluent româna şi, deşi este corespondent pentru toate domeniile, are o pasiune pentru sport.
Marcel va scrie atât despre fotbalul mioritic cu ochii unui spaniol, cât şi despre lucrurile mai puţin la vedere din fotbalul iberic. Viziunea de astăzi asupra derby-ului Barcelona – Real Madrid este dovada că avem parte de un aer proaspăt, ieşit din cotidian şi debarasat de obiceiurile noastre.
Beatles vs Rolling Stones
Nu e Catalunya contra Spaniei, aşa cum scriu mulţi cronicari străini înainte de „El Clásico”. Nici măcar Barcelona contra Madrid, care ar putea să pară mult mai concret şi real şi mai puţin simbolic. În cartierul Raval din Barcelona mulţi imigranţi pakistanezi îşi vor scoate turbanul dacă Ronaldo îi dă gol lui Valdés, iar în piaţa Tirso de Molina din Madrid zeci de africani vor cânta la tobe ca în fiecare an dacă va câştiga Barcelona. Marele fotbal trăieşte în pas cu globalizarea şi nu mai concepe vechi orgolii locale sau naţionale. Derby-ul de astăzi este mai întâi o bătălie estetică.
Elevul briliant, inteligent şi fermecător contra golanului cu mai multe calităţi care înlocuieşte cu talentul faptul că e vai de capul lui. Starul pop pe care profesorii îl invită la balul bobocilor contra vechilor rockeri care sparg chitarele la sfârşitul concertelor. The Beatles contra The Rolling Stones, după cum a scris jurnalistul David Gistau.
Dacă Barcelona câştigă meciul, Guardiola va felicita jucătorii săi şi îi va da mâna lui Mourinho. Dacă se impune Realul, publicul de pe „Camp Nou”, banca sau fotbaliştii rivali au multe şanse să primească un mesaj neplăcut de la arogantul portughez.
Un gol al lui Messi va aprinde „Camp Nou” şi îi va aduna pe toţi „blaugrana” într-o îmbrăţişare fraternă. Dacă Ronaldo înscrie, va alerga singur pe margine ţipând cu furie şi poate va cere linişte stadionului, aşa cum făcuse Raul acum zece ani.
Jocul Barcelonei e armonic, liniştit şi elaborat. Fotbalul Madridului e pură verticalizare brutală.
Nava „blaugrana” e condusă de un om al casei, care s-a format ca jucător în club şi este considerat un simbol al barcelonismului. Cârma Madridului este mişcată de un mercenar străin în căutare de bani şi glorie.
În lotul Barcelonei, protagoniştii sunt jucătorii crescuţi în echipele de juniori ale clubului, în timp ce Realul şi-a construit echipa cu logica unui capitalism sălbatic.
Starurile de pe „Camp Nou” sunt prezentate într-un spot pe Barça TV ca „oameni normali”; galacticii de top sunt apogeul vedetismului.
Şi ultimul, dar nu cel din urmă argument: bine intenţionata UNICEF este sponsorul Barcelonei, iar o companie a viciului, casa de pariuri bwin, sponsorizează Madridul.
20 de milioane de euro plătește anual bwin ca sponsor la Real Madrid
1,5 milioane de euro plătește anual Barcelona ca să poarte Unicef pe tricouri
0 euro a costat vedeta Barcelonei, Messi, găsit de scouterii clubului catalan la 12 ani în Argentina
94 de milioane de euro a plătit Real Madrid pentru vedeta Cristiano Ronaldo
11 ani a jucat actualul antrenor Guardiola la Barcelona, club care l-a descoperit la 13 ani
6 jucători de bază ai Barcelonei joacă și pentru naționala Cataluniei, fiind născuți în zonă: Valdes, Pique, Puyol, Xavi, Busquets și Bojan
3 jucători importanți ai Realului sunt spanioli: Casillas, Xabi și Sergio Ramos
Vă rog să nu mă credeți arogant, dar sunt campion European și cred că sunt special. Sunt Jose Mourinho și nu mă schimb. Am venit cu toate calitățile și defectele mele.
Jose Mourinho, antrenor Real Madrid
Mourinho e unul dintr cei mai buni antrenori din lume. Trebuie să ne considerăm din nou mici pentru a deveni iarăși mari. O parte importantă din naționala Spaniei e formată de Barcelona, dar selecționerul reprezintă una din cele mai bune perioade ale Madridului.
Josep Guardiola, antrenor Barcelona
Redpunk_one's edit : sursa ?