Care investitori?
Cred că am înţeles cu toţii de ce nu se înghesuie nimeni să preia UTA. E aproape imposibil pentru orice om de afaceri normal să scoată 2,5 milioane de euro în trei luni, pentru a acoperi şi rezolva problemele în lanţ ale Bătrânei Doamne. Degeaba plăteşti jucătorii, ca să nu-i pierzi gratis în favoarea altor echipe, dacă nu te deblochezi la FRF, unde ţi s-a suspendat dreptul de joc din cauza datoriilor către alte cluburi. Degeaba îţi păstrezi echipa şi îţi recâştigi dreptul de joc, dacă până la 30 martie nu virezi un milion de euro statului, pentru TVA datorat, deoarece altfel nu primeşte licenţă pentru sezonul viitor. Şi cum echipa mai trebuie să şi trăiască în următoarele luni, ceea ce înseamnă alţi bani, se adună 2,5 milioane de euro, o sumă pe care mulţi oameni de afaceri nici nu o pot aduce cash într-un timp atât de scurt. Şi chiar dacă teoretic ar putea să o aducă, apare riscul retrogradării (cine, în afara unui utist înflăcărat, ar risca 2,5 milioane de euro pentru o retrogradare glorioasă?) şi iată că avem tabloul complet al UTA-ei de astăzi şi explicaţii destul de clare vizavi de lipsa de hotărâre al potenţialilor investitori.
Nu rezolvăm nimic scormonind motivele care au provocat dezastrul Bătrânei Doamne. E limpede că vrăjiţi de Lăcătuş, căruia i-au acceptat toate ifosele, finanţatorii Nicolae Bara şi Sandu Ion au stat la baza a ceea ce se întâmplă acum la UTA. Cum? Oamenii care au adus bani de acasă ca să-i piardă la UTA, tot ei sunt vinovaţi, mai ales după ce au renunţat la creditări? Da, sunt vinovaţi pentru că, aşa cum am spus-o de atâtea ori, mai ales atunci când nu erau deloc probleme în club, Nicolae Bara şi Sandu Ion au mânjit UTA cu bani, provocându-i grave disfuncţionalităţi, investind fără strategie.
E o perioadă grea, influenţată de zvonuri şi speculaţii la greu. Mă voi ocupa de ele, pentru că am întâlnit destui cunoscuţi, prieteni, vecini sau necunoscuţi care mi-au aruncat cu subînţeles: „Eeee, voi ziariştii tot timpul ştiţi mai multe decât scrieţi, precis e ceva, precis se pune ceva la cale, dar nu vreţi voi încă să spuneţi”. Mărturisesc că uneori există adevăr în teoria asta, iar acum uite că spun tot ce ştiu despre ce se întâmplă (sau ce ar urma să se întâmple) la UTA. Oricum, nu o să înţelegeţi mare lucru şi nici nu cred că o să puteţi găsi un capăt de aţă de care să vă legaţi speranţele. Dimpotrivă!
Nicolae Bara îmi spunea, acum două zile, că are noi informaţii legate de moldovenii de la Tiraspol. Că s-ar putea să descindă săptămâna viitoare la Arad, cu lecţiile făcute, cu banii pregătiţi, gata să preia clubul şi să-l salveze. Dar tot Nicolae Bara îmi spunea că nu e foarte sigur că moldovenii vor şi veni, pentru că au mai anunţat că sosesc şi n-au... sosit. Pe de altă parte, dinspre Victor Becali, un apropiat al celor de la Tiraspol, nu vin deloc veşti bune, în sensul că impresarul a mărturisit unor amici interesaţi dacă Sheriff Tiraspol chiar preia UTA că a existat un interes al moldovenilor faţă de Bătrâna Doamnă, dar că nu se va întâmpla nimic.
Ca să nu depăşim capitolul Bara, să mai spun că fostul preşedinte mi-a mărturisit că va reveni la UTA dacă va câştiga procesele cu Sandu Ion şi ziarul Adevărul, dar sincer nu cred. Procesele pot dura între două-trei luni şi peste un an, aşa că dacă Bara şi-ar dori să revină, chiar n-ar trebui să aştepte atât. Dumnealui urmăreşte de fapt să-şi pună inamicii într-o lumină proastă, bazându-se pe capitalul de simpatie pe care îl are în Arad. Şi chiar reuşeşte, drept dovadă opiniile pro Bara postate pe diverse canale de internet, numai că în acest caz omul de afaceri se joacă serios cu nervii celor care şi cred că va reveni dacă iese victorios din procese.
Un alt zvon l-a dat pe Bobby Păunescu drept noul investitor al UTA-ei. Ştiu că a existat, la sfârşitul anului trecut, o întâlnire Falcă (plus un om arădean de afaceri, dealer în domeniul auto) - Bobby Păunescu într-o cabană de pe valea Prahovei. Primarul a făcut lobby pentru UTA, s-au discutat destule, chiar în amănunt, avansându-se dinspre Păunescu jr. şi numele lui Ilie Dumitrescu drept nou antrenor. Discuţia s-a blocat însă, nu se ştie de ce, doar se aude că Păunescu jr. s-ar fi dezumflat şi că i-ar fi dispărut entuziasmul. În plus, Falcă spune că e momentul ca Bara să discute cu Păunescu, iar Bara zice nu are nici o legătură, astfel că povestea s-a scurs cumva înspre necunoscut şi nici nu dă semne că revine în actualitate.
Americanul, o altă variantă, a fost identificat de un membru al Suporter Club. S-a discutat cu el, la nivelul preşedintelui de onoare Igaş, i s-a pregătit o situaţie financiară detaliată a clubului şi dacă nu apar surprize în două-trei zile ajunge în Arad, să se convingă la faţa locului de cum stau lucrurile. Personal, cred că omul, mai ales că este arădean, este plin de bune intenţii, dar că se va speria când va realiza ce ar avea de făcut aici. Şi chiar dacă nu se va speria, nesprijinit de Primărie nu va putea să ajute cu mult. Apoi, a mai fost o variantă anunţată chiar de Paul Cazan – un om de afaceri din Germania - despre care nici oficialul utist nu mai ştie nimic şi cam atât. Aaaa, era să uit. Vă spuneam în urmă cu aproximativ o săptămână că doar italianul Pasini mai lipseşte din colecţia de „investitori” de la UTA, dar iată că de ieri a apărut şi varianta Pasini (hai să fim serioşi). Nici nu avea cum să nu apară, staţi liniştiţi, nu merită să vă faceţi mari speranţe.
Gata, am spus tot ce ştiu, tot ce se aude, tot despre ce vorbeşte. După cum observaţi, nimic clar, nimic sigur, ci doar informaţii contradictorii. Nu ştie nimeni cât de real este interesul „investitorilor” despre care se spune că ar fi interesaţi de UTA şi ce i-ar determina să preia un club pentru care trebuie să plătească 2,5 milioane de euro în trei luni. Probabil, cheia problemei o fi tot la Falcă.... dacă într-adevăr e vreo cheie pe undeva.
P.S. La fel ca mulţi alţii, şi eu cred că dacă în două-trei săptămâni nu se întâmplă nimic interesant cu UTA, Nicolae Bara îşi va reîntoarce faţă spre club. Nu mă bazez pe nimic, pur şi simplu cred că nu va îndrăzni să lase UTA să moară şi să-şi lege numele de această catastrofă.
http://www.observator.info/cutenews/cate...m=&ucat=2&